Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:47 15.09.24 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Тема проточен бойлернови  
Автор stelll_ (2.5 24V)
Публикувано08.01.10 18:54

Здравейте,искам да сложа такъв на мястото на стария бойлер проблема е че кабелите са много тънки 2.5 квадрата проточния бойлер е 3/4/7 киловата ако го свържа на тези проводници те ще го издържат ли при 7 киловата мощност даречем за 10 минути интервал колкото е долу горе едно изплакване мястото е такова че няма да се използва ежедневно а да кажем по 5..6 пъти месечно затова не е удачно да е с нормален бойлер,как мислите какво ще се случи с тези кабели?

Тема Re: проточен бойлернови [re: stelll_]  
Автор CATV ()
Публикувано08.01.10 19:45

На 3-4 киловата бива горе долу за малко.
Но 7 киловата недеи греят жиците, не се знае кога ще стане белята.
Тури си 6 квадрата жица да ти е мирна главата.

Тема Re: проточен бойлернови [re: CATV]  
Автор stelll_ (2.5 24V)
Публикувано08.01.10 22:36

значи ми отпада този вариант.няма как да вкарам дебела жица наново трябва да разкъртя половината баня

Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано09.01.10 08:05

Преди години като спираха топлата вода за профилактика слагах проточен 5 киловата на 2,5 квадрата.Наистина го ползвах за малко(10 мин.).Проводниците грееха нормално.Но трябва електрическите връзки да са стабилни.Иначе може да прегорят и да направят беля.
За 2,5 квадрата проводник положен във въздуха това е горе долу максималната мощност.
На времето някои майстори правеха паралел между два кръга по 2,5 квадрата и слагаха по-мощни бойлери.Но това зависи от физическото изпълнение на ел. инсталацията.
По принцип за летните жеги 5 киловата е на ръба за топла вода,но за зимата е хладна водата.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Автор CATV ()
Публикувано09.01.10 10:45

Има и друг вариант зависи как ти е изпълненеа ВиК инсталацията.
При мен проточния бойлер е в другата стая (има такива модели). Той сам си включва като тръгне водата от душа и сам си спира, като спреш душа.

Тема Re: проточен бойлер [re: stelll_]  
Автор нekoй cи (непознат )
Публикувано09.01.10 12:33

За 7 киловата трябва 6 квадрата меден проводник.
Смятай ги приблизително по 5 ампера на квадрат.
Разкъртването на банята е неприятно наистина, но помисли за вариант с кабелни канали от ПВЦ и разкъртване само на отвора през който минават кабелите. Не знам точно как е разположението на банята и бойлера, но това би трябвало да е някакъв компромисен вариант.
И не забравяй, че в мокро помещение кабели... трябва добре да помислиш за безопасността. Никакви наранени изолации, никакви компромиси.

Тема Re: проточен бойлернови [re: нekoй cи]  
Автор stelll_ (2.5 24V)
Публикувано10.01.10 00:53

0.75квадрата е точната стойност за 1 киловат безпределно ми е ясно че трябва проводниците да са със сечение 6 квадрата но уви кооперацията е от 90сете години и там инсталацията е предвидена само за нормален бойлер варианта за друго помещение също съм го мислил но разположението е такова че пак е невъзможно да бъде сложен другаде бойлера а да разкъртвам със сигурност няма да стане.Въпроса ми беше по практически зададен ''ако някой е пробвал'' но наистина като се замисля както казва колегата по горе че 5 киловата са на ръба за топла вода то с тези тънки проводници дори и да издържат на седем киловата пак няма да загрява достатъчно водата

Автор hidrazin4o (ентусиаст)
Публикувано10.01.10 20:28

Ей сега някои ще ревнат и ще ме охулят ама ще си кажа моето!

Ако погледнам наредба 3, раздел 3, таблица едно:

ще видим че на един двужилен проводник се допуска 25А ако е положен в тръба и 30А ако е на открито.Говорим за жица с PVC изолация.
Тогава се получава 220х25=5500.Ако кабела ти е в гипсокартон може да приемеш че е на открито и ще може да се охлажда тогава излиза следното:
220х30=6600.
Сега направи нещо друго - мерни си напрежението релно колко е.
Най-вероятно е 230 (моето в момента е 231,4).Тогава какво излиза?
230х30=6900 - вече си близко.И ако погледнем чл.52 от същата тая наредба се допуска претоварване с 15% при ликвидиране на аварии (като при теб ) - то тогава 6900+1035=7935 вата.
Та аз не мисля че ще трябва да къртиш банята - само здрави връзки !!!
Ако някъде между таблото и бойлера имаш връзка (по принцип не би трябвало) то я калайдисай !!!
И все пак ще си на ръба.Както всички казаха най-добре е по-дебел кабел 4mm2.По голям 6mm2 е нужно само ако разстоянието до таблото ти е много голямо.Надявам се че апартамента не е 300m2 и повече ?
Пробата му е майката!Преди да къртиш го пусни да бачка 10мин, виж дали ще ти загреят много кабелите и си примери напрежението на самите клеми на бойлера за да разбереш колко са ти реалните загуби по трасето и тогава решавай.
Успех и пиши какво е станало.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.