Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:14 03.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Слънчеви батериинови  
АвторЛюбocлaв (Нерегистриран)
Публикувано25.03.05 07:25

Трябва да проектирам едно устройство, което ще работи на място, където няма ел.захранване. Идеята ми е да използвам слънчевата светлина за зареждане на акумулаторна батерия, от която да се захранва устройството. Някой работил ли е с такова захранване, за да подскаже някои тънкости. Ако знаете някакви линкове по тоя въпрос и изобщо всякаква информация също ще представлява интерес за мен. Предварително благодаря

Тема Re: Слънчеви батериинови [re: Любocлaв]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано25.03.05 07:59

Поразоди се до Конрад и разгледай каталога - предлагат доста нещо ама да те предупредя цените си биват.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Авторxor (Нерегистриран)
Публикувано25.03.05 08:49

В "Електронинвест" съм виждал такива панелчета, няколко вида. Цените май бяха по-поносими от тези в Конрад. Не знам обаче до колко може да се разчита на тази фирма.

Автор Poruchik_Rzevski (старо куче)
Публикувано25.03.05 11:37

Каква ще е приблизително консумацията на устройството?

......
А в 33 - распяли, но не сильно.
.......

Тема Re: Слънчеви батерии [re: Poruchik_Rzevski]  
Публикувано25.03.05 17:40

Има малко електроника, която ще консумира стотина милиампера и едно електромоторче, което ще се включва периодично за по 20-тина секунди през няколко минути. Интересувам се от конкретни схемни решения за такова захранване. Дали има някакви особености, за които не бих се сетил преди да се сблъскам с проблема, защото до сега не ми се е налагало да правя такова нещо.

Публикувано25.03.05 18:51

Доста ми се вижда като консумация тая работа. Имай предвид, че все пак панелите дават максимален ток само когато ги пече слънце. А "няколко стотин милиампера" плюс моторче през няколко минути..... множко ще дойдат.

......
.......

Тема Re: Слънчеви батериинови [re: Poruchik_Rzevski]  
Автор Milenn (Кантинфла)
Публикувано25.03.05 21:20

wizdal sym 50W paneli po 100-150$, shte mu stignat da zarevda denem i da bachka noshtem, ako ne e nad 10W konsumaciata.
to zawisi i kade e de.. w Dominikana si imat po 10 chasa sredno na den iako slunce...

Тема Re: Слънчеви батериинови [re: Milenn]  
Публикувано26.03.05 05:06

Не, не е в Доминикана, макар че идеята определено ми харесва за България става въпрос и то за целогодишна работа. Консумацията, така като го смятам на първо "четене" не би трябвало да надхвърля 5 Вата на час. Всъщност идеята е много проста - имаме едно моторче, което трябва да се пуска през пет минути за по около 2 секунди, като сигнала за спирането трябва да идва от външно устройство. Според мен това трябва да е един таймер, който да прави петминутния импулс и да обръща един тригер, от който да се пуска моторчето, а външния сигнал да обръща тригера за да спре моторчето и да пуска отново таймера. Ако се сещате за някакво по-рационално решение моля кажете.

Тема Re: Слънчеви батериинови [re: Milenn]  
Публикувано26.03.05 18:03

А зимата? А когато е облачно? Ами тия акумулатори на студ и жега? Неблагодарна задача е като цяло.

......
.......

Тема Re: Слънчеви батериинови [re: Poruchik_Rzevski]  
Публикувано26.03.05 22:11

Поручик, няма лесно в тоя живот, да го знаеш от мен Не те знам колко "саро куче" си, но със сигурност трябва да разбереш, че нищо не се дава даром, трябва да се бориш

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.