|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Пилене на кварц
|
|
Автор |
Grabcho () |
Публикувано | 06.10.09 15:08 |
|
Трябва ми осцилатор на 38 kHz +-4 Hz и си мисля дали не може да изпиля кварц за часовник (32768) та да стане на 38 kHz?
|
Re: Пилене на кварц
[re: Grabcho]
|
|
Автор | M (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.10.09 17:20 |
|
Мисля, че няма да стане. Часовниковите кристали са много миниатюрни, а и искаш да твърде голяма промяна относително на честотата. Качване на няколко килохерца не са проблем, но когато честотата е няколко мегахерца.
Мисли за кварц с по-висока честота и делител.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
CATV () |
Публикувано | 07.10.09 15:55 |
|
Твърдо не.
Мисли за някаква схема със синтезатор на честота.
Навремето в ЗИТ(май беше) си поръчвах кварцове може да си кажеш изискванията и ти правят няколко бройки. Провери как е положението защото сега незнам как е.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Aлaдин (търпелив) |
Публикувано | 07.10.09 23:38 |
|
защо не си вземеш за висока честота, и с делители да си докараш.
Ако ти трябва много висока стабилност се прави и термо стабилизация.
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
| |
Тема
|
[re: CATV]
|
|
Автор |
741 (ветеринар) |
Публикувано | 08.10.09 07:03 |
|
Предполагам ЗЕПЕ-то в Горубляне имаш предвид.. Това отдавна го няма, преди време Мелексис купиха терена да правят завод за автоелектроника.
| |
Тема
|
[re: Aлaдин]
|
|
Автор | QWERTY (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.10.09 08:44 |
|
Явно никой от последните пищеши във форума не е правил FM пиратски предавател с BA1404 или подобните :) Схемата се събира е 3 на 4 см платка най-много. Какви синтезатори, какви термостабилизации! 38 кхц кварцов генератор за сформиране на стерео-модулатор по аналогов метод. Ако ще лепи синтезатор за осцилатора на бъдещия предавател, де ще му излезе края :)
Съвет за питащия по темата - купи си готов модул за кола с нужния кварц. Ако не ти хареса как работи, използвай BA-то и кварца. Най-много да ти излезе 15-25 лева, но мисля, че цените паднаха много. Успех в пиратлъка и не забравяй, че глобите са огромни!
| |
Тема
|
[re: 741]
|
|
Автор |
CATV () |
Публикувано | 08.10.09 09:42 |
|
Даа бе ЗЕПЕ-то беше. Преди 10 години поръчвах.
| |
|
Позна, за стерео предавател е, но не за пиратски , ами да си транслирам стерео звука от телевизора до малко радио със слушалки. Имам решение : 7.3728MHz / 97 = 76008 /2 = 38004 Hz, ама това прави 3-4 чипа или един МК. Искаше ми се да е по-просто..
Тия правят кварцове, ама за една бройка сигурно няма да се навият:
| |
Тема
|
[re: QWERTY]
|
|
Автор |
Aлaдин (търпелив) |
Публикувано | 08.10.09 22:50 |
|
Признавам си не съм правил и може би за това не ми хрумна.
Но както разбирам от отговора на колегата пак опира до делители (или микроконтролер).
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|