Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:20 17.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Траф за зарядно за автомобилна АБнови  
Автор mouldmaker (master)
Публикувано22.11.08 18:16

Имам желание да си направя зарядно устройство за акумулатора на автомобила, но нямам подходящ трансформатор, а се оказа, че той е най-скъпата част в това устройство.Имам един трансформатор, който е с две вторични навивки, които вадят по 22 волта всяка.Ако свържа само едната, токът ми идва малък.Ако направя еднополупериоден изправител май пада доста КПД-то на трафа(така ли е или се лъжа?)Ако ги свържа в паралел двете намотки подразбрах, че в 99.9% от случаите не става номера, защото трябвало да са абсолютно еднакви, в противен случай едната работи,а другата си почива.Интересува ме варианта-първо изправям с два греца напреженията от двете навивки и след това ги вързвам в паралел-"+" с "+" и "-" с "-".Така ще стигна ли до желания резултат или пак едната ще почива?

Тема Re: Траф за зарядно за автомобилна АБнови [re: mouldmaker]  
Авторcяp (Нерегистриран)
Публикувано22.11.08 19:13

По-важно е колко ти е мощен трансформатора. КПД-то няма значение.

Тема Re: Траф за зарядно за автомобилна АБнови [re: cяp]  
Публикувано22.11.08 19:28

150 VA.Вторичните намотки са от проводник 1.1 заедно с лаковото покритие.

Авторxor (Нерегистриран)
Публикувано22.11.08 19:36

Днес ггледах в рекламките на метро че се продават за по 30лв.
Не знам струва ли си човек да си губи времето.

Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано22.11.08 19:37

Сложи по един диод във всяка половина на намотката и от общия край изкарай + или - в зависимост от свързването на диодите и си готов.Но сложи и гасящо съпротивление за ограничаване на зарядния ток.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема аха яснонови [re: mouldmaker]  
Авторcяp (Нерегистриран)
Публикувано22.11.08 19:47

Мощността е достатъчна за целта.
Напрежението на намотките е доста високо, и ще трябва да свържеш последователно на акумулатора една автомобилна крушка 50/60Вата да речем.
Най-лесен вариант е двуполупериоден изправител със средна точка - трябват 2 диода. Общата точка на двете вторични намотки към минуса на акумулатора, дригите краища на намотките към анодите на диодите. Катодите накъсо и към лампата и пл'са на акумулатора.

Тема Re: Траф за зарядно за автомобилна АБнови [re: xor]  
Публикувано22.11.08 19:49

И аз гледах в Практикер нещо подобно, но при положение, че само трансформатора струва толкова, че и повече дори не съм сигурен точно какво ще купя.Пък и като го вдигнах-подозрително леко.Може би нещо на импулсен принцип, ама като не съм ползвал такова, пък и не познавам никой който да го е ползвал и най-вече да е доволен...много неизвестни, а пък аз съм малко "подробен".

Тема Re: Траф за зарядно за автомобилна АБнови [re: Xoлдън]  
Публикувано22.11.08 19:55

Така ще мога ли да го "изцедя" докрай?В смисъл не ползвам ли само 1/2 от мощността, която може да отдаде?Аз за това питам дали е правилно да изправя напр. във всяка намотка поотделно и да ги вържа след това в паралел!
За гасящо съпротивление имам едно много хубаво 1ом/50вата, което може да се прикрепи и към радиатор.

Тема Re: аха яснонови [re: cяp]  
Публикувано22.11.08 19:59

Щом и ти и Холдън сте на едно и също мнение-така ще постъпя.Благодаря на всички помогнали със знания.

Автор 3aropka (ентусиаст)
Публикувано23.11.08 00:15

Най-добре да го пренавиеш, та дори и с двата проводника от вторичните, но в паралел.
Така и по-малко ще грее цялото зарядно.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.