|
Тема
|
Eцване и изработка на платки
|
|
Автор | jaska (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.02.09 22:59 |
|
Здравейте!Някой би ли ми обяснил какво точно представлява ецването.Също така бих искал да разбера как се правят платки в домашни условия.Благодаря предварително!!!
| |
Тема
|
Re: Eцване и изработка на платки
[re: jaska]
|
|
Автор |
technic (непознат) |
Публикувано | 07.02.09 23:56 |
|
Вземаш парче фолиран стъклотекстолит и почваш да чертаеш пистите - с клечка за зъби и блажна боя примерно, някакъв лак, перманентен маркер и др. После я потапяш в разтвор за ецване - най-често се използва железен трихлорид. Там където медта не е защитена от това, с което си чертал пистите се разяжда - това е ецването. После избърсваш с коресилин материала, с който си чертал и остават медните писти. Друг метод, който нашумя наскоро е метода с лазерния принтер и ютията. Потърси, писано е доста.
| |
Тема
|
[re: technic]
|
|
Автор | _hakera_ (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.02.09 10:58 |
|
да под4ертая, 4е опитвах досега с маркер за надписване на дискове (OHP) оба4е прояжда през него. направих 2-3 слоя с него маркер и пак същото. опитите са и в двужелезен трихлорид
и в смес на перхидрол и кислол :).
4етох за някакви специални маркери за надписване на пе4атни платки и мисля да си купя такъв.
ина4е това с клечката за зъби и боята сигурно ще стане, ама ако е по-сложна платка и са на гъсто пистите едвали ще е мн добре.
и с принтера го мъчих, но и през остатаците от мастилото малко от малко минава киселината. 4ат пат става, ама са мн танки и с пори пистите.....
| |
Тема
|
[re: _hakera_]
|
|
Автор | tomi (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.02.09 20:28 |
|
начетрай на милиметрива хартия,обърни я,надупчи,остави на четка за рисуване 3-4 косъма,изрисувай я,фъчни я в разредена азотна киселина,мини я с коресилин или ацетон,калайдиай...ако налепиш и чарковере тръгва!!!
будала човек и вързано куче го хапе
| |
Тема
|
[re: tomi]
|
|
Автор | tomi (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.02.09 20:30 |
|
забравих...рисувай с асфалтов лак,изв
| |
Тема
|
|
|
Автор | Protel (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.02.09 21:21 |
|
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Hiron (К.К.) |
Публикувано | 10.02.09 00:15 |
|
Лазерен принтер и ютия. Аз ползвам стара БГ фотохартия - полукартон, бяла, гланцова.Светочувствителният слой е покрит с желатин, който след 5 - 10 мин. в топла вода набъбва и отлепянето на хартията от тонера е лесно. Единственният проблем е "дозирането" на ютията (натиск, температура, време), но се свиква след няколко опита. Всичко останало е както в линка по-горе, даден от Protel .
| |
Тема
|
[re: Hiron]
|
|
Автор |
walkman™ (advanced lamer) |
Публикувано | 11.02.09 00:07 |
|
Наскоро ми попадна подобна тема в нета - пича ползваше подобен метод, но пренася тонера не с ютия, а пуска платката през ламинатор...
|
|
|