|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
ремонт на потенциометрите
|
|
Автор | питaщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.02.08 18:36 |
|
здрвавейте,
какво бихте ми препоръчали за възстановяване на потенциометри (за звук) в домашни условия.
пръскането с дезодорант до колко би било ефикасно :)
| |
Тема
|
Re: ремонт на потенциометрите
[re: питaщ]
|
|
Автор |
3иУ (Тролей) |
Публикувано | 26.02.08 18:47 |
|
Пръскането с дезодорант би било ефикасно ако целта ти е да свалиш изцяло графитното покритие . Продават се специални контактни спрейове можеш да провериш в Конрад за такъв. Иначе друг вариант е да изкривиш малко плъзгача така че да минава по друга окръжност(линия) където покритието е здраво. И ако все пак ще го третираш с нещо различно от контактния спрей най-добре е с газ - от тая дет се сипва в лампите, не пропан-бутан.
Тролеите напред!!!
| |
Тема
|
[re: 3иУ]
|
|
Автор |
walkman™ (advanced lamer) |
Публикувано | 27.02.08 00:52 |
|
Е, последното уточнение беше малко излишно.... газта за лампи е "тая", а пропан-бутанът - "тоя", та трудно се объркват....
|
[re: walkman™]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 27.02.08 07:51 |
|
Айде ся!!
Човека беше тръгнал с дезодорант да чисти,та не е излишно пояснението.
Спомените от невинното ми детство преди 40 г.,че най добро почистване е ако го разглобиш и почистиш със спирт пистата и плъзгача.А ако има начин и да промениш пистата,стига плъзгача да не е износен много.
Шпрейовете наистина основно са газ за горене.Имам един на 30-40 г. и така си мирише.
Ама като гледам в къщи имам само един механичен потенциометър.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
Тема
|
|
|
Автор | @@ (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.02.08 20:55 |
|
mie6 sas spirt i malko glicerin...
| |
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
Автор |
Публикувано | 28.02.08 00:37 |
|
Абе най-добрия ремонт си е новия потенциометър
А едно време.......... имаше едни готини потенциометри на TESLA - плъзгача им беше с графитна пъпка - невероятно стабилни и безшумни. Ама май вече няма такива...
|
|
|
Автор | нeperиcтpиpaн (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.02.08 22:22 |
|
Пробвай с технически вазелин (истински, качествен) и ще ме споменаваш. Ако мястото, където контактува плъзгачът със съпротивителния слой, предварително се почисти със спрей KONTACT, при лесна достъпност или възможност за основно разглобяване, след което със спринцовка се намаже леко повърхността на графита с напълнения в спринцовката техн. вазелин, получава се резултат, съвсем близък до отличния, стига потенциометърът да не е износен дотолкова, че по пътя на плъзгача да съществуват микро язви, причинени от механичното триене. В случай, че такива има и още повече, ако се забелязват с просто око, положението приятелю, се оправя или с изместване радиуса на контактната дъга, или с цялостна подмяна.
Изпробвано многократно!
Успех!
| |
|
Верно думаш.
На времето немските потенциометри от преди войната бяха смазани с технически вазелин и си бяха супер.
А нашенските търкаха на сухо.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
Автор |
Публикувано | 01.03.08 21:44 |
|
А медицински не става ли? Щото май е по-лесно достъпен.
Аз навремето си бях правил разтвор за такива неща - вазелин, разтворен в чист екстракционен бензин; имаше и някаквичистещи неща, но не ги помня - по рецепта на баща ми беше. При измиването, бензина разтваря и отнася нечистотиите, и като се изпари - остава слой вазелин, който служи за смазка и предпазване от заърсяване.
|
[re: walkman™]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 01.03.08 22:51 |
|
Бе цял живот съм бачкал с тая простотия наречена "Технически вазелин",ама все съм бил началник и не съм правил разлика между проста грес и вазелин.
Имам за лично ползване един на Броун Бовери от преди 25 г. и си е редовен.
Мисля в енергото си ползват медицински,но не мисля,че е най доброто.
Номера е да не се разтича през лятото,понеже всичко се нагрява в откритите уредби,а през зимата да не замръзва.
Иначе за замърсяването всичко намазано изглежда мръсно,понеже се е налапало с прах.Но няма механично износване на контактите и движението е леко при триене,а контактната повърхност не е окислена.
Смисъла на техническия вазелин е предпазване от корозия,смазване и устойчивост при голям температурен диапазон.
И да не клеясва поне 10 години.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!Редактирано от Xoлдън на 01.03.08 22:52.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|