Тема
|
-12v oт +12v маса от автомобилен акумулатор как?
|
|
Автор |
stelll_ (Mondeo) |
Публикувано | 23.09.08 21:32 |
|
Здравейте изработвам едно захранване с входно напрежение 12 волта от автомобилен акумулатор,а изходните напрежения които ми трябват са: +5в +5в +12в -12в реализирах ги с интегрлни схеми съответно 7805 7812 7912 положителните са супер но отрицателното 12в ми изкарва на изхода 3в и не е инвертирано а излиза положително явно съм объркал нещо при свързването изпълнил съм го по следния начин погледнато от лицевата страна на стабилизатора 7912 лявото краче му подавам +12в средното съм го дал към маса и на изхода излиза +3в а не -12в дайте идея как да направя това -12в и другия проблем който имам е че на устройството което искам да захранвам -12те волта са с отделна маса а петте и дванаисете волта са със собствена маса а тук имам само една от акумулатора и трябва да обединя и положителните които имат обща маса по принцип с -12в незнам дали ще възникне проблем понеже като премеря между двете маси когато устройството е захранено с оригиналното си захранване ми дава някакво напрежение от околу 4в и незнам дали ще се получи с обща маса за всички стабилизатори!Благодаря предварително!
|
|
Тема
|
Re: -12v oт +12v маса от автомобилен акумулатор как?
[re: stelll_]
|
|
Автор | technic (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.09.08 22:40 |
|
Сега: по отношение на 7912 - подаваш на левия крак +12V, ама това краче е масата, входа е на средния крак. Второ: 7912 е за отрицателни напрежения, а ти му подаваш положително (+12V). Как искаш да работи при това положение?
|
|
Тема
|
[re: technic]
|
|
Автор |
stelll_ (Mondeo) |
Публикувано | 24.09.08 01:29 |
|
Незнам явно тези часове съм ги пропуснал едно време в училище а и не ми се е налагало досега да правя такова изпълнение можеш ли да предложиш нещо за това -12в как да се реализира от +12в!
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
Щиpлиц (разузнавач) |
Публикувано | 24.09.08 02:05 |
|
Инвертор за 12 към 24 волта, и вземаш среден извод. Средата я приемаш за нула, и в двата края ще има +12 и -12 волта.
|
|
Тема
|
[re: Щиpлиц]
|
|
Автор |
Щиpлиц (разузнавач) |
Публикувано | 24.09.08 02:07 |
|
По условие - син слон се трепе с пушка за син слон. Зелен слон се трепе с пушка за зелен слон. А червен слон как се трепе?
Отговор: Биеш го до посиняване, и после го трепеш с пушка за син слон.
|
|
|
Първо как правиш -12В ?
Второ как правиш +12В ?
Защото стабилизатор 7812 по принцип работи с минимално +15В на входа си.
Според мен решението за +12В и за -12В е с ключови стабилизатори, но (не се обиждай) май ще е сложничко за теб.
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
|
|
Тема
|
|
|
Автор | velio (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.08 13:34 |
|
Мдам, +12V може да се стабилизират с LDO, ама за -12V ще трябва импулсно. Не е кой знае колко сложно, но е по-сложно от 7812. Няма по-прост начин.
|
|
Тема
|
|
|
Автор | Pif (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.08 13:38 |
|
Явно ще подкарваш Пи Си в колата. Що не си купиш за 20-30 лева такова захванване. Има ги и 12 и 24 волтови версии....
|
|
Тема
|
Re: Аз бих попитал
[re: Aлaдин]
|
|
Автор |
stelll_ (Mondeo) |
Публикувано | 24.09.08 19:52 |
|
Колега най-напред искам да поясня че,досега съм направил доста нестандартни изпълнения с тези стабилизатори и бих искал да кажа че 7812 си стабилизира дори и при един волт над напрежението което трябва да е стабилизирано при мен това напрежение на входа е 14,2 когато работи мотора и не се променя при никакви обстоятелства пробвал съм какво ли не за да го съборя,така че си стабилизират тези ИС много добре дори и при по ниски входни напрежения ! И да вярно досега не ми се е налагало да правя отрицателно напрежение но ето че и това стана а по принцип не би ме узорило да си направя нещо по сложно просто на мен ми трябва абсолютно улеснен и прост вариант за реализация!Благодаря за мненията които изказахте ако може да ми изпратите някаква схема ще ме улесните меила ми е
stelll_@abv.bg а устройството което ще захранвам е домашен двд плеър така че не е нужно захранването да държи голям ток а за тези готовите захранвания за комп на 12в се опитвах да намеря но всичко което открих беше на безбожно високи цени и поради тази причина се отказах да си правя компютър в колата което всъщност беше първоначалната ми идея!!!
|
|
|
Обикновения 7812 трудно би се справил само с 1 В по-високо напрежение (ако не е от типа "нисък пад"), ама предлагам да не спорим по този въпрос.
Ето ти препратка как да си направиш -12В (от това по-елементарно здраве му кажи):
http://www.national.com/ds/LM/LM1575.pdf
(стр. 20 и 21).
Ако имаш въпроси, оставам на твое разположение.
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
|
|