Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:51 07.12.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Светодиоди, жични крушки и светлинен поток.нови  
Автор Джeтepo_Xeлъp (Волтарианец)
Публикувано27.08.07 23:19

Светлинният поток е нещо, с което съм се занимавал само на теория и съвсем бегло при това, но сега искам да се занимая, с ваша помощ, малко по-сериозно.
Бих искал да си припомня какво е светлинен поток и да ми кажете формулите, по които мога да изчисля какъв е светлинният поток да един бял светодиод например, като знам размерите и яркостта му, и на една жична лампа, в зависимост от нейната мощност.
Преди време помня, че някой имаше идеята да си прави фарове за автомобили със светодиоди, но нямам спомени какво стана. Би ми било интересно, ако той е още тук, да напише какво се е получило като светлина и при каква консумация на ток я е получил.

Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!!

Тема Кофтито в цялата история.нови [re: Джeтepo_Xeлъp]  
Авторлyмeнa (Нерегистриран)
Публикувано28.08.07 11:54

Имал съм подобни идеи макар и не за автомобил и съм експериментирал. Кофтият момент е, че визуално 2 еднакви светодиода един до друг, не светят 2 пъти по-силно от един, нито пък 2 пъти по-далече. Явно човешкото зрение е с логаритмична чувствителност.

Тема Re: Кофтито в цялата история.нови [re: лyмeнa]  
АвторДжeтepo Xeлъp (Нерегистриран)
Публикувано28.08.07 15:03

Добре... но знаеш ли как се изчислява светлинният поток на електрическа крушка, за да мога да сметна съответният светодиоден еквивалент?

Тема Re: Кофтито в цялата история.нови [re: Джeтepo Xeлъp]  
Автор Xoлдън (изморен кон)
Публикувано28.08.07 17:56

Бе имам едни дебели книги,но нещата са сложнички.И на мен тая работа ми е мъглявина.Работата е там,че човешкото око е чувствително в определен спектър на светлината.И излъчването на видима светлина в различен спектър дори и с по-голяма мощност не е еднозначно.
Виждаш с луминисцентните лампи.Независимо от по-големия светлинен поток има разлика във визуалното възприятие при еднакви потоци от лампа с нажежаема жичка.
Имам един учебник по осветителна техника на Кирил Богатев от 1972 г.Има данни за свтлинния поток на БГ лампи.Но се различава според захранващото напрежение и конструкцията.Светлинния добив се колеба в интервала 7-19 лумена на ват за лампи с нажежаема жичка,като по-високите стойности за за по-ниско захранващо напрежение.
За халогенните границата е 20 лумена на ват.
Всичко зависи от работната температура на нишката.
Видимата част на излъчване е с дължина на вълната 0.38-0.76 микрометра.
Това пише в бумагата.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Светодиоди, жични крушки и светлинен поток.нови [re: Джeтepo_Xeлъp]  
АвторJoroS (Нерегистриран)
Публикувано28.08.07 18:54

Светлинният поток на крушките го има в съответните каталози. Например за крушка 60W на Philips, светлинният поток е 730 lm.

Потокът на светодиод обаче се изчислява трудно, ако не е даден от производителя. Диодите предназначени за осветление обичайно имат този параметър в каталога. За другите може да се сметне много приблизително чрез ъгъла на излъчване и максималната или средната яркост.

Тема Re: Светодиоди, жични крушки и светлинен поток. [re: JoroS]  
АвторSkiGeorgi (Нерегистриран)
Публикувано28.08.07 19:46

Едно време в ТУ първото упражнение по Осветителна техника беше определяне на светлинния поток на осветително тяло с еталонен източник.Веднъж в кълбото свети лампата еталон и втори път свети изследваната лампа.След отчитане с луксметър на стойностите се пресмяташе по една проста формула Ф.

Авторgogo163 (Нерегистриран)
Публикувано29.08.07 09:05

От формули не разбирам, но!!
(Lum/W)
Incandescent 15 - 25
Fluorescent 50 - 100
Mercury Vapor 20 - 45
Metal Halide 35 - 95
High PressureSodium 40 - 110
Low PressureSodium 60 - 150
Филипс, най-ярък светодиод-8,3 вата по 61 лумена на ват=480 лумена добив
(има и рекордни постижения като 113-150Lum/W, но това се произвежда)
Изводите всеки може да си направи, като се вземат предвид много фактори.
Равномерност на излъчвания поток, спектър на излъчване, цена, съотношение цена/комфорт и др.

АвторИИ (Нерегистриран)
Публикувано29.08.07 10:04

Никак не са лесни тия сметки. Ако някъде има опростена метода казвайте. Потърси книги по опто-електроника, в тия книги ще ти стане ясно за какво става въпрос. Изпита ми по теория на опто-електрониката ми бе 96 въпроса, дори ни позволяваха да си използваме лекциите, така че си направи сметката за какво става въпрос.

Тема Re: Светодиоди, жични крушки и светлинен поток.нови [re: gogo163]  
АвторДжeтepo Xeлъp (Нерегистриран)
Публикувано29.08.07 13:05

А какви са цените на споменатите от теб диоди или направо в кой магазин мога да ги открия? Досега със бели светодиоди не съм се занимавал и честно казано и идея си нямам какви са цените им.

Тема Re: Светодиоди, жични крушки и светлинен поток.нови [re: Джeтepo Xeлъp]  
Автор Xoлдън (изморен кон)
Публикувано29.08.07 13:14

Бе кажи какво мислиш да правиш,та може тъпите ни глави да родят нещо.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.