Тема
|
24 v електрическо одеало
|
|
Автор |
wiz (змей) |
Публикувано | 23.01.12 21:57 |
|
гледам че има 24 В електрическо одеало
Modern electric blankets have carbon fibre wires. These blankets usually work on 24 volts instead of the 110/240 volts. Therefore, they are advertised as being a safer, more efficient and more comfortable alternative.
някой знае ли дали ги има в бг и къде?
People just don't make sense anymore
|
|
Тема
|
Re: 24 v електрическо одеало
[re: wiz]
|
|
Автор |
Timo () |
Публикувано | 23.01.12 22:13 |
|
Поръчай от тук. Yaroslav Milushev <et_yaropa@abv.bg> Аз съм много доволен. Не е никак скъпо, човекът е производител.
|
|
Тема
|
[re: Timo]
|
|
Автор |
wiz (змей) |
Публикувано | 23.01.12 22:39 |
|
има ли на 24 V или е като други в бг на 220 V?
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
Timo () |
Публикувано | 23.01.12 23:47 |
|
Питай! По малко жица ще сложи по евтино ще е.
|
|
Тема
|
[re: Timo]
|
|
Автор |
wiz (змей) |
Публикувано | 24.01.12 12:18 |
|
ами идеята е да има нещо да разделя от 220 В че да е по безопасно, трансформатор например
пиша емайл
|
|
Тема
|
|
|
Автор | eнчo (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.01.12 22:06 |
|
Ами вземи си одеало с батерии. Аз ползвам едно такова, работи с 6 батерии АА. Вече 3-та година го ползвам, много съм доволен, не ме е хванал тока.
|
|
Тема
|
[re: eнчo]
|
|
Автор |
Timo () |
Публикувано | 25.01.12 01:24 |
|
Предполагам че досега не си сменял и батериите. Пробвай с ААА ще издържи поне още 3 години. Чак ми хареса варианта ще излезе по добре от колкото кюмбе на дръвца и въглища.
Дай линк или производител.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
RU1 (непознат) |
Публикувано | 26.01.12 22:46 |
|
Имам такова ел. одеало и си го ползвам от две години.
|
|
Тема
|
|
|
Автор | Гoшo (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.01.12 14:16 |
|
Хем по-безопасно, хем и по-голям кеф е да се топлиш с булката,бре!
|
|
Тема
|
[re: Гoшo]
|
|
Автор | нekoй_cu (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.01.12 00:00 |
|
Това с булката понякога е далеч по-опасно
|
|
Тема
|
|
|
Автор | gpyr няkoй (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.01.12 15:25 |
|
"Модерните електрически одеала са проводници на въглеродни влакна. Тези одеяла обикновено работят на 24 волта, вместо на 110/240 волта. Ето защо, те се рекламират като по-безопасно, по-ефективни и по-удобна алтернатива."
Мдааа....
"...Те се РЕКЛАМИРАТ като...."
Всъщност в електрическото одеало /електрическата възглавница/ ток с какви характеристики "влиза" - 220 В, 60 В, 24 В или.... В смисъл - доста електроника има в контролерите-прекъсвачи преди тока да "влезе" в одеалото.
Още един лаишки въпрос: Как се регулира силата на нагряване на одеялото? За по силно нагряване контролера подава ток с по-голямо напрежение, или токът е с едно и също 220В напрежение, но контролера го пуска на импулси в одеалото? И в зависимоост от честотата и дължината на импулсите се регулира степента на нагряване?
|
|
Тема
|
[re: gpyr няkoй]
|
|
Публикувано | 29.01.12 16:02 |
|
Имахме вкъщи такива одеала, и възглавничка преди години. Имаше кутийка с превключвател и 3 степени на загряване. Мисля, че просто комутираше различни секции от нагревателя, подобно на най-простите плочи на котлон или печка от старите.
Но не съм доволен, дори и на най-слабото да го сложех, ако заспя с такова одеало включено, на сутринта ме болеше гърба или кръста, не помня вече.
Тъй че съм се отказал от подобни устройства.
Сега сигурно слагат някаква електроника, но чак контролери едва ли има.
Най-много да разделят галванично от мрежата с кондензатор.
Управление може да се направи и със симистор подобно на димерите за осветление.
По-важното е галваничното разделяне, отколкото напрежението. Както и термична защита, за да не се запалиш.
Е, ако е някаква гъзария, може да има и цифрова индикация на температурата и какво ли още не. Вчера гледах смесителни батерии за баня на Grohe, с цифров дисплей, осветление, и кви ли не още глупости, с бутончета за температурата и дебита. Също предлагат телевизори и озвучителни системи за баня :)
Само дето не са ни по джоба.
|
|
Тема
|
[re: нekoй_cu]
|
|
Публикувано | 29.01.12 16:14 |
|
Как така ".. Сега сигурно слагат някаква електроника, .." !!
Виж първата снимка. бъкано е с електроника:
Най-вроятно тази схема подава импулси с ток 220В. Или регулира напрежението, за да се регулира силата на нагряване на одеалото. Все пак от "контролера" излизат само две жички, а не три, като при твоята ланска възглавничка.
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 29.01.12 17:08 |
|
Пич, изясни си първо понятията, защото въпросите ти са наистина лаишки, и не знам какво си мислиш, че ще разбереш ако ти се отговори конкретно, но аз ти казвам, че нищо няма да разбереш докато не знаеш основите на електротехниката.
|
|
Тема
|
[re: нekoй_cu]
|
|
Публикувано | 29.01.12 22:12 |
|
Дай конкретния отговор.
Пък ако рабера - ОК. Ако не разбера - здраве да е.
Но ми е интересно как с две жички се регулира степента на нагряване на одеалото.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 29.01.12 22:25 |
|
Здраве да е
|
|
Тема
|
|
|
Автор | Пenep (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.01.12 01:18 |
|
Е-е-е, напъни си малко мозъка и ще ти "светне лампичката". Най-често нагревателните уреди, а и останалите еднофазни се захранват по две жички. Дори и обикновените хладилници са захранени от фаза и нула, пък се регулира температурата. Най-обикновена вентилаторна печка също по две жички сама се включва и изключва според температурата. А включването/изключването дали е електронно, механично или ръчно (от жена ти да кажем) не определя броя на жичките. Та ти препоръчвам повече четене и слушане и по-малко писане и говорене. Или имаш нагласата наготово да ти се "сдъвче" и пъхне в устата.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
wiz (змей) |
Публикувано | 30.01.12 20:49 |
|
намерих варианти от нета
например това
(може да е добра идея някои да ги внася и да ги продава на магазини за авточасти)
заедно с трансформатор като този
сега се чудя дали ще работят без проблемРедактирано от wiz на 30.01.12 20:59.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
hidrazin4o (пристрастен) |
Публикувано | 30.01.12 21:27 |
|
Не се чуди - няма да работят.Трябва ти нещо такова:
или по-евтинките варианти:
или по-точно някакъв трансформатор 12-15 волта и ток минимум 5 ампера.
Едно такова одеяло е към 60W и и си сака ток.Онова трафче ще изпука на момента.
А това с трафовете за лунички е от мен като идея.
Както виждаш на последния линк цената е по-ниска от това мъниче дето си избрал.Нищо че е китайче - за тази работа става.Иначе има и доста надеждни неща на още "по-надеждна цена" , като например водоустойчив трансформатор.
Иначе аз си имам холандско на 220 и няма грижи с него.До миналата зима съм го ползвал три поредни зими, щото бях по неволя в едно жилище дето нямаше стопляне.Но тази зима го оставих на спокойствие! Има само един дерт - формата му е квадратна 1,2 на 1,2м и не ми пасваше добре на леглото.
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от hidrazin4o на 30.01.12 21:49.</EM></FONT></P>Редактирано от hidrazin4o на 30.01.12 21:59.
|
|
Тема
|
[re: Пenep]
|
|
Публикувано | 12.02.12 16:16 |
|
"Най-често нагревателните уреди, а и останалите еднофазни се захранват по две жички."
Често-често... колко често! Виж какво казва по нагоре някой_си:
"Имахме вкъщи такива одеала, и възглавничка преди години. Имаше кутийка с превключвател и 3 степени на загряване. Мисля, че просто комутираше различни секции от нагревателя".
"Дори и обикновените хладилници са захранени от фаза и нула, пък се регулира температурата."
Въпросното одеало няма терморегулатор, който да регулира температурата.
"Най-обикновена вентилаторна печка също по две жички сама се включва и изключва според температурата."
Сравняването на ел.одеалото с печки и фризери е неподходящо.
Пример: На ток 220В се сваля /безтрансформаторно/ напрежението - до приемлива произволна ниска степен /24В, 60В/ и се осигурява големина на тока 4А /2А/. Ето ти 100W.
Ако намалиш напреженията - осигуряваш си четири степени на силата на нагряване.
А как се накъсва подаването на напрежение 220В? Така, че да осигури четири степени на нагряване /100W, 80W, 60W и 40W/ ?
|
|