Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:05 14.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Тема Въпрос за UPSнови  
АвторBeнци (Нерегистриран)
Публикувано08.05.07 10:23

Използвам UPS за помпа за локално парно.Преди известно време беше превключил на аварийно захранване без да е спрял тока.Тогава чух,че помпата бръмчеше като трансформатор.Изключих помпата и я включих на нормално захранване към мрежата.Брума изчезна.Предполагам,че нещо е станало с преобразователя и то с честотата на тока.На другата сутрин UPS -а беше изключил аварийното захранване.Не съм пробвал отново да включа помпата към устройството за да не прецакам евентуално помпата.Ако някой даде някакво обяснение ще бъда благодарен.Този UPS e стар модел е ми казаха,че нямал добър стабилизатор и често се прецаквали от пренапрежение.Живея извън София и напрежението често варира,но досега близо три години не беше се случвало това.

Тема Re: Въпрос за UPS [re: Beнци]  
Автор jordanvass (сбрадаимустаци)
Публикувано08.05.07 11:54

Този стар UPS на изхода си дава не синусоидално, а правоъгълно напрежение. Което за консуматори с импулсно захранване като компа и телевизора е подходящо, но за електродвигателя на помпата ти не. Затова от правоъгълното напрежение помпата ти ручи. Дали ще изгори е спорен въпрос, но така или иначе UPS-ът ти не е подходящ за целта. Освен това доста стари модели UPS-и нямат добра стабилизация на изходното напрежение и то доста варира в зависимост от консумацията. Има по-нови модели, които в изхода си дават синусоида, а и такива, които са специализирани точно за целта. Но за съжаление са си скъпички. При всички положения повече от помпата ти.

Мъж без мустаци - все едно жена с мустаци!

Редактирано от jordanvass на 08.05.07 11:58.

Тема Re: Въпрос за UPSнови [re: jordanvass]  
АвторShtur (Нерегистриран)
Публикувано08.05.07 13:58

Да така е за правоъгълното напрежение на старите UPS, по принцип и доста нови са с правоъгълно , това най вече е с цел за по голямо КПД при преобразуване DC->AC.
Никъде в компютрите телевизорите не е необходимо синусоида, единствено в двигателите е необходима за да може да се получи завъртане. Ако веднъж е тръгнала тази помпа на нормално захранване не и пречи да продължи да се върти с правоъгълния импулс от UPS-а , проблем ще е да спира и да се пуска само от UPS-а , тогава може да изгори или да изключи UPS-а от претоварване на изхода

Нормално е да бръмчи нали е правоъгълен импулса , важно е да се провери дали се върти :)

Тема Re: Въпрос за UPSнови [re: Shtur]  
Публикувано08.05.07 14:22

Този преобразовател го ползвам вече две години и никога не е бръмчала по този начин.Поради страх да не повредя помпата изключих захранването през устройството.На нормалното захранване работи нармално.Възможно ли е нещо да се е скапъл UPS-а.Ако пробвам сега когато преобразователя не е превключил на аварийно захранване да включа пак помпата и да видя дали пак ще бръмчи.Има ли вероятност да повредя помпата?

Тема Re: Въпрос за UPSнови [re: Beнци]  
АвторMитko (Нерегистриран)
Публикувано08.05.07 14:50

А през тези години в които си я ползвал случвало ли се е някога да работи на аварийно захранване? Защото е различно - когато работи в нормален режим то си е все едно че помпата е включена директно в контакта едва когато напрежението спадне и UPS-а превключи помпата започва да работи от преобразувателя - та въпросът ми е бачкала ли е помпата когато тока е спрял или само в режим на готовност на UPS-а? Тъйче отговорът на въпросът ти
Ако пробвам сега когато преобразователя не е превключил на аварийно захранване да включа пак помпата и да видя дали пак ще бръмчи.Има ли вероятност да повредя помпата?
Отговорът е че няма да бръмчи - няма смисъл да проверяваш, но когато превключи на аварийно със сигурност пак ще бръмчи.

Тема Re: Въпрос за UPSнови [re: Mитko]  
Публикувано08.05.07 15:19

При мене напрежението много варира и преобразователят се е включвал на авариен режим и когато е имало напрежение и това разбирам по звуковия сигнал който дава устройството но помпата не издавала такъв звук/като разхлабени ламели на траф/.Имало е случаи когато съм замервал напрежението и то е било 240 волта.Имам чувството,че самото у-во не е наред.Довечера ще включа отново за кратко време да видя дали пак ще брамчи и ще споделя наблюдението си.Благодаря да коментариите.

АвторShtur (Нерегистриран)
Публикувано08.05.07 15:35

Ти може би не си обръщал внимание , със сигурност помпата е бръмчала а по малко UPS-a :)
Докато бачка помпата през UPS-a изключи щепсела преди UPS-a , и виж дали бачка (дали се върти ) , както ти казах не му пречи ако бръмчи и се върти

Автор Milenn (турист)
Публикувано09.05.07 01:45

повечето офф-лайн УПС-и, като твоя, освен че работят на батерии имат и една екстра - да регулират с 2 или 3 стъпки напрежението. по много прост начин - трансформатора има междинни изжоди за +20 и -20 волта, и ги превключват с релета. та ако напрежението ти на входа стане 240 волта, вътре щраква едно реленце, и на изхода става 220 волта, НО, без самия ИНВЕРТОР на УПС-а да работи, т.е. с нормална синусоида, а не правоъгълни импулси, както ще е , ако тока тотално спре, или отиде извън границите на трансформаторното регулиране. ( с 2 думи, позват УПС-а като автотрансформатор с автомати1но избиране на намотката)

а за синусоидални УПС-и - ами не съм на 100 % сигурен, ама според мен офф лайн синусоидален май няма изобщо на пазара. а и голяма част от големите професионални бак-ъп системи също не са синусоидални, а т.н. модифицирана синусоида, , което си е доста правоъгълно :) но за твое успокоение мога да ти кажа, че 5 години караме хладилника на правоъгълни импулси по 8 часа на ден най-малко, и досега не е изгорял.
на теория, би трябвало да загрява повече от вишите хармоници, но не съм го забелязал наживо, поне на пипане не се усеща разлика, а не съм се занимавал да меря.

Тема Re: Въпрос за UPSнови [re: Milenn]  
Публикувано09.05.07 11:49

Вечерта когато чух да бръмчи помпата температурата на водата беше около 60 гр. и самата помпа също беше се загряла.Затова неможах да преценя дали помпата е загряла от брума или само от температурата на водата.Още не съм пробвал дали ще бръмчи отново.Благодаря за отзивите.

Авторdehn-bg.com (Нерегистриран)
Публикувано15.01.08 19:53

Още допълнителна информация за пренапрежения и интересни публикации в

!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.