Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:34 09.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Тема LG мониторнови  
АвторStudenta (Нерегистриран)
Публикувано03.01.10 22:59

Здравейте.Наскоро ми подариха един монитор CRT с плосък екран, но е стар.Марката е LG.Имаше проблем и затова ми го дадоха без пари.Проблема му беше,че свиваше екрана малко от двете горни страни и като го чукнеш малко се оправя за няколко секунди и после пак се разваля.Стигнах до извода,че е някоя студена споика и го отворих.Намерих околко ТХО-то няколко пукнати споики,бяха на един кондензато, няколко диода,транзистор и на буксата за отклонителните бобини.Запоих ги всички(хвана ме ток малко

)сглобих го и като го пуснах не го правеше вече тоя номер,но фокуса му беше се развалил.Текста беше размазан,но се четеше горе долу,самата картина е разфокусирана.От какво може да е проблема явно нещо сам развалил докато сам запоявал тия споики.Ще може ли някой да ми помогне да го вкараме в ред тоя монитор?

Тема Re: LG монитор [re: Studenta]  
АвторDEL (Нерегистриран)
Публикувано04.01.10 10:11

Ми то ясно че е от човешки фактор новата картинка. Огледай за скъсъни кабелчета , откачени/разхлабени куплунги. Евентуално някъде да не си капнал с тенола там където не трябва.Преди много години ми се беше случила подобна история и се оказа че фабрично на са били стегнати онези магнитни шайби на пушката на кинескопа.

Тема Re: LG мониторнови [re: DEL]  
АвторMyнчo (Нерегистриран)
Публикувано04.01.10 10:17

Не слушай колегата! Не бутай магнитните шайби на пушката на кинескопа!

На ТХО-то има 1 или 2 потенциометъра, пробвай първо с тях.

Тема Re: LG мониторнови [re: Myнчo]  
Публикувано04.01.10 14:25

Имали опасност да ме хване ток от ТХО докато го пипам тоя потенциометър за фокусировката?

Тема Re: LG мониторнови [re: Studenta]  
Автор Дoдoв (спокоен)
Публикувано04.01.10 19:15

Добре е да беше написал точно какъв тип е монитора. Отзад на кутията има един етикет - да видим там какво е написано!

По принцип на ТХО, има два потенциометъра - погледни точно за /FOKUS/ . С много финно въртене може да се нагласи фокусировката, но ако всичко друго е наред. Друго недей да въртиш, щом е излязла развивката.

Тема Re: LG мониторнови [re: Дoдoв]  
Автор DEL. (новак)
Публикувано05.01.10 09:26

ooooo....> Да , да ....изобщо не ги барай магнитните пластини. Виж ако може направи и една снимка на картината с нещо подходящо. Да не би и преди да го отвориш картината да е била кофти

Не столько страшен русский танк Т34, сколько его пьяный экипаж!

Автор Orcad (регистриран)
Публикувано05.01.10 10:19

колегите вярно са ти казали за двете тримерчета при ТХО-то,
но хвърли и едно оченце на филтриращите електролити на вертикалната развивка,
може да са се подули, или студена спойка, щом при чукване се оправя за малко
каза, че свива образа по вертикала, та оттам ми идва тази мисъл

Тема Re: LG мониторнови [re: Orcad]  
Публикувано16.01.10 13:27

Да се похваля,че мониторчето се оправи.На ТХО-то имаше 3 потенциометъра като на два от тях пишеше focus.Единия беше за фокуса в средата на екрана,а другия за ъглите на екрана.Със съвсем леко въртене и на двата картината се оправи.И още нещо вече не свива екрана стана като чисто нов.Благодаря на всички които ми помогнаха.

Автор RC (старо куче)
Публикувано16.01.10 14:17

Не се радвай много, ефекта ще е временен.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.