Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:28 14.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема за автомобилните свещи?нови  
Авторпитaщ (Нерегистриран)
Публикувано02.05.10 10:41

Здравейте,
Можете ли да ми обясните в какво се изразява износването на свещите?
Говорят, че на запад със смяната на маслото сменят и свещите, а ако караш на газ даже и на по-малко километри би могло да се сменят....
Какво толкова им се променя? Има 2 електрода (предполагам със спец. покритите) и приложено високо напрежение.
Има ли и начин по който да разбера дали мойте са за смяна или има пще живот в тях?

Тема Re: за автомобилните свещи?нови [re: питaщ]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано02.05.10 11:40

От една страна се износват електродите,а от друга се появяват пукнатини в изолацията на централния електрод.
Така,че най много на 10000 км сменяй свещите.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: за автомобилните свещи?нови [re: Xoлдън]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано02.05.10 11:53

Бе 10 000 те тюва да не е москвич без сегменти?

Та в общи линии - много зависи от колата и в какво техническо състояние е. Аз карам основно на газ и свещи сменям на 30 000 км като ползвам Denso дето са по 4-5 лева бройката. Ако караш на бензин и колата ти не харчи масло (е и другото е наред) свестни свещи отиват до към 100 000 км. друг е въпроса дали това което ти продават съответства на това което би трябвало да е.

Обикновенно като натовариш колата по баир нагоре ако започне да прекъсва - значи някоя свещ е "на ръба" и е добре да смениш свещите.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: за автомобилните свещи?нови [re: питaщ]  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано02.05.10 23:47

Причините са в това което казва Холдън.
Но повечето производители съветват да се сменят на 30 000км (ако си на газ сигурно е по-малко, но нямам обяснение, все пак температурите са по-ниски).
Едно време, преди много години правехме нещо като възстановяване. Понеже се увеличава междуелектродното разстояние намирахме пластина за 0,7мм (луфтомер) и огъвахме електрода на това разстояние. Имаше някакъв полезен ефект.

Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.

Тема обявявам награда!!!нови [re: Aлaдин]  
Авторcпoнcop (Нерегистриран)
Публикувано03.05.10 08:57

Намираме едни 4 свещи ( средна хубост, нищо специално ) на 50000 ( петдесет хиляди ) киометра. Намираме и едни подобни чистак-бърсак от магазина. Намираме един мераклия да ги пробва. Тайно от него слагаме едните свещи, той кара, слагаме другите, пак кара. Така няколко пъти за да намалим вероятността от случайно познаване. Записваме резултатите. Ако има познаваемост над 75%, каса бира от мене.

Тема Re: обявявам награда!!!нови [re: cпoнcop]  
Автор CATV ()
Публикувано03.05.10 09:22

Виж сега то и ангренажния ремък трябва да се сменя на 60000 километра. Ти няма да усетиш разлика дали е на 60-70-80-90 или 100 хиляди.

Така един приятел си го кара безпроблемно и му беше кеф до 108 хииляди.
После се сещаш може би. Скъса ремъка и продаде колата на части

Смяната на дадени части на определени километри е за да се гарантира, безавариино пътуване. От опит поне на няколко автомибила ти казвам и по 100 хиляди ще ти карат свещите.
Риска да останеш на пътя се увеличава с всеки изминал километър горница от предписаното.

Тема кандидатствам ;)нови [re: cпoнcop]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано03.05.10 13:47

Ако си забелязал горе съм направил уточнението за какви свещи съм писал и при какви условия и какви проблеми започват да правят. Ако двигателя е ОК, дюзите също и горивото... може и 100 000 км да изкарат - на реното на баща ми вкарано от Германия изкараха 80 000 км и накрая ги смени със същите (проблема в последствие се оказа кабел) от местен магазин - и ги опука за 1500 км. и сложи други.

Ако колата е със заминали сегменти или гумички на клапаните и харчи масло то по свещите се натрупва нагар, ако смесообразуването не е ОК - имаш кофти дюза която не разпръсква както трябва - тогава имаш сажди. Така че тогава вече само чистене оправя положението.

Ако си на газ... е тук свещите се опукват за много по-кратко време от колкото ако караш единствено и само на бензин не знам защо е така ама... това е положението. А когато имаш проблеми в запалителната система - започва се едно кихане и трудно ускорение не ти е работата. Отделно неработещите свещи товарят запалителната система по напрежение - отива се на нови кабели, бобини и ако имаш разпределител - палец и капачка. Ако сложиш свещи за 200 лева... може и да не усетиш разликата ама... Аз като се сетя че едната ми бобина (2 са) е над 200 лева и предпочитам да дам 30 лева за комплект свещи и да се застраховам.

Тема Re: кандидатствам ;)нови [re: Диaн]  
Авторcпoнcop (Нерегистриран)
Публикувано03.05.10 15:21

Ако двигателя е ОК, дюзите също и горивото... може и 100 000 км да изкарат
А ако двигателят не е ОК, какво правим? Сменяме свещите на 10000 и двигателят се оправя, така ли? На мен така ми прозвуча.

Тема Re: кандидатствам ;)нови [re: cпoнcop]  
Автор Бoби_MУ (непознат )
Публикувано03.05.10 16:49

На стара кола свещ сменям само ако е зацапана и слагам друга от работилницата

. Дядо ми им обгара електродите на котлона ако са нафъргани с масло, чука я от калника ако е повече от един нокът хлабината на електрода и ако има нагар я минава с фина шкурка (ако му се намира) иначе я трие с ръкава и слага! Т'ва съм научил от него... не казвам, че е правилно, искам само да ви покажа, че не е чак толкова от значение кога ще смениш свещите. Ако усетиш, че некоя ти прекъсва тогава сменяш (не е задължително да чакаш като мен да я зацапа) вземи си ги смени и така.

Редактирано от Бoби_MУ на 03.05.10 16:50.

Тема Re: кандидатствам ;)нови [re: cпoнcop]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано03.05.10 17:18

Ей дебелоглава история... приличаш на един съсед дето за да си подкара колата сутрин му трябват между 20 и 45 минути и обикновенно скапва акумулатора и някрая пуска колата по баира надолу ако е влажно го дърпат нагоре...

Питаш какво се случва с една свещ?? ето това е извадка:

разгледай албума - ваден е от една програмка където всичко е описано кое на какво е симптом.

Та какво се случва когато свещта се наблъска със сажди и/или нагар - ами каквото се получава с теб като изпиеш 3 бири и заспиш на плажа без да се завърташ и мажеш - изгаряш зверски, при свещите е почти същото, нарушават се условията на топлоотдаване, от едната страна керамиката се нагрява повече от колкото при другата, появяват се микропукнатини. Свещите започват да не хвърлят достатъчно сериозна искра, от там не могат да се самопочистят (имат тази способност), работата на двигателя се нарушава, загубите се увеличават, колата започва да нахарчва повече и да грее...

Да, понякога една подмяна на свещи оправя нещата, става и да се чистят от време на време ама нещо ме гони мързела и предпочитам да ги подменям на 20 000 км (2-рата смяна на масло) или ако дадът фира по-бързо.

Я сподели пиле шаренко, колко шофьорски стаж имаш, колко автомобила си бастисал, колко километра си изминал, на база каква машина си вадиш изводите? Ако си от тези дето минават по 2 километра до работа и още толкова на обратно - просто не си сериозен.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.