Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:15 31.10.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Мнение за схеманови  
Авторcore (Нерегистриран)
Публикувано26.11.08 09:12

Колеги, кажете си мнението за тая схема.

Представлява прост диференциален термостат. От тримера R3 се задава температурната разлика. D1 и D2 се явяват като температурни сензори.

Тема Re: Мнение за схеманови [re: core]  
Публикувано26.11.08 09:13

Ето я и нея

Автор *TCHAV* (доверчив)
Публикувано26.11.08 09:49

Интересното е, че на практика имаш два сензора. Релето ще включва ако на единия се повиши температурата или ако на другия спадне. Ако ще ползваш единия сензор, на другия температурата трябва да е стабилизирана.

Тема Re: Мнение за схеманови [re: *TCHAV*]  
Публикувано26.11.08 10:14

Схемата ще я ползвам да отваря пътя на топлата вода от котел към серпентината на бойлер, когато температурата на водата от котела е по-висока от тази на водата в бойлера и обратното.

Автор CATV ()
Публикувано26.11.08 12:59

Няма хистерезис на компаратора и ще има положение в което релето ще прещраква доста често.

Иначе сигурно искаш единия диод да е преди клапана другия след, така ли?

Тема хм...нови [re: core]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано26.11.08 14:48

То вече са ти написали че трябва да се направи с хистерезис т.е. между изхода и + входа резистор ама не ми се смята колко трябва да е мисля че 500К до 1 мега някъде ще трябва да е за да имаш твърдо няколко градуса за да не претрепва релето и от там да му заминават контактите.

Я кажи по какъв начин ще спираш водата?? че и на мен ми се върти нещо такова в главата но най-евтиния клапан за гореща вода беше около 80-100 лева.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: хм...нови [re: Диaн]  
Публикувано26.11.08 22:09

С трипътен моторвентил съм го замислил, за да може в едното положение да работи серпентината, а в другото да работи байпасна линия, за да знае термостатът реалната температура на работната водата.

Не съм гледал цени за моторвентили, но не вярвам да е повече от 30 кинта парчето. 3/4' имам предвид.

Тема ПОВ и ел.магн. клапан [re: core]  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано26.11.08 23:08

Съгласен съм с Диан, че един резистор 0,5-1МОм между изхода и неинвертиращия вход ще подобри работата на термостата.
Иначе, клапаните с електромагнитно управление струват около 70лв китайските. Готините, които са неръждаеми и имат работна температура 120градуса сртруват около 400лв (напр. Фесто) за 1/2".

Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.

Тема Re: ПОВ и ел.магн. клапаннови [re: Aлaдин]  
Публикувано27.11.08 09:38

Незнам за магнетвентилите, но аз говоря за моторвентил. Все пак става еъпрос за сферичен кран с моторредуктор отгоре. едва ли ще е толкова скъпо.

Авторьь (Нерегистриран)
Публикувано27.11.08 09:42

Що не ползваш 723, хем ще ползваш за моста стабилизирано захранване от схемата!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.