Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:53 05.11.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Реле за временови  
АвторPeлe (Нерегистриран)
Публикувано11.04.06 19:44

Търся схема за реле за време от 1 до 30 секунди.
Аналоговите с амного капризни и се регулират трудно, а на мен ми трябва точност до 1 секунда.
Без PIK моля

Тема Re: Реле за временови [re: Peлe]  
Автор tnt ()
Публикувано12.04.06 10:17

Например 74ls193 + генератор (напр.555) + опция 74ls47 с 7сегм. индикатор

Автор Tишo (?!?)
Публикувано12.04.06 11:33

45лв. без ДДС
Произвеждаме времерелета, и това което си написал като изисквания се покрива напълно с предлаганите от нас.
Ако си заинтересуван пиши лична.

Тема ровни тук [re: Peлe]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано12.04.06 11:57

Е не знам какво разбираш под "аналогово реле" но всички имат някаква вреезадаваща верига, колкото до аналоговите не знам, и 555 ти върши работа като наредиш 30 резистора за през 1 секунда или колкото ти трябват иначе погледни тук дано да си избереш нещо:

Иначе има и друг вариант 555+4017 (той си брои до 10 ама... с подходящ делител на 555 работите се оправят и резисторите можеш да ги смъкнеш до 3.)

а ако не разбираш много от електроника се свържи с колегата по-горе, вервай ми по-евтино ще ти излезе от клкото сега тепърва да се учиш. Иначе сякаш тези с пикчето и индикацията сякаш биха ти свършили работа само внимавай че има и допълнителни модули към тях така че чети внимателно.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: ровни тукнови [re: Диaн]  
Автор Любитeл13 (още се учи)
Публикувано12.04.06 13:50

Засега само идея:
1. задаващ генератор HEF4060 - делител на 2^15 + кварцов генератор - използваш кварц от часовник 32768 Hz. - на изхода излизат импулси през 0.5 сек.
2. два брояча 74LS193 - имат входове за предварителен запис - там се задава исканото време - от втория брояч се ползва само първия и втория разряд.
3. изходите на броячите се дешифрират с ъс 7430 - 8-входово И-НЕ.
4. някакъв транзистор на изхода на 7430 да управлява релето.

импулсите от 4060 се подават на изваждащите входове на броячите - когато изходите им станат '1' - на изхода на 7430 излиза '0'.

предимство - проста и евтина.
недостатък - задаването на времето е малко неудобно, стъпки на настройване през 0.5 сек.

Не го мъчи - вземи по-голям чук!

Тема Re: ровни тукнови [re: Любитeл13]  
Публикувано12.04.06 16:28

Това ще го направя, макар че не съм запоявал от 10 години :-) и всички каталози и т.н. съм ги оставил някъде.
4060 и TTL 74193 със съвместими логични нива ли са?
Сега ще потърся данни и изводите на ИС

Тема Re: ровни тукнови [re: Диaн]  
Публикувано12.04.06 16:34

Тези с ПИЦ стават - знаеш ли в София от къде могат да се купят?

Тема Re: ровни тукнови [re: Peлe]  
Автор Любитeл13 (още се учи)
Публикувано12.04.06 17:30

като ги захраниш с 5 V нивата са съвместими. всичките ИС ги има в Комет. Предвиди и една 7404 - 6 инвертора. (Всяка цифрова схема е проектирана с точност до инвертор :) )

Не го мъчи - вземи по-голям чук!

Тема разгледай....нови [re: Peлe]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано12.04.06 18:37

Разгледай самия сайт

от ляво имаш поле "разпространители" там са описани магазините заедно със телефони и т.н. Не е зле да погледнеш май ги продаваха и налепени, готови работещи (има телефони звънни и питай конкретно) ако не си се захващал от много време с поялника не е зле да огледаш и този вариант - е там вече може да ти се наложи да чакаш поръчка по пощата мисля че беше 10 дни - подробности в полето за каталожна търговия.

Не е точно реклама ако точно това си мислиш - линка е даден в раздела "полезни линкове " или нещо от сорта. Ама тези най-накрая трябва да почерпят де.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Автор пopyчиk Pжeвckи (същият)
Публикувано13.04.06 12:39

Първо, кажи какво означава точност една секунда?
Това плюс/минус една секунда ли значи, или търсиш дискретност една секунда, а точността да бъде да кажем от порядъка на +/- 10%
"Аналоговите", както им викаш, релета за време направени с някой таймер, примерно 555 или чакащ мултивибратор хич не са капризни и са доста точни. Съвсем спокойно могат да влязат в тия +/-10% да кажем, че и по-малко. Ако пък зарядната верига на кондензатора я направиш с един простичък, що-годе стабилен генератор на ток сигурно, и до 1% точност ще го докараш. Изобщо аналоговата схемотехника за такива простички неща изобщо не е за изхвърляне. И ще си я налепиш за нула време схемичката. Иначе естествено, че може и с броячи, с микроконтролери, ако щеш и с ПЦ може.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.