Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:09 17.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Пак въпрос за НЧУ.нови  
Автор 3иУ (Тролей)
Публикувано15.03.08 17:58

Здравейте, извинявам се че пак ви занимавам с тва НЧУ

реализирах го след малка поправка на една грешка в схемата допусната при пречертаването (на чертежа от линка е поправена).
И съм много доволен от това как работи! Има само едно нещо което ми се ще да питам дали може да се отстрани или от тая схема толкоз - звука е много чист но има някакъв праг на отпушване - и при слаби сигнали този праг се усеща и звука звучи някак гъгнещо. Дали може да променя стойностите на някои резистори за да подобря положението или няма да стане?

Тролеите напред!!!

Тема Re: Пак въпрос за НЧУ.нови [re: 3иУ]  
Автормишo (Нерегистриран)
Публикувано15.03.08 20:33

В отговор на:

звука е много чист но има някакъв праг на отпушване - и при слаби сигнали този праг се усеща и звука звучи някак гъгнещо.

писал си някакви оксиморони.
схемата е явно клас B и затова ти гъгне при ниски нива.
може да опиташ да промениш работната точка на крайните транзистори, но ако не знаеш какво правиш има вероятност да ги опукаш. съответно ще почнат да греят повече и трябва да се предвиди по-адекватно охлаждане, впрочем не знам какво охлаждане си осигурил в момента.
пробвай с тример да речем 4.7к във веригата на двата диода като първоначално го сложи на минимално съпротивление и после постепенно увеличавай като следиш дали транзисторите не почват много да греят.
желателно е тримера да е такъв дето не прекъсва докато го въртиш.

Тема Re: Пак въпрос за НЧУ.нови [re: мишo]  
АвторEng. (Нерегистриран)
Публикувано15.03.08 21:52

Още по добре - успоредно свързани тример и диод, цялото това - последователно на Д1 и Д2. Така шанса да изпуши при настройките е малък. Само че като гледам тия дарлингтони - може да се наложи диодите да са два (последователно) за да се отпушат транзисторите.

АвторPжeвckи (Нерегистриран)
Публикувано16.03.08 17:35

Не го обърквай - схемата щеше да е клас В ако базите на дарлингтоните бяха на късо. Двата диода обаче осигуряват преднапрежение, така, че схемата си е клас АВ от дето и да я погледнеш.

ЗиУ: Провери си правилността на монтажа и стойностите на елементите. На базите на дарлингтоните при окъсен вход би трябвало да имаш около +/- 0.5-0.8 волта спрямо маса и двете напрежения да са еднакви по абсолютна стойност. Няма никакъв проблем схемата ти да усилва дори микроволтни сигнали (теоретично разбира се), така, че на практика не би трябвало да има никакъв праг на "отпушване" или гъгнене. Естествено, клас АВ няма да има 0.0001% клирфактор, но все пак схемата трябва да работи чисто.

Тема Re: Пак въпрос за НЧУ.нови [re: Pжeвckи]  
Автор 3иУ (Тролей)
Публикувано16.03.08 18:26

За охлаждането - Двата крайни транзистора съм ги монтирал на общ радиатор с изолационни подложки. Радиатора е с обща площ около 800 квадратни сантиметра. Транзисторът Т3 е монтиран на малък радиатор - не знам колко му е площта ама не е повече от 20 квадратни сантиметра. С температурата на крайните транзистори нямам проблем. Правилността на монтажа е проверена неколкократно и стойностите на елементите са точни. Напреженията на базите при заземен вход са ми +0.65V и -0.7V - тази разлика дали е фатална? Прагът на "отпушване" не е много силно изразен - дори най- слабите сигнали си се чуват обаче в един момент има един праг при който изведнъж звука става по-силен и то се чува само при заслушване иначе като си слушаш отдалече нищо особено - дефекта е по-скоро козметичен. Може би има проблем от това че съм свързал крайните транзистори към платката със сравнително дълги проводници и се индуцират някакви смущения на входа - ще трябва да ги свържа с екранирани проводници и може би нещата ще се подобрят.

Тролеите напред!!!

Публикувано17.03.08 02:13

какъв клас AB с тези дарлингтони?
транзисторите са запушени при липса на сигнал, значи класа е B.

Тема Re: Пак въпрос за НЧУ.нови [re: 3иУ]  
Публикувано17.03.08 19:32

Ами не знам от къде може да е проблема... осцилоскоп имаш ли?
С какво регулираш амплитудата на входа?

Публикувано17.03.08 20:02

Гледай сега, транзисторът, и по-специално преходът база емитер не е някакво прагово устройство, че да кажеш кога е "отпушен". Може да се дефинира единствено кога е запушен - когато напрежението база-емитер е нула (то и тогава през колектора тече обратен ток, ама нейсе). Само тогава ъгълът на отсечка на входния сигнал ще бъде 90 градуса.
Е, може да се дефинира, и кога един транзистор е наситен, но насищането не ни е тема в момента.

Всяко едно напрежение подадено на един, два или колкото си щеш последователни ПН прехода в права посока, води до протичане на ток през тях. По-малък или по-голям, но ток тече.

В случая имаме 0.7 волта да кажем на базата на транзисторите спрямо емитера. Тези 0.7 волта водят до протичане на някакъв базов ток. Нищо, че м/у база и емитер имаш свързани два прехода вътре в транзистора. При 0.35 волта на преход, токът, който ще тече през тях няма да е пикоампери.
На око, предполагам, че токът ще е от порядъка на стотици микроампери.

h21e на дарлингтона е много голямо. Примерно м/у 500 и 2000. Дори да вземем минимума, то това прави 500х100uA=50mA колекторен ток (ей ти ги 4.5 вата консумация "от въздуха" или "във въздуха" по-точно). Толкова ще е токът на покой на крайното стъпало. Е, има и местна ООВ заради резисторите в емитерите, но тя няма да го намали 100 пъти да кажем, щото 50мА по 0.33 ома са 20-тина миливолта само, а ние подаваме 700.

Така, че класът е малко по-различен от В при всички положения.
Друг е въпросът, колко точно е АВ по "стандарт", където ъгълът на отсечка трябваше да е към 120-130 градуса ако ме не лъже паметта, за да може хем вълкът да е сит (голямо КПД), хем агнето цяло (нисък КНЛИ).
Но пък при толкова отрицателни обратни връзки КНЛИ едва ли е много висок.

Тема Re: Пак въпрос за НЧУ. [re: Pжeвckи]  
Автор 3иУ (Тролей)
Публикувано17.03.08 21:13

Имам осцилоскоп но уви от усилватели разбирам малко и не знам какво и къде да гледам с осцилоскопа.

Тролеите напред!!!

Публикувано17.03.08 22:40

ейй, от десет кладенеца вода донесе. добре, да приемем, че е клас AB, но в случая явно пак се получава ефекта "камбана", т.е. нелинейност при преминаването през нулата. колко са отпушени транзисторите не знам, но друго обяснение за наблюдавания и описван проблем от питащия нямам.
това имах предвид- да увеличи преднапрежението на крайните транзистори, да се промени работната точка, за да се намали нелинейността.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.