Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:00 05.11.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Панел-волтметър  
Автор .MirU. (непознат )
Публикувано09.10.09 12:09

Купих си панел-волтметър PM428 и после видях, че обхвата му е до 200мв. А на мен ми трябва да е 20В. Имаше мостчета за 200мв, 2В и 20В, но като се сменят се сменя десетичната точка, а не самия обхват. Някой ако е ползвал такъв, може ли да каже как да сменя обхвата. Или аз трябва да си правя делител...

Тема Re: Панел-волтметърнови [re: .MirU.]  
Автор CATV ()
Публикувано09.10.09 14:58

делителя зависи колко високомен го искаш.

Примерно за делител 1/10
10 Килоома, два резистора последователно 900 ома и 9.1 килоом
100 килоома 91 килоома и 9 килоома
за 1 Мегаом 910 килоома и 90 килоома

Та надявам се схвана идеята. Волтметъра го закачаш на двата края на малкото съпротивление, а входното напреженеие на единия краи на голямото и другия краи на малкото съпротивление.

Тема Re: Панел-волтметърнови [re: CATV]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано09.10.09 17:11

Зависи и от вътрешното съпротивление на волтмера.По принцип не се прави с делител,а с добавъчно съпротивление.
Ако е цифов прибор с Rвх.>10 мегаома трябва делител,но за аналогов е с добавъчно,понеже са нискоомни и с делител е голяма грешката.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Стига ретроградщина!!!нови [re: Xoлдън]  
Авторзвep (Нерегистриран)
Публикувано09.10.09 18:04

Холдъне, кога за последно си видял аналогов волтметър?
Аз май през 1998-а.
Всъщност имам няколко в мазето, ако не са ги изяли мишките.

Тема Re: Стига ретроградщина!!!нови [re: звep]  
Публикувано09.10.09 20:50

Откъде да знам какъв му е волтмера и с какво вътрешно съпротивление е?
Има си цифрови,които се захранват от измерваното напрежение и хич не са високоомни.

Тема Re: Стига ретроградщина!!!нови [re: Xoлдън]  
Автор .MirU. (непознат )
Публикувано09.10.09 22:10

Електронен е волтмера и се захранва отделно с батерийка.

Тема Е, като не уточняваш....нови [re: .MirU.]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано10.10.09 08:34

Е, като не уточняваш точно какво имаш и така става, всеки си мисли за нещо с което си е блъскал главата. Та за конкретния случай обикновенно се пита гугъла за data sheet - във случая попаднах на това:

Само не ми става ясно тези резистори RA и RB на платката ли са или трябва да си ги добавиш допълнително. Хората са си го описали точно какво се прави стъпка по стъпка - доста добре според мен :) табличката на 5-та точка 2-рата страница.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: Е, като не уточняваш....нови [re: Диaн]  
Публикувано10.10.09 09:17

Според мен табличката в ред 20 V е сбъркана.Разменени са стойностите на RA и RB.Обхвата посочен за 500 V е всъщност 2000 V.Една проста сметка е достатъчна да го докаже.При коефициент на деление близо до 10 000 умножен по обхвата 200 mV се получават 2000 V.
Доста неточно упътване.
Според мен трябва да се добави външен делител понеже се уточнява какви са съпротивленията.1/2 W,метален филм и клас 0.5%. А с жъмперите само се избира мястото на десетичната точка.

Тема Re: Е, като не уточняваш....нови [re: Xoлдън]  
Автор 741 (ветеринар)
Публикувано10.10.09 09:47

Обхвата посочен за 500 V е всъщност 2000 V.Една проста сметка е достатъчна да го докаже.При коефициент на деление близо до 10 000 умножен по обхвата 200 mV се получават 2000 V.

Обхватът 500V си е 500V и стойностите на резисторите са вярни. Ограничението не е от дисплея, а от пробивното напрежение на резисторите.
Хората са го написали ясно, Maximum Voltage to be Measured

Тема Re: Е, като не уточняваш....нови [re: 741]  
Публикувано10.10.09 13:14

Я дай сметките за 500 волта как става с тия резистори.
Трябва делител 2500/1 за 500 волта,а не 10000/1.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.