Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:17 04.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема кондензатори- въпроснови  
Автор DTMF (фантом)
Публикувано01.01.06 23:17

Какъв тип кондензатори са най стабилни от към капацитет при промяна на околната температура? Правя си ЕЛ -ЦЕ метър и ми трябва високостабилен кондензатор, по възможност и с малка собствена индуктивност

Тема Re: кондензатори- въпрос [re: DTMF]  
Автор zaphod (void *lpNothing)
Публикувано02.01.06 09:03

мисля че стирофлексните са добри, но не съм много сигурен. като бачках навремето в една фирма за измервателна апаратура, масово ги ползвахме. за собствената индуктивност - това че навиваните кондензатори имат собствена индуктивност са митове сред занаятчийското население. индуктивността на всички кондензатори е почти изцяло съсредоточена в площта между краката им.
не разбрах обаче защо ти е кондензатор в лс метъра. да не смяташ да правиш лц генератор, и да му мериш честотата?

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: кондензатори- въпроснови [re: DTMF]  
АвторMachine Head (Нерегистриран)
Публикувано02.01.06 10:12

Въздушните и вакуумните, но едва ли ще ти свършат работа. Всеки тип си има маркиран температурен коефициент, трябва само да намериш означенията. За индуктивността е най-добре керамични - дискови или тръбни. От тях има с нулев ТКК, но може и да се комбинират + и - ТКК до постигане на температурна стабилност.

Тема Re: кондензатори- въпроснови [re: zaphod]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано02.01.06 12:28

за собствената индуктивност - това че навиваните кондензатори имат собствена индуктивност са митове сред занаятчийското население.

В интерес на истината я има, не е голяма но проблеми прави при честоти и токове които почти не се ползват. Например в електротехнологиите има процеси които исзискват освобождаване на голям ток за минимално време тогава тези наитите пробиват. А до колкото се сеам има едни номограми зависимости на кондензаторите от честотата (дават се от производителя) защо според теб с повишаване на честотата пада капацитета??

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: кондензатори- въпроснови [re: zaphod]  
Автор DTMF (фантом)
Публикувано02.01.06 15:44

Да,прави се ЛЦ генератор и се мери честотата-на такъв принцип работи. В статията съветват да ползвам някакъв тип КСО-руски някакъв си,а даже не знам как изглежда за да търся точно такъв тип. В схемата е 1000 пикофарада и са отделили сравнително голямо място на платката за него,което ме кара да мисля че не е керамичен

Пробвах няколко като ги нагрявах със запалка))).Най стабилни се оказват керамични или слюдени.

АвторMachine Head (Нерегистриран)
Публикувано02.01.06 15:54

КСО са слюдени, пресовани в пластмаса.

Тема Re: кондензатори- въпроснови [re: Machine Head]  
Автор DTMF (фантом)
Публикувано02.01.06 15:57

ако някой ми покаже картинка /снимка на такъв кондензатор ще съм много благодарен,може и да имам обаче не знам как изглежда и какво да търся

Автор vesko1O2 (master)
Публикувано02.01.06 16:51

Виж тук

Първия отляво е КСО
Успех !

Автор RC (ентусиаст)
Публикувано02.01.06 16:51

Тема Re: кондензатори- въпроснови [re: RC]  
Автор formulist (минаващ)
Публикувано02.01.06 17:06

И според мен най-подходящи са кондензатори втора употреба.
От някоя апаратура, произведена преди 15 - 20 години. КСО са супер!

Иначе новичкото е красиво... И много вероятно от Фуфляндия (фалшиво)

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.