Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:36 07.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Моля за разяснение защо това се случванови  
Автор OgnenDemon ()
Публикувано16.05.12 19:15

Здравейте,

Нищо не разбирам нито от електротехника, нито електроника а въпросният проблем ме вбесява. Предполагам въпросът е повече за "електротехника", но тъй като такъв клуб няма, пускам тук. Който може да помогне - мерсаж голям!

Значи:

Всички знаете металните колички за пазаруване по супермаркетите. Проблемът е следният: Когато посещавам ИКЕА (незнам за Българската, но ми се случва с магазина в града в който живея), когато ползвам единия модел от количките на всеки изминати 5 метра гледам да пипам някой метал защото някаква супер-доза статично електричество ми се натрупва. Като пипна метала за да го разредя и ме щипе по ръката. Гледам да не докосвам случайни минувачи като се разминаваме, защото освен мен и тях ги втриса. Работата е там че щипането е силно. Добавяме че го правя на всеки 5 метра и като си представите габаритите на магазин ИКЕА се сещате по колко пъти на едно посещение на този магазин съм принуден да търпя това и колко ме изнервя и ми скапва удоволствието от това че съм отишъл да си купя нещо. Там има 2 модела колички, с единия става много повече, с другия почти не става.

Мога да пусна и снимка на въпросния модел колички. Не е кой-знае какво - метална количка с пластмаса по дръжката. В никой друг магазин това не ми се случва, а тук в почти всеки магазин има някакви колички и ги ползвам.

По едно време вече откачих и си викам абе да не ми е от дрехите. Накарах жена ми да бута малко, но и нея я хваща. С други които ходят във въпросния магазин още не съм разговарял, макар че мисля да поразпитам.

Много се зачудих как става номера от едно такова просто устройство като една количка, което е де факто 4 лагера за колелца с гумена изолация да вози по-меко, метално скеле и пластмаса по дръжката за да е по-комфортно при захват, та аджеба как става че това просто устройство генерира напрежение? ИКЕА-йските колички нямат механизъм за заключване с монети та по количката буквално няма друго. Поне аз не знам.

Първото което се сетих е въртеливия момент на колелцата. Ако иде реч за нещо при триенето, за което незнам и оттам да се натрупва нещо .... знам ли.

Ей сега като го пиша това се сетих още две подробности - тук в някой супери на колелцата вграждат спирачки, които на електронен принцип (незнам как точно) се задействат ако излезнеш от магазина на определено разстояние - идеята е да не закараш количката извън паркинга. Ама такова в ИКЕА-йските колички не видях. Сега си мисля и друго - нещо по пода ако тече...ама из магазина подовите настилки са няколко вида. Пък и количките са с гуми по колелцата.

Уф гадно ми е щото нищо не разбирам от тия работи и незнам какво да си мисля. Мислех да подавам оплакване до ИКЕА, ама викам да се осведомя за какво иде реч първо.

Впрочем във въпросния магазин има 2 модела колички. От другия модел ме хваща много по-малко. Разликата (съвсем грубо на пръв поглед) е само в дръжката - в тия от които по-малко ме тресе дръжката е с много по-малко пластмаса.

Сега като го написах ме обляха спомени от детството - при триенето на пластмаса с дадени материи получавахме статичен заряд и с писалка лепяхме хартийки като с магнит. Евентуално ако от дръжката иде проблема... работата е там че пипам с гола ръка и съм по къс ръкав - демек други материи освен кожата ми не се докосват. Което пак ме довежда до чуденката че явно нещо в количката довежда до това.

Е... последния отговор е ако аз съм източника на заряда, някой от филмите за X-Men, някакво последствие от 1986та година знам ли

Кажете сега кой какви идеи има по въпроса. Имам снимка на количката мога да пусна ако ще помогне.

Въпросът на кратко е: Какво в една количка би могло да спомага за генерирането на статично електричество?

Мерси!

Тема Re: Моля за разяснение защо това се случва [re: OgnenDemon]  
Автор Totopet (познат)
Публикувано16.05.12 20:38

Количката е от заварени метални пръчки,изолирани от пода(паркет варху метал) чрез гумата на колелата.Тоест-тя е кондензатор с капацитет спрямо пода около 1000 пикофарада.Другия кондензатор е тялото Ви,инсталирано на обувки с пластмасово ходило(около 100 Пф.Когато то се трие в пода,всъщност Ви зарежда с статично електричество(5-10 Кв).През дръжката с по тънка гума,прехварляте заряд на количката .А тя вече има доста по голям заряд и е метална(качесtвени плочи и диелектрик.Като докоснете директно метала,няколко микроджaула енергия се усеща от нервните окончания на кожата Ви(Ходила или ръка).Тази версия е за обувки на босо.Ако сте с чорапи,може да е и от тях наелектризирането

Ако качите снимка на количка,може да проверим версията с напътствия -работим с кожата на клиента,тъй че Вие ще си кажете;-)

Количката може да поема заряд,движейки се в поле на заредени плоскости(дървени)-при сврахсухо помещение

Редактирано от Totopet на 16.05.12 20:44.

Тема Re: Моля за разяснение защо това се случва [re: Totopet]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано16.05.12 22:41

В магазина за лада да си потърси антистатик и да намери начин за си го сложи някъде

Тука се чудим от де ток да докараме а други се оплакват че ги биело тока.
Другият вариант е да си вземе куче и да го разхожда с метална каишка и стоманено въженце

Тема Re: Моля за разяснение защо това се случванови [re: OgnenDemon]  
Автор Totopet (познат)
Публикувано17.05.12 00:09

"- тук в някой супери на колелцата вграждат спирачки, които на електронен принцип (незнам как точно) се задействат ако излезнеш от магазина на определено разстояние - идеята е да не закараш количката извън паркинга. "

Важен детайл-такива колички има в луксозно-бедни райони зад Калотино.Като на грамотен потребител магазина би ти изплатил безмълвно няколко хилядарки.При строежа са ползвали нелицензиран personal,а може би и "приемането" е било на коктейл.Прати снимки на количките,да го отиграем

Тема Re: Моля за разяснение защо това се случва [re: Totopet]  
Автор Origo (Тролей)
Публикувано17.05.12 17:31

Така е, като питащият не е учил достатъчно физика в училище :) Получава се ефект като при генератора на Ван де Грааф:

Колелото на количката е от изолационен материал и играе ролята на ремъка при генератора, въртейки се, сигурно конструкцията на количката е така направена че над колелото има някой остър ръб и постепенно се натрупва заряд в капацитета на количката спрямо пода, а изолацията е добра и напрежението може да достигне няколко киловолта, естествено капацитета е много малък, и енергията е ниска, не може да те утрепе но може да скапеш някоя RAM памет или процесор или MOS транзистор или други деликатни електронни устройства.

Тролеите напред!

Тема снимка на количкатанови [re: OgnenDemon]  
Автор OgnenDemon ()
Публикувано17.05.12 18:43

Ето и снимка на количката. Ама не сте ме чели внимателно - проблема е с тази с по-широката дръжка. При другата която е с по-малко пластмаса в дръжката проблема е много малък. При колички от други магазини проблем няма.

Тема Re: снимка на количката [re: OgnenDemon]  
Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано17.05.12 20:06

Дръж количката отстрани до дръжката така че едната ти ръка да прави контакт с метала.Така няма да те бие тока.
Пък и като бие тока е полезно за ревматизма.Хората пари дават за електротерапия.По-добре си мълчи, че да не сложат и такса за терапия.

И има един лаф - "Мъжът бие щото обича жената."
А при количките с по-малко пластмаса проблема е по-малък защото малкото пластмаса е и по-лош изолатор.
Има и други решения - примерно това.Ползва се от такива като мен.

Редактирано от hidrazin4o на 17.05.12 20:10.

Тема Re: снимка на количкатанови [re: hidrazin4o]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано17.05.12 20:40

Тема Re: снимка на количкатанови [re: Timo]  
Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано18.05.12 01:25

Що бе човек?Хубава работа върши - би трябвало да знаеш!

Тези са за обувки:

Редактирано от hidrazin4o на 18.05.12 01:27.

Тема Re: снимка на количкатанови [re: hidrazin4o]  
Автор Totopet (познат)
Публикувано18.05.12 01:57

Съвета е добър ,ако генерирането е в гума на колела,а обувките са му леко влажни.Няма да се натрупва опасен заряд.Обаче.....гледал сам бързо строени огромни магазини-ползват ламиниран паркет.Има си сертификът за горния,твърд слой,че е умерено антистатичен .За да не "тропа",подлагат тънка менбрана от пенопласт.Но при огъване има трибоелектричество(несертифицирано,но суперваизорите имат и опит,като майсторите) .При изолираща мембрана отдолу,трибоелектриката "изплува на петна отгоре.Резонно е мъже да следват несъзнателно хубава дама с токчета из магазина.Бутайки количката,греха се трупа под формата на зарядчета;-))..И през 5 метра Всевишния ги наказва с минигръмотевица.;-) Ако се вслушат и в сатанининския ти съвет,няма да е убождане,а жестоко изгаряне

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.