Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:06 17.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Замяна на транзисторинови  
Автор 3иУ (Тролей)
Публикувано10.05.08 10:10

Здравейте, искам да ви попитам какви транзистори мога да използвам в тази схема за електронно запалване?

Крайния транзистор ясно че трябва да е мощен за ток над 8ампера и напрежение поне 400волта. Някакви други параметри трябва ли да се гледат за него? А за другите два транзистора мога ли да ползвам например BC337?

Тролеите напред!!!

Тема Re: Замяна на транзисторинови [re: 3иУ]  
Автор RC (пристрастен)
Публикувано10.05.08 11:05

2T3168 - Uceo=25V, Ic=100mA, Pc=200mW, h21e=100-850 (в зависимост от буквата)
2T6551 - Uceo=50V, Ic=500mA, Pc=800mW, h21e=26-470 (в зависимост от цвета на точката)

Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано10.05.08 11:38

Подобна схема съм правил за Шкода 120L.От всички транзистори най як се оказа КТ 812А.Но съпротивлението от 36 ома в базата ми се вижда много.Мисля го правих с 20 ома.
Пробвах и с BU 208 (мисля беше),но не се насищат добре.
Трябва в стационарен режим да измериш напрежението на колектора при отпушено състояние.Не трябва да е над 1 волт.
Фабричните запалвания ги правят със схема "Дарлингтон" ,или такива съставни транзистори.
Трябва да гониш над 700 волта и над 10 ампера за краен транзистор.
Иначе ВС 337 става за другите.Диода при чукчето е излишен.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Замяна на транзисторинови [re: Xoлдън]  
Автор 3иУ (Тролей)
Публикувано10.05.08 12:50

Мда, щом ще намаля резистора на 20ома, ВС337 няма да е много подходящ щото струва ми се доста ще грее което не е желателно тъй че ще взема и за там някой по-мощничък с колекторен ток 2 - 3ампера. А ако мога да попитам - каква функция изпълнява в същност в тази схема електролитния кондензатор 150uF? Щото нещо не загрявам кво праи там?

Тролеите напред!!!

Автор 3aropka (ентусиаст)
Публикувано10.05.08 16:10

Определя ти дължината на импулса

Тема Re: Замяна на транзистори [re: 3aropka]  
Автор 3иУ (Тролей)
Публикувано10.05.08 21:12

Да и аз тва си го помислих ама няма ли да стане осцилиране? Представяме си че чукчето остава в затворено състояние при тва няма напрежение на базата на първия транзистор, той е запушен, електролитния кондензатор се зарежда плавно през резистора 51килоома докато достигне напрежение при което транзистора започва да се отпушва - при това кондензатора започва да се разрежда към маса през диода докато спадне напрежението и транзистора отново се запуши и кондензатора отново започне да се зарежда и така. Най-вероятно греша но бихте ли ми обяснили как точно стават нещата.

Тролеите напред!!!

Тема продават се :)нови [re: 3иУ]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано11.05.08 14:27

Такова чудо имам на рено-то и се държи добре вече 2-ра година или към 60 000 км купих си го готово за 15 лева от магазин за лада. Българско е ама точно какъв беше транзистора не помня. Просто от спортна злоба може да се пробваш ама... за тези пари май не си струва да се цапаш.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: продават се :)нови [re: Диaн]  
АвторMитko (Нерегистриран)
Публикувано11.05.08 19:05

Аз ще го слагам на Москвич Алеко 2141. Знам че се продават, въобще не ми е за парите просто ми се базикняви с нещо

.

Тема Що?нови [re: 3иУ]  
Автортaпaтa (Нерегистриран)
Публикувано11.05.08 22:03

За на един приятел ладата правих преди около 5 години. Използвах IRFP460. Без кондензатор на изхода. На гейта само кондензатор за да се запуши след няколкостотин милисекунди ако чукчето остане затворено. Още работи.

Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано12.05.08 01:37

Преди години правих ЕЗ, с BU48A (ако не се лъжа). Използвай транзистор поне за 12А и напрежение поне 1000В.

Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.