| 

| Тема |  Как да ремонтирам АТХ захранване |  |  | Автор | WSG (Нерегистриран) |  | Публикувано | 09.10.10 20:46 |  | 
           | 

Здравейте,
 Имам едно АТХ захранване което използвам за да захранвам с 12-те волта една вана за електролиза. (двата полюса са потопени във вана със солен разтвор)
 Последния път обаче вата полюса бяха по блико един до друг и по ниакое време след 10-тина 20 мин видях че захранването е спряло. При включване се чува за около 1 секунда леко жужене нито вентилатор се въртеше нито нищо. С помоща на една статия от списание електроника и компютри останових че е изгоряла диодната двойка на изходното напрежение +12в. Всъщност тъзи двойка беше под всякаква критика защото бяха 2 запоени диода един за друг вместо да са в общ корпус то220 и то диоди за по 3 ампера вместо обявените на кутията 10А. Както и да е викам си браво намерих една диодна двойка SB2050CT която ми се стори че по параметри би трябвало да стане и я запоих. Пуснах захранването то тръгна и след 10-15секунди умриа по същия начин. На изходиде му не беше включено нищо. Съвсем свободно от товар.
 Отново беше изгоряла диодната двойка. После взех една F12C20C сложих я този път обаче махнах и филтриращия кондензатор който замервайки го си беше наред разкачих и 2та края на L-филтъра за 12-те волта (Големия феритен пръстен през който са прекарани всички напрежения със по няколко намотки) и на негово място сложих мостче. Останалите напрежения си минават през него. Сега при пускане захранването тръгва но се чува жужене напрежението нарастна до към 17-18 волта и го изключвам че да не изгори пак. Най много 10-тина секунди го оставям да работи. Някъкви съвети да ми дадете?

| 
|  | 

| 

| Тема |  Re: Как да ремонтирам АТХ захранване  [re: WSG] |  |  | Автор | ATX (Нерегистриран) |  | Публикувано | 09.10.10 22:38 |  | 
           | 

Докато си играеш, може да сложиш последователно на захранващото напрежение една 100Вт крушка. Така поне елементите откъм високата страна са защитени от изгаряне.
 По твоя въпрос - провери какво остава включено като товар на диодната двойка и търси там. Вероятно са елементите на обратната връзка - провери тях.

| 
|  | 

| 

| Тема |  Re: Как да ремонтирам АТХ захранване  [re: WSG] |  |  | Автор | Диaн (uguoT) |  | Публикувано | 09.10.10 23:18 |  | 
           | 

Така и така си се хванал да го ремонтираш - аз ще ти предложа нещо друго. Преди време тук в клуба някой питаше за стабилизиран токоизправител или лабораторен блок - нещо от сорта и му бяха пуснали схема за преработка на такова захранване  имаше възможност да регулираш изходното напрежение и токовата защита.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

| 
|  | 

| 

| Тема |  Re: Как да ремонтирам АТХ захранване  [re: Диaн] |  |  | Автор | WSG (Нерегистриран) |  | Публикувано | 10.10.10 00:51 |  | 
           | 

Добре бе първата диодна двойка дето изгоря беше от друго захранване но от по ниските напрежения (те и на 3-те и на 5те бяха все еднакви двойки SB2040CT ) обаче гледайки даташиита
 http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/S/B/2/0/SB2040CT.shtml

Би трябвало и тя да стане понеже и дават 40волта и 20 ампера.
 Сега съм сложил двойка от 12те волта която е F12C20C
 http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/F/1/2/C/F12C20.shtml
 на нея и дават 200волта и 6 ампера на крак.

Сега върнах положението със филтъра (пръстена с навивките) както си беше и напрежението е около 12в вече но жуженето си го има. Друг е въпроса че не съм го пускал отворено преди и незнам дали е имало жужене.
 Колкото до обратната връзка то няколко дребни резисторчета по 0.125вата които ако окъсяваха нещо то те щяха да изгорят първи.

| 
|  | 

| 

| Тема |  Идеята :)  [re: WSG] |  |  | Автор | Диaн (uguoT) |  | Публикувано | 10.10.10 11:09 |  | 
           | 

Та идеята не е моя, просто вадя стара тема от архива:

колегата ramzes1977 е предложил това:

както виждаш вече можеш да имаш регулировка по ток и по напрежение докато със стандартния ток имаш само токова защита. А колкото до диодна двойка можеш да ползваш тази на 5 волта.

Редактирано от Диaн на 10.10.10 11:31. 

| 
|  | 

| 

| Тема |  Re: Идеята :)  [re: Диaн] |  |  | Автор | WSG (Нерегистриран) |  | Публикувано | 10.10.10 22:53 |  | 
           | 

Идеята е добра не успорвам въпреки че за човек с моето ниво на познаниа е малко посно обяснено но смятам че ще се справя. Въпроса е сега да подкарам самият блок да работи както трябва. Щом е наред от там нататък мога да го модифицирам но да почвам да го модифицирам без да знам дали работи не ми се вижда разумно. Тъй че помогнете ми да го оправя а после ще видя как да го модифицирам.

| 
|  | 

| 

| Тема |  Re: Идеята :)  [re: WSG] |  |  | Автор | Диaн (uguoT) |  | Публикувано | 11.10.10 10:35 |  | 
           | 

За 15-20 лева струва ли си да се цапаш?

Ако се поразровиш из фирмите 2-ра ръка вървят по толкова долу-горе 2-ра ръка, просто тази ми беше под ръка, само гледай това което вземаш да е с "мощните 12 волта" към 10А и отгоре а не 5А. В повечето случаи тези захранвания са свалени от маркови компютри и това което пише на капака реално си го дават.

| 
|  | 

| 

| Тема |  Re: Идеята :)  [re: Диaн] |  |  | Автор | WSG (Нерегистриран) |  | Публикувано | 11.10.10 13:47 |  | 
           | 

Абе не че неможе да се снабдя с друго даже сигурно имам някъде работещи из стотиците складирани в работилницата ми но нали идеята е да ги ремонтираме тия работи все пак за това имаме хоби електрониката. Нали трябва да изпитаме удовлетворението след добре свършената работа. Ако е въпроса вече всичко що е електроника можем да си го купим и то на не кой знае колко висока цена и теоретично да се занимава човек с електроника е излишно. Всички които го правят го правят за тръпката по скоро.

| 
|  | 

| 

| Тема |  Re: Как да ремонтирам АТХ захранване  [re: WSG] |  |  | Автор | DTMF (стар клубар) |  | Публикувано | 11.10.10 23:28 |  | 
           | 

Може би някое от другите напрежения не е в ред и корекцията се опитва да го компенсира, и като резултат другите се повишават.  Виж пак електролитните и на другите изходи.

| 
|  | 

| 

| Тема |  Re: Как да ремонтирам АТХ захранване  [re: WSG] |  |  | Автор | @@ (Нерегистриран) |  | Публикувано | 12.10.10 23:16 |  | 
           | 

vij mu naprejenovata za6tita na izhoda; obiknoveno e s tiristor, proveri da ne e okasil.
 Писането на кирилица е задължително! Редактирано от Чo :) на 13.10.10 22:29. 

| 
|  |