Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:51 13.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Начин на зареждане на Ni-mh батериинови  
Авторkoko (Нерегистриран)
Публикувано06.08.08 18:29

Кой е правилния начин на зареждане на Ni-mh батерии.Става дума за 2300 ma/h батерии, тези кото се слагат в цифровите фотоапарати.Има зарядни устройства които следят крайното напрежение на бетериите.В случая то е 1.2V. на батерия.Когато достигне крайното напрежение, зареждането се прекратява.Другия начин е да се следи температурата на самите батерии.Когато достигне 40*С се прекратява заряда.Другия вариант е по време.Тоест когато зареждането стане 12-15 ч. се пректатява.
Основното е, че се зарядните пускат ток от 1/10 от капацитета на батериите.Има и по сложни с микропроцесорно управление.
Аз търся по лесен начин, но който да е ефикасен.

Тема Re: Начин на зареждане на Ni-mh батериинови [re: koko]  
Автор walkman™ (advanced lamer)
Публикувано06.08.08 21:15

Поне доколкото съм чел при

, които правят разни готини чипове за заряд на всякакви батерии - най-точния критерий е по dV/dt, като се контролират температурата и максималното време на заряд допълнително. Поогледай се на сайта им, има инфо, и в datasheets на чиповете, и в application notes. Аз наскоро правих зареждачка с MAX712 и работи доста добре. Само имай предвид, че точните критерии за заряд на NiCd и NiMH батери се различава малко. Ако не се лъжа, NiCd батерии се зареждат, докато dV/dt стане отрицателно, а за NiMH - докато стане нула.

Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано06.08.08 21:38

Един добър метод е:

- генератор на ток
- интегратор на време (брояч)

критерий:
- зареждането прекъсва при достигане на желания заряд Q=I*T

(токът на зареждане отива и в топлинни загуби, следователно, неговата стойност трябва да се занижи с коефициент к при задаване на времето Т=kQ/I)

опция:

- компаратор детектира достигане на Х% (0<X<100) от желаното напрежение Vnom, като времето на брояча Tx служи за разпознаване на капацитета на батерията. Тук алгоритъмът не се разклонява, а си задава стойност на параметъра Т. Избира си от таблица (дешифратор) крайната стойност на брояча Т=f(Tx), при която зареждането да прекъсне. Стойността на Х трябва да е такава, че да позволи разпознаване на различните стандартни капацитети. Честотата на брояча също трябва да е такава, че да позволи такова разпознаване.

Харесва ли ти?

Тема Re: Начин на зареждане на Ni-mh батериинови [re: Bpeдитeл]  
Публикувано06.08.08 23:13

Уау... ми аз не знаех за всичко това... Баси, а аз вързах само един чип, няколко резистора и термистор...

Ама работи.

Тема Re: Начин на зареждане на Ni-mh батериинови [re: walkman™]  
Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано07.08.08 00:12

Знам, че работи. И аз знам чипове, не един, които с почти никакви елементи отвън работят. Направо от 220~, че и детектират, и интегрират,... каквото трябва.

Публикувано07.08.08 00:30

Най-добре си намери

, ако апарата ти е с 1 или 2 батерии, или , ако е с 4 батерии (аз точно такова си направих за мен); DS2714 може да зарежда от 1 до 4 батерии, та направо натам може да се насочиш. Свързват се елементарно, и си сигурен, че батериите се зареждат както трябва.

Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано07.08.08 11:01

Ега ти занимавката.Едно зарядно с 4 батерии е 25 лв.Аз отварях моето.Вътре е гъчкано с електроника,значи си има всичко необходимо.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

АвторKиpчo (Нерегистриран)
Публикувано07.08.08 12:48

Всички зарядни за никел-кадниеви акумулатори страдат от един недостатък - или не зареждат акумулаторите до пълния им капацитет или системно ги презареждат, като им скъсяват по тоя начин циклите заряд-разряд. Каквито и процесори да включите в системата за контрол на процеса за заряд, системата не се държи адекватно когато сменяте вида на акумулатора, а и в процеса на експлоатация се променат физикохимичните х-ки в самия акумулатор. Една от причините за грешните алгоритми за прекратяване на заряда е дългото плато (от 8-мия час до над 16-тия час) в зарядната диаграма на акумулатора.

От 10 г. използвам елементарна схема за заряд на акумулатори от типа 7805 като генератор на ток 1/10 от капацитета 14-16 часа, при условие, че акумулатора е разреден напълно. По тоя начин акумулаторите издържат 3 и повече години, а с процесорни зарядни (може и китайски) по-дълго от година не съм сполучил... Красиви кутийки имат обаче.. И хубави думички написани в упътванията ...

Изводите си ги правете сами, само да спомена, че при заряд с такова прехвалено зарядно акумълатора загрява над 40 градуса през първия половин час ...

Винаги съм бил за простите неща - не усложнявайте нещата там, където всичко трябва да е просто.

Тема Re: Начин на зареждане на Ni-mh батериинови [re: Xoлдън]  
Публикувано07.08.08 18:20

Е, това, че е гъчкано с електроника - почти нищо не означава. Освен това - аз предпочитам бърз заряд, не 16-часов.

Авторпитaщ (Нерегистриран)
Публикувано07.08.08 21:25

Има зарядни които на тях пише, че са за батерии тип / АА/ и тип /ААА/
Какво отбелязват с тия ата.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.