Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:44 13.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Проблем в БТК-трасето от мазето до 3-тия етажнови  
Авторboqn (Нерегистриран)
Публикувано18.02.09 08:51

Ще позволите ли да попитам:
1. По жиците на БТК тече прав ток ЛИ?
2. Коя жичка е +, коя жичка е - ? Няма ли принцип в свързването на жичките и цветовете им? Черната жичка + /плюс/ ли трябва да е ПО ПРИНЦИП? А синята минус, нали?
3. КОЛКО ВОЛТА трябва да е нормалното напрежение между черна и синя жичка?
4. При БТК-жичките има ли принцип, че всички сини, или всички черни жички трябва да имат общ плюс /ИЛИ ОБЩ МИНУС/. Ако знам това, по-лесно бих намерил коя от двете жички - синя или черна - е компрометирана.

5. Има ли уред, който да ми помогне да установя кои от няколко двойки БТК-жички отиващи нагоре по етажите са работещи и натоварени с напрежение. По скоро ме интересува една /или няколко/ двойка такива жички, която двойка е неработеща.
6. Има ли начин да се предположи коя от двете ми жички - синя или черна - е компрометирана?

Тема Re: Проблем в БТК-трасето от мазето до 3-тия етажнови [re: boqn]  
Автор RC (пристрастен)
Публикувано18.02.09 09:17

1. И прав и крив в зависимост от това дали се провежда И разговор или не.
2. Във връзка с горното - отговора би трябвало да е ясен.
3. Според зависи - не се провежда разговор (линията е затворена), има сигнал за повикване, провежда се разговор (линията е отворена), тип на централа, отдалеченост на абоната от централата ....
4. Не. Цветовете се ползват за определяне на чифта (двойката) в снопа.
5. Мултиметър. Наличието на напрежение показва, че чифта се ползва. (Отсъствието му не винаги означава обратното).
6. Оплачи се - да си пратят хора след като имаш проблем. Начина ти на подход не предполага, че би могъл да се справиш сам.

Автор 741 (ветеринар)
Публикувано18.02.09 11:24

Трасето на БТК е грижа на БТК.
И ако има проблем в чифта, изтегля се нов или се отстранява повредата в стария. Не се краде чифта на комшията.

Тема Re: Проблем в БТК-трасето от мазето до 3-тия етажнови [re: RC]  
Публикувано18.02.09 14:41

1. И прав и крив в зависимост от това дали се провежда И разговор или не. --- разбрах

2. Във връзка с горното - отговора би трябвало да е ясен. --- тъй като разговор няма как да се проведе, щото няма възможност да бъде иницииран нито от моя телефон, нито към моя телефон, разбирам, че ако търся някакъв ток, този ток трябва да е променлив. Освен, RS, ако не си сгрешил словореда в отговора на първия ми въпрос. А Е И ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО АЗ ДА НЕ СЪМ РАЗБРАЛ ПЕРФЕКТНО ОТГОВОРА на въпрос 1. Нека уточним ясно: Ако се провежда разговор, токът е .............. А ако разговор не се провежда, токът е .......

3. Според зависи - не се провежда разговор (линията е затворена), има сигнал за повикване, провежда се разговор (линията е отворена), тип на централа, отдалеченост на абоната от централата .... --- От отговор на въпрос 3, нищо не разбрах дотук. Уточнявам питанията:
Приемаме, че сме в условията:
- не се провежда разговор и линията е затворена - ток с какви характеристики трябва да търся?
- не се провежда разговор и линията е затворена, но ако отправя сигнал за повикване към моя БТК-телефон - ток с какви характеристики трябва да търся?
- линията е отворена - ток с какви характеристики трябва да търся? МАКАР ЧЕ НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ КАК В МОЯ СЛУЧАЙ ДА СЕ ОПИТАМ ДА ОТВОРЯ ЛИНИЯТА. Щото като набера /от GSM-а ми/ моя БТК-номер - дава ми винаги свободно, а БТК-телефона ми не звъни. И дори да вдигна слушалката на БТК-телефона ми, в GSM-а ми пак чувам сигнал "свободно"

Искам да уточня, че централата ни е цифрова и че е на разстояние около 4 км от мен.

4. Не. Цветовете се ползват за определяне на чифта (двойката) в снопа. ---- и все пак, и все пак

5. Мултиметър. Наличието на напрежение показва, че чифта се ползва. (Отсъствието му не винаги означава обратното). --- разбрах. Но да попитам: Мултиметъра и прав и променлив ток ли може да установи. Какви са условията за да мога да установя ползва ли се някой чифт? И най вече, да установя кой чифт не се ползва?

6. Оплачи се - да си пратят хора след като имаш проблем. Начина ти на подход не предполага, че би могъл да се справиш сам. --- оплаквах се... Проблемът бил в трасето от БТК-шкафа в мазето на блока до розетката ми. Това било частно трасе /в смисъл не на БТК/ и БТК-техниците не искат да се ангажират с търсене на повредата. Предложиха ми безплатно да ми прекарат линия до апартамента ми по фасадата на блока, но аз не искам такава външна фасадна жица.

Сам ще се оправям, ако помогнете.

За което моля!

Тема Re: Проблем в БТК-трасето от мазето до 3-тия етаж [re: 741]  
Публикувано18.02.09 14:50

Трасето на БТК е грижа на БТК. --- Това правило важало за трасето от централата до БТК-шкафа в мазето на блока. Трасето след шкафа не било грижа на БТК

И ако има проблем в чифта, изтегля се нов или се отстранява повредата в стария. Не се краде чифта на комшията. ---- Нов чифт не може да се изтегли в старото трасе. Старото трасе е бетонирано. А ползването на безстопанствен чифт аз не наричам кражба. Направих проучване и установих, че има поне един чифт, който никога не е бил ползван.

И държа да не се заяждаме един с друг. Аз, поне, няма да се заяждам.

Със здраве!

Автор RC (пристрастен)
Публикувано18.02.09 15:41

Ще почна отзад напред.
6. С това нещо не съм съгласен. Ти, а който и да е друг си плаща като поп всеки месец за телефон присъединен към мрежата на БТК чрез розетката в къщи, а не до най-близкия разпределителен шкаф.
Понеже е видно, че част от понятията не са ти съвсем ясни, а и нещата не са толкова прости и еднозначни ще се опитам да ги обясня елементарно просто.
По линията при затворен телефон трябва да имаш постоянно напрежение. Колко е то - зависи от типа на централата (не само дали е аналогова или цифрова) и може да бъде 24, 48 или 60V.
Когато има "повикване" от централата (т.е. телефона към този номер ще звъни) в/у чифта/линията може да се премери от 80 до 120 V (пак зависи) променливо (с честота 25Hz).
Доколкото разбирам проблема ти е, че не знаеш кой е твоя чифт в шкафа в мазето откъдето тръгва към твоята розетка.
Та, можеш да го откриеш като почнеш да си звъниш от мобилния на стационарния номер и едновременно с това търсиш по чифтовете къде ще се появи въпросния сигнал на повикване за който споменах по-горе.
Е може да откриеш и на някой съсед ако в същия момент му звъннат, но с няколко опита може да се открие еднозначно.
Ако телефона ти е "прав",а не през дуплексна кутия този чифт трябва да стигне до твоя апартамент. Същия експеримент може да си го направиш и на самата розетка, за да не се окаже, че проблема примерно ти е в апарата (но това като, че ли е проверено еднозначно).
Ако от шкафа нагоре върви телефонен кабел (а не някоя измишльотина) то в него чифтовете са "усукани двойки" маркирани цветово.
Въпроса е колко чифтов е кабела нагоре, колко са апартаментите и дали принципно е възможно да има свободен.
Ако има къде ще се докопаш до него?
(Обикновенно излизат на всеки етаж в "кутия" и от там тръгват по апартаментите).
Ако има проблем с чифта от мазето до апартамента, то много по-вероятно е той да е примерно в етажната "кутия" (а не по самия кабел) или някъде около (зад) твоята розетка. Местата където се чупи, гъне и снажда.
Като откриеш цветовете долу, потърси ги на етажа и си направи пак експеримента за да видиш дали сига до там.
А след като си го открил в шкафа може да откачиш твоя (който тръгва към апартамента) и да го дадеш на късо, тогава "горе" може да го премериш и на съпротивление. В апартамента и ако го няма - на етажа за да се установи къде се губи -> по трасето до етажа (малко вероятно) или м/у етажната "кутия" и розетката ти в къщи.

И все пак не е препоръчително да им ровиш в шкафа, а и дали имаш достъп до него?

АвторMитko (Нерегистриран)
Публикувано18.02.09 15:48

Няма такъв вариант трасето да е бетонирано! Чифтовете са прокарани в тръби и ако се наложи етаж по етаж се изтегля новия чифт като се пъхне тел която да се покаже в кутията на следващия етаж, връзва се чифта за телта и се изтегля по този начин.
Когато линията е затворена и няма сигнал за повикване при цифрова централа би измерил около 50тина волта постоянно напрежение. Ако имаш наличие на такова напрежение, връзваш амперметър ДИРЕКТНО към линията и трябва да измериш ток от 20 до 45милиампера в зависимост от конкретната централа. Когато се подава сигнал за звънене има наличие на променливо напрежение по линията с честота 25херца но за стойността на напрежението ще те излъжа, не знам колко е при цифровите централи но като че ли не надвишава 100волта. След като направиш споменатите измервания В АПАРТАМЕНТА СИ и с окаже че няма нито един от посочените параметри, свързваш кабелите които са в апартамента ти на късо и почваш етаж по етаж (вървейки от горе на долу) да отваряш кутиите където са телефонните чифтове (глей да не налетиш на ел инсталацията

и с омметър мериш дали има късо между проводниците от чифта (за целта трябва да идентифицираш своя чифт) Където вече нямаш късо съединение значи повредата е над въпросната кутия и евентуално трябва да се изтегли нов чифт между двете кутии. И все пак кажи как се е появил проблема?

Автор 741 (ветеринар)
Публикувано18.02.09 16:06

Не се заяждам. Ако наистина има чифтове в повече от апартаментите, ОК. Иначе си е кражба. Това, че в момента не се ползва или никога не е ползван, не означава, че утре човекът няма да реши да го ползва.

За бетонирането - честно казано не си представям снопа със синьо-черните жици директно в бетона. Обикновено са в тръби, и тогава изтеглянето на нов чифт не е кой знае каква философия.
Ама щом казваш, че са бетонирани, сигурно трябва да е така.

Edit: сега погледнах общите условия на БТК. Вярно са записали, че не носят отговорност за вътрешната инсталация. Ама пък вече не са само те, има и други оператори.

Редактирано от 741 на 18.02.09 16:10.

Тема Re: Проблем в БТК-трасето от мазето до 3-тия етажнови [re: 741]  
Авторlz1tar (Нерегистриран)
Публикувано18.02.09 20:42

за кои град става въпрос

Тема Re: Проблем в БТК-трасето от мазето до 3-тия етажнови [re: RC]  
Публикувано19.02.09 12:35

>..Понеже е видно, че част от понятията не са ти съвсем ясни, а и нещата не са толкова прости и еднозначни ще се опитам да ги обясня елементарно просто. ..<

Aко нещата ми бяха ясни-отдавна да съм си оправил телефона. 10х, че ми обясняваш простичко. Даже държа, да ми обясняваш като на тъпанар

>....По линията при затворен телефон трябва да имаш постоянно напрежение. Колко е то - зависи от типа на централата (не само дали е аналогова или цифрова) и може да бъде 24, 48 или 60V. ....<

Имам напрежение 4-5 V . Какъв извод да си направя? Някакъв индуциран ток ли е това????

>...Ако телефона ти е "прав",а не през дуплексна кутия този чифт трябва да стигне до твоя апартамент. Същия експеримент може да си го направиш и на самата розетка, за да не се окаже, че проблема примерно ти е в апарата (но това като, че ли е проверено еднозначно). ...<

Телефонът ми е " прав". Апаратът ми работи нормално, когато го включа у съседите.

>...Ако от шкафа нагоре върви телефонен кабел (а не някоя измишльотина) то в него чифтовете са "усукани двойки" маркирани цветово.
Въпроса е колко чифтов е кабела нагоре, колко са апартаментите и дали принципно е възможно да има свободен. ...<

От шкафа нагоре по вертикалата на моя апартамаент категорично тръгват 8 двойки жички -усукани черна със синя по двойки. За апартаментите, които са на друга верикала има други трасета с по 8 двойки жички. В моя апартамент през розетката ми влиза една двойка, а за горните етажи продължават още 5 двойки усукани синя с черна. В дъното на моята розетка виждам 5-те двойки жички и мога да ги пипна с пръстите на ръката ми. Подложени на логиката ми, установих, че има неизползваеми двойки от тези 5 двойки. Но не знам кои конкретно двойки са свободни.Трасето от 8 двойки сини и черни жички не е в стълбищната клетка, а е в стена, вътрешна за апартамента ми /не е фасадна стена и не е стена между апартамента ни и стълбищната клетка

>...Ако има проблем с чифта от мазето до апартамента, то много по-вероятно е той да е примерно в етажната "кутия" (а не по самия кабел) или някъде около (зад) твоята розетка. Местата където се чупи, гъне и снажда. ...<

Нямаме етажни кутии.

>...И все пак не е препоръчително да им ровиш в шкафа, а и дали имаш достъп до него?...<

И аз знам. че не е препоръчително да ровя в шкафа... Ама разчитам на себе си като изпълнител на ремонта по трасето и на клуб "Електроника" като умствен потенциал и източник на конкретни идеи за "диагноза и лечение" на БТК-трасето от мазето до третия етаж .

ПИТАЙТЕ ОЩЕ!!!!! ЩЕ ОТГОВАРЯМ.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.