Тема
|
Замяна на транзистори
|
|
Автор |
3иУ (Тролей) |
Публикувано | 10.05.08 10:10 |
|
Здравейте, искам да ви попитам какви транзистори мога да използвам в тази схема за електронно запалване?
Крайния транзистор ясно че трябва да е мощен за ток над 8ампера и напрежение поне 400волта. Някакви други параметри трябва ли да се гледат за него? А за другите два транзистора мога ли да ползвам например BC337?
Тролеите напред!!!
|
|
Тема
|
Re: Замяна на транзистори
[re: 3иУ]
|
|
Автор |
RC (пристрастен) |
Публикувано | 10.05.08 11:05 |
|
2T3168 - Uceo=25V, Ic=100mA, Pc=200mW, h21e=100-850 (в зависимост от буквата)
2T6551 - Uceo=50V, Ic=500mA, Pc=800mW, h21e=26-470 (в зависимост от цвета на точката)
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 10.05.08 11:38 |
|
Подобна схема съм правил за Шкода 120L.От всички транзистори най як се оказа КТ 812А.Но съпротивлението от 36 ома в базата ми се вижда много.Мисля го правих с 20 ома.
Пробвах и с BU 208 (мисля беше),но не се насищат добре.
Трябва в стационарен режим да измериш напрежението на колектора при отпушено състояние.Не трябва да е над 1 волт.
Фабричните запалвания ги правят със схема "Дарлингтон" ,или такива съставни транзистори.
Трябва да гониш над 700 волта и над 10 ампера за краен транзистор.
Иначе ВС 337 става за другите.Диода при чукчето е излишен.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
|
|
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
Автор |
3иУ (Тролей) |
Публикувано | 10.05.08 12:50 |
|
Мда, щом ще намаля резистора на 20ома, ВС337 няма да е много подходящ щото струва ми се доста ще грее което не е желателно тъй че ще взема и за там някой по-мощничък с колекторен ток 2 - 3ампера. А ако мога да попитам - каква функция изпълнява в същност в тази схема електролитния кондензатор 150uF? Щото нещо не загрявам кво праи там?
Тролеите напред!!!
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
3aropka (ентусиаст) |
Публикувано | 10.05.08 16:10 |
|
Определя ти дължината на импулса
|
|
Тема
|
[re: 3aropka]
|
|
Автор |
3иУ (Тролей) |
Публикувано | 10.05.08 21:12 |
|
Да и аз тва си го помислих ама няма ли да стане осцилиране? Представяме си че чукчето остава в затворено състояние при тва няма напрежение на базата на първия транзистор, той е запушен, електролитния кондензатор се зарежда плавно през резистора 51килоома докато достигне напрежение при което транзистора започва да се отпушва - при това кондензатора започва да се разрежда към маса през диода докато спадне напрежението и транзистора отново се запуши и кондензатора отново започне да се зарежда и така. Най-вероятно греша но бихте ли ми обяснили как точно стават нещата.
Тролеите напред!!!
|
|
Тема
|
продават се :)
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 11.05.08 14:27 |
|
Такова чудо имам на рено-то и се държи добре вече 2-ра година или към 60 000 км купих си го готово за 15 лева от магазин за лада. Българско е ама точно какъв беше транзистора не помня. Просто от спортна злоба може да се пробваш ама... за тези пари май не си струва да се цапаш.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
|
|
Тема
|
Re: продават се :)
[re: Диaн]
|
|
Автор | Mитko (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.05.08 19:05 |
|
Аз ще го слагам на Москвич Алеко 2141. Знам че се продават, въобще не ми е за парите просто ми се базикняви с нещо .
|
|
Тема
|
Що?
|
|
Автор | тaпaтa (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.05.08 22:03 |
|
За на един приятел ладата правих преди около 5 години. Използвах IRFP460. Без кондензатор на изхода. На гейта само кондензатор за да се запуши след няколкостотин милисекунди ако чукчето остане затворено. Още работи.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
Aлaдин (търпелив) |
Публикувано | 12.05.08 01:37 |
|
Преди години правих ЕЗ, с BU48A (ако не се лъжа). Използвай транзистор поне за 12А и напрежение поне 1000В.
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
|
|