Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:37 30.12.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Тема lead-free поялници ?нови  
Авторnoname (Нерегистриран)
Публикувано23.10.08 16:13

Здравейте на всички!
Каква е разликата между обикновените и поялниците за безоловен припой ?
Могат ли тези за безоловния да се ползват и с обикновен тинол ?
Благодаря предварително !

Тема Re: lead-free поялници ?нови [re: noname]  
АвторPif (Нерегистриран)
Публикувано24.10.08 12:25

Разликата е в покритието на човките. Просто на безоловните е по устойчиво на високи температури. Безоловният тинол се запоява при 40-60 градуса по-висока температура. Може да ползваш "оловен" поялник за безоловна работа но бъро ще ти замине човката.

Тема Re: lead-free поялници ?нови [re: Pif]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано24.10.08 17:47

Да питам като прост човек.
На "Велер" и др. маркови поялници човките са с покритие от желязо(чисто).
Има ли нещо друго за покритие?
Работя с "Велер " от години и не съм имал проблем.
И кой припой се води "безоловен" ?
И защо трябва да го има?(за електроника,а не за тръби)
Извинявайте за многото въпроси,но съм пенсионер и съм работил със стари технологии.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: lead-free поялници ? [re: Xoлдън]  
Автор RC (пристрастен)
Публикувано24.10.08 18:15

Това са директивите.

Какъв е смисъла и целите е друг въпрос по който може много да се дискутира.

При марковите, а вече и не само освен покритието на върха (или цялата) на човката с химически чисто желязо има и т.н. с керамичен връх.
И това не е от вчера.

Редактирано от RC на 24.10.08 18:20.

Тема Re: lead-free поялници ?нови [re: noname]  
Авторzoro (Нерегистриран)
Публикувано24.10.08 19:26

Разликата не се получава само при поялника, има и допълнителни добавки, като флюсове и теноли. Ето малко информация:
- АLPHA EF 6000. Флюс, без почистване, за безоловно и калий – оловно спояване в спойка вълна.Специално разработен за подобряване на външния вид на платката и за елиминиране на тенденцията за образуване на топчета от припой и мостчета.
- АLPHA FNSO401A/EF 8000. Флюс с ниско съдържание на колофон, за безоловно и калий – оловно спояване.Осигурява спояващи свойства и надеждност на стандартните платки с висока наситеност както в безоловните, така и в калай – оловния припой.
- АLPHA EF 2202. Флюс, без почистване, с ниско съдържание на летливи органични въглеводороди, не съдържа калофон/смола, не се нуждае от почистване и е с ниско съдържание на твърди вещества. Флюсът е съставен от патентована смес от органични активатори, които осигурява отлично омокряне и запълване на отворите от горната страна, дори и на платки с ОSP ( пасивирана мед ) третирани преди термичния процес.
- ALPHA EF 2210. Флюс EF 2210, не съдържа VOC ( летливи органични въглеводороди ) , не съдържа калофон/смола, не се нуждае от почистване и е с ниско съдържание на твърди вещества, като осигурява най – висока активност в сравнение с всички сравними Bellcore флюсове за без дефектно спояване.
- АLPHA EF 6100. Флюс за безоловно и калий – оловно спояване в спойка вълна.SAC305 FLUITIN 1532/122/0.5 mm. Безоловен тинол ( припой ) с флюс 2.2 - SAC305 FLUITIN 1532/133/1 mm. Безоловен тинол ( припой ) с флюс 3.3 %.

- SAC305 FLUITIN 1532/133/0.75 mm. Безоловен тинол ( припой ) с флюс 3.3 %.
- SAC0307 FLUITIN 1532/133/1 mm. Безоловен тинол ( припой ) с флюс 3.3 %.
- SAC0307 1 mm. Безоловен тинол ( припой ) без флюс.

Тема Re: lead-free поялници ?нови [re: Xoлдън]  
Авторzoro (Нерегистриран)
Публикувано24.10.08 19:42

Холдъне ! Има държави, които се борят яко за еко проблемите. Измислили сега, че оловото където е в спойките ЩЕ НИ ТРОВИ. И самите платки са специални, понеже са разработени за по-високи температури за машинно вълна спойки. Може да се спори за това, особенно за България, където сме си решили всички еко проблеми, и сме допрели вече до спойките.

Тема Re: lead-free поялници ?нови [re: Xoлдън]  
Автор *TCHAV* (доверчив)
Публикувано25.10.08 10:43

Защо трябва да го има ли?
Ами освен другото и по принуда. Скоро минаваха в сервиза на проверка от Сони и между другото гледаха дали ползваме безоловен тинол, иначе ти пишат черна точка.

Тема Re: lead-free поялници ?нови [re: *TCHAV*]  
Авторxoxo (Нерегистриран)
Публикувано25.10.08 18:05

добре бе, пичове, да не би всичката боклук китайска електроника да е правена с безоловен припой?
според мен поне за България това изискване е малко пресилено, и главно с цел да се повиши цената на някои изделия.
в моята Нокиа пише, че нямало олово, ама и да имаше, мен това не ми пречи, толкова години съм запоявал с тинол, та едни спойки в неразтопено състояние ли ще ме отровят? та това олово си стои по споойките, не го ядеш, не го пиеш, не ти е направен водопровода от него, че да те отрови както при древните римляни...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.