|
|
|
Тема
|
Управление на транзистор в ключов режим на 1MHz
|
|
| Автор | Mитko (Нерегистриран) |
| Публикувано | 13.10.08 22:25 |
|
|
Здравейте, преди известно време опитах да заклатя транзистор BC33740 в ключов режим на честота 1мегахерц, постановката е следната - кварцово стабилизиран генератор на импулси с 74HCT00, резистор 500ома към базата на транзистора BC33740 с емитер на земя, в колектора резистор 100ома на +5V, на базата с осцилоскоп гледам импулсите съвсем нормални, в колектора няма никви импулси! Сложих кондензатор последователно на резистора в базата, след което пробвах и без резистор, се същото, след това пробвах и с различни транзистори, същото! Тогава с един потенциометър подадох преднапрежение на базата на транзистора и с конеднзатор 1нанофарад прехвърлям импулсите от генератора и се появиха импулси в колектора най- сетне! Но сега въпросът ми е защо не става без преднапрежение на базата? Транзитната честота на BC33740 я дават 100мегахерца.
| |
|
Тема
|
Re: Управление на транзистор в ключов режим на 1MHz
[re: Mитko]
|
|
| Автор |
Aлaдин (търпелив) |
| Публикувано | 13.10.08 23:09 |
|
|
Някъде нещо бъркаш.
Аз по принцип като управлявам транзистор от логическа схема на 5В подавам сигнала през резистор 3,3к. Това гарантира надежно насищане на транзистори от типа на ВС337 за които им трябва базов ток около 1мА за да се наситят напълно.
провери си и генератора. Буферирай го с ЛЕ елемент който е останал свободен. Посочените от теб би трябвало да могат да осигурят 1мА изходен ток.
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
walkman™ (advanced lamer) |
| Публикувано | 13.10.08 23:17 |
|
|
А провери ли амплитудата на импулсите на изхода на 74hct00? Вероятно поради ниския товар падат под прага на отпушване на транзистора. Сложи по-голям резистор, както те е посъветвал Аладин, и кажи какво става.
Тема
|
|
|
| Автор |
*TCHAV* (доверчив) |
| Публикувано | 14.10.08 10:04 |
|
|
Претоварил си изхода и напрежението на базата е ниско. А с кондензатора не е тръгнало, защото трябва да има и диод обратно на прехода база-емитер за да разрежда кондензатора.
| |
|
Тема
|
[re: *TCHAV*]
|
|
| Публикувано | 14.10.08 22:47 |
|
|
Благодаря много на всички за съветите, утре ще пробвам и ще ви пиша за резултатите, добре вие сте ги управлявали но на каква честота? Защото и аз съм ги управлявал на 30kHz в ключов режим и проблем не съм имал но тук става въпрос за 1мегахерц. Това с буферирането е направено, а това с претоварването не ми се вярва защото нали базата на транзистора ограничава напрежението до около 0.7волта колкото е достатъчно за отпушването, следователно дори и да съм ги претоварил то просто ограничението по ток ще става от интегралната схема и може да доведе до повреждането й но транзистора трябва да се отпушва. По-интересното е че с осцилоскопа амплитудата на импулсите НА БАЗАТА на транзистора изглежда да е 3-4волта което се чудя как е толкова високо? Нали на базата по принцип докато транзистора е здрав не би трябвало да се качва напрежението много над 0.7волта?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
*TCHAV* (доверчив) |
| Публикувано | 15.10.08 10:53 |
|
|
Прав си че дори да е претоварен елемента от ИС транзистора трябва да се отпушва, но това е валидно само ако този елемент се използва като буфер. А ако е част от осцилатора просто генерациите ще спрат.
А по повод на това, че имаш 4 волта на базата е абсолютно ненормално и причината можеш да кажеш само ти, ние от разстояние не можем.
| |
|
Тема
|
[re: *TCHAV*]
|
|
| Публикувано | 15.10.08 21:22 |
|
|
Много ви благодаря, реших проблема, оказа се че логическата нула излизаща от интегралната схема не е достатъчно ниска за да се запуши транзистора, и в случая с резистор за ограничаване на тока транзистора на практика се оказа че стои постоянно отпушен, когато пък сложа кондензатор той явно не се е разреждал и за тва на базата съм имал 4 волта импулс но те са били в отрицателна посока! Сега сложих диода както ми казахте и всичко си дойде на мястото, транзистора заработи перфектно в ключов режим.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Aлaдин (търпелив) |
| Публикувано | 15.10.08 23:45 |
|
|
Поздравления!
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Totopet (познат) |
| Публикувано | 18.10.08 16:19 |
|
|
HC серията слиза твърдо до миливолти.BC337 управляван от генератор на ток е рядко тромав.Опитай да го "отпушиш" с 2-5 к.ома от + 5в,а да се запушва от bs107(FET) или подобен.Решението гарантира идеална форма и малки загуби в ключов режим
| |
|
|
|
|