Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:29 04.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Дизайн на електрониканови  
АвторDSA (Нерегистриран)
Публикувано10.04.12 09:03

Кое издава, че това изделие е "аматьорска" работа и няма индустриален дизайн?

Кутията, ключа, клемите ... какво?
Много съм любопитен, защо е толкова скъпо също?

Тема Re: Дизайн на електрониканови [re: DSA]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано10.04.12 09:44

Малко ми е неясен въпросът ти но тука няма никакъв дизайн а всичко е нахвърлено а и тия микрофонни букси

Ползвана е много разпространена кутийка, груби копчета - не ми харесва. А защо е скъпо си отговори сам едно е да купиш една шепа части друго е да пуснеш фурната
В повечето случаи тия модули обаче работят много по надеждно от красивите италиански измишьотини.

Автор walkman™ (advanced lamer)
Публикувано10.04.12 16:22

Не е скъпо. Струва точно толкова, колкото хората, имащи нужда от него, са склонни да платят.

Тема Re: Дизайн на електрониканови [re: Timo]  
АвторDSA (Нерегистриран)
Публикувано10.04.12 18:31

Тази снимка я намерих случайно, а въпросът ми беше за индустриалния дизайн и защо любителките изработки си личат - едва ли е само в липсата на машини и материали. Дори и в нета не мога да намеря снимка на нещо, правено от любител и да кажа ... ЕВАЛА!
(не става въпрос за качеството, а за външния вид)

Авторнekoй_cu (Нерегистриран)
Публикувано10.04.12 19:00

Защото това, което ти наричаш индустриален дизайн се прави от хора, които работата им е това - дизайнери, художници, съгласувано с функционалност и удобство на различните бутони и врътки и дисплеи, съчетано с формата и цвета на кутията, както и материалите за изработка, оцветяване и т.н.
Преди години правих любителски озвучителни тела, оформих предния панел както ми се струваше добре, след това го показах на един приятел художник, той пипна тук там, размени местата само на два говорителя, и изведнъж всичко взе да изглежда много по-различно. И моят проект ми изглеждаше вече доста дървен.
Извода е, че ние сме техничари, инженери, които нямаме усет за тези неща, най-добре дизайна се прави от дизайнери, но за любителски разработки обикновено няма бюджет за дизайнер.

Автор NikB (спокоен)
Публикувано10.04.12 19:43

Защото това е универсална кутия, с универсални копчета, лампички и дупки.
А дизайнерските се разработват за конкретното изделие:

Тема Re: Дизайн на електрониканови [re: NikB]  
АвторDSA (Нерегистриран)
Публикувано11.04.12 07:53

Виждам, че тази снимката, която си показал е на изделие на българска фирма и е правено в България.
Случайно ми попадна на един битак техен епилатор и го купих заради готината кутия, която съм преправил и използвам за нещо друго. Като го разглобих - кутията е правена от стъклопласт, обаче отвън е пипната, та чак ме заблуди, че е нещо западно

Отвътре е много зле обаче, което няма значение. Монтажа също не беше много добре - болтове, силикони и т.н.
Като цяло - много добър външен вид.
Правя електроника, но съм сигурен, че дизайна продава, затова качвайте снимки за идеи

Тема Re: отговор от виновника за лошия дизайннови [re: DSA]  
Автор Стефан (новак)
Публикувано11.04.12 18:39

Уважаеми DSA,
Отговаря Ви човекът, който произвежда този "аматьорски" на вид уред. Съгласен съм с Вас, че дизайна на уреда не е много добър. Тази снимка е взета някъде ог нета и е по-старо изпълнение, но и новия модел не е много по различен. Сега ще Ви обясня защо не мога да го направя по-красив и професионален и от къде идва високата /според Вас/ цена.
1. Уредът се произвежда с тези елементи, които се продават в търговската мрежа в България. Търсил съм в много магазини из страната по-красиви елементи и няма и няма. По тази причина ползвам и микрофонни букси за изход - други подходящи няма. Вие като гледате пулта бихте ли ми предложили по красиви елементи?
2. Лицевия панел - за красив цветен панел трябва да платя около 30 лева отгоре. Уредът ще стане с 30 лева по скъп.
3. Кутията за мен е сравнително красива и ми е удобна като размер. Внос е от Тайван. На снимката не я виждате цяла, затова Ви се вижда грозна. Въпрос на вкус, казало кучето...
4. Знам, че от чужбина могат да се внесат по-красиви елементи. Произвеждам и продавам десетина уреда в година. Кажете ми как се внася толкова малко количество от даден елемент и на каква цена? Никоя фирма не ти обръща внимание, ако не купиш на едро.
5. Цената - цената е колкото на един малък телевизор, а уреда е значително по елементарен като техника. Но телевизорите се произвеждат на конвейр, а този уред - ръчно. Само трафа и кутията струват 80 лв. А джунджурийките вътре и отвън. Освен това в цената са включени и всички външни елементи и консумативи. Това не се вижда на снимката. Не би трябвало да споделям, но аз печеля от един уред 85-90 лв. и го изработвам за 4 дена. Направете сметка колко ми е надницата и как да намаля още цената?
6. За качеството - произвел съм за десет години около сто уреда. Нямам НИТО ЕДНА рекламация до сега. Такива подобни уреди се произвеждат в Германия, Франция и Англия. Сложих всичките тези уреди при мен на масата и направих проби. Ако щете вярвайте, моя български уред даде най-добро качество /извинявам се за хвалбата/. Цената на западните аналози е от2 до 3 пъти по-висока.
Извинявам се за дългото писане, но това за дизайна е и мой проблем.
Това са снимки на част от уредите, които произвеждам. Ако можете да помогнете с конкретен съвет за дизайна - приемам с благодарност.

[url=http://picbg.net/img.php?file=125b2710592d200d.jpg][img]http://store.picbg.net/thumb/20/0D/125b2710592d200d.jpg[/img][/url]

[url=http://picbg.net/img.php?file=c1e0d80dabf9ee4c.jpg][img]http://store.picbg.net/thumb/EE/4C/c1e0d80dabf9ee4c.jpg[/img][/url]

[url=http://picbg.net/img.php?file=5bf0a85faeca8e68.jpg][img]http://store.picbg.net/thumb/8E/68/5bf0a85faeca8e68.jpg[/img][/url]

Тема Re: отговор от виновника за лошия дизайннови [re: Стефан]  
АвторDSA (Нерегистриран)
Публикувано11.04.12 19:16

Здравейте,
Не исках да Ви обидя, нито това, което сте направил. Просто съвсем случайно попаднах на тази снимка, а и аз също имам голям проблем с дизайна на кутиите. Много голям проблем :- ))
Не коментирам техническите параметри на устройството, а само неговия външен вид и донякъде цената.
За да разберете, че съм съвсем добронамерен ще кажа, че по дизайна бих променил следното:
1. Захранващата букса бих я поставил отзад, заедно с гнезо за предпазител;
2. Ключа за захранването долу вляво, с правоъгълен бутон, който се натиска за вкл-изкл, над него светодиод с правоъгълна форма;
3. Потенциометъра с по-голямо копче разположено в лявата част, обградено с 2/3 окръжност;
4. Бих сменил и скалата на уреда с един дребен фирмен надпис в нея;
5. Двупозиционния ключ ще го сложа правоъгълен и с правоъгълни светодиоди;
6. Ще сменя вида изходната букса, вероятно отзад и ще я обградя с отделна контурна линия.
Ако ми остане време ще направя една скица и ще я кача.

Тема Re: отговор от виновника за лошия дизайннови [re: Стефан]  
Автор mitaka.19 ()
Публикувано11.04.12 19:18

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.