Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:41 13.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Търся схема на тв елит LC-19k52нови  
Автор бай иван (минаващ)
Публикувано01.11.12 00:04

телевизорът ми не може да настройва програмите,но не мога да намеря схема.Някой има ли инфо къде да намеря.

Тема Re: Търся схема на тв елит LC-19k52нови [re: бай иван]  
Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано01.11.12 10:48

Какво е шасито и какъв му е състава?
Модела няма значение.

Тема Re: Търся схема на тв елит LC-19k52нови [re: hidrazin4o]  
Автор бай иван (минаващ)
Публикувано02.11.12 20:46

схемата е със SMD елементи.Има неква стоножка с 204 крака но от радиатора не се вижда надписа.Звука е с TDA 5117.Има още NE5532,AS1084R,FT24C02 - 2 бр.SGM330A,ME9435 - 2бр.Впрочем тв се оправи от самосебе си.Предполагам че се касае за лоша спойка,но не знам къде да я търся.

Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано03.11.12 11:41

Ми честито. Да си го гледаш дълго.

Автор нekoй cи (минаващ)
Публикувано05.11.12 09:08

Това че се е оправил от само себе си може да е от лоша спойка, може и от друго да е. Но при положение, че нямаш схема, можеш да потърсиш лошата спойка и без схема.
Започни с оглед на спойките, можеш да използваш лупа ако са ти дребни и не ги виждаш хубаво.
Лоша спойка по принцип се търси като устройството е включено и почукваш с нещо изолационно, тук там, докато се покаже откъде прекъсва. Но някои устройства е трудно да ги включиш и да работят безопасно докато са отворени, за да имаш възможност да почукваш. В повечето случаи лошите спойки се виждат, и са повече от една, но най-често една прави проблема.

Тема Re: Търся схема на тв елит LC-19k52нови [re: нekoй cи]  
Автор iham (невинен !!!)
Публикувано05.11.12 12:38

Ако пак откаже дистанцията, опитай една индианска бойна хитрост :
Нагрей го с сушоар, би трябвало да признае дали е от спойка . После си я търси по познатите начини.

Тема Re: Търся схема на тв елит LC-19k52нови [re: iham]  
Автор нekoй cи (минаващ)
Публикувано05.11.12 14:41

При мен нищо не отказва, и нямам такъв телевизор, дори нямам никакъв, нито съм задал този въпрос, тъй че не е нужно мен да ме съветваш.
Поздрави

Тема Re: Търся схема на тв елит LC-19k52нови [re: iham]  
Автор нekoй cи (минаващ)
Публикувано05.11.12 15:42

Впрочем човекът никъде не е казал, че не му работи дистанционното.
Пише, че не настройва програми, което не е много ясно за мен какво означава, затова и не му отговорих конкретно. Но ако е това, което си мисля, имам идея как да го оправи.

Редактирано от нekoй cи на 05.11.12 15:42.

Тема Re: Търся схема на тв елит LC-19k52нови [re: нekoй cи]  
Автор бай иван (минаващ)
Публикувано05.11.12 21:35

Настройката минава по целия диапазон,но не запаметява.Може би ако знаех от къде идва напрежението за точна настройка...,че да не ровя из целия тв.

Автор нekoй cи (член)
Публикувано07.11.12 01:07

Такъв дефект даваха чисто нови телевизори Самсунг преди години.
Причината беше в промяна на съпротивлението на честотноопределящ резистор в генератора за хоризонтална развивка. Едно от нещата, които показват на процесора, че е минал през програма, която трябва да запамети е именно, че генераторът за хоризонтална развивка се е синхронизирал с редовите синхроимпулси във видеосигнала от приеманата програма.
Когато някой резистор в честотноопределящата верига прекъсне или увеличи съпротивлението си, генераторът не успява да се синхронизира и процесора не получава информация, че трябва да запамети тази честота.
Въпросните резистори не изгаряха, просто променяха съпротивлението си поради технологични недостатъци в производството им. Външно изглеждат съвсем нормално.
Най-лесно се откриваше този дефект като се измери честотата на свободна генерация на този генератор, т.е. когато телевизорът не е настроен на някаква програма. За целта обаче трябва да имаш добър честотомер или осцилоскоп. Аз използвах осцилоскоп с вграден честотомер.
Честотата на хоризонталната развивка е 15625 Hz. Свободната генерация трябва да е съвсем малко по-ниска от тази честота, за да може да се синхронизира. Ако е избягала надалеч, измери резисторите около тримера за настройка на генератора и ги сравни с цветния код на съответния резистор. Така ще откриеш дефектиралия резистор.

Друга причина би могло да бъде разстройване на бобинката на видеодетектора.
Разбира се, причината може да е и съвсем друга. Ако нямаш схема на шасито, можеш да се ориентираш от даташита на чиповете, които са използвани, и които вероятно ще можеш да намериш в нета.

Ако кажеш какъв чип се използва в твоя телевизор за хоризонтална развивка, може би ще мога да съм малко по-конкретен, но и това би трябвало да ти даде някаква отправна точка за разсъждение. Ако нямаш нужната апаратура или познания, най-добре ще е да дадеш телевизора в сервиз.
Успех!

Редактирано от нekoй cи на 07.11.12 01:15.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.