Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:56 13.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Тема По-особен сериен кабелнови  
АвторMisho (Нерегистриран)
Публикувано05.04.04 11:27

Имам устройство, работещо на 3 волта, което може да комуникира с компютър през стандартен сериен интерфейс, с помощта на 3-жилен кабел (Rx, Tx, GND), който в единия от конекторите има схема за преобразуване на нивата (0V и 3V към -9V и +9V). Кабела е купен от вън. За съжаление никъде тук (София) не мога да намеря подобен. Имате ли представа дали и къде се продават подобни кабели? Или някакви схеми, които могат да извършват това преобразуване без външно захранване? Предварително благодаря!

Тема Kabel trudno ste namerishнови [re: Misho]  
АвторCeco (Нерегистриран)
Публикувано05.04.04 12:50

Predwid specificnostta na wsiako ustroistwo (konektora). Inace wseki "markow" kabel za GSM (po now ot 2 godini) e naprawen tocno za transfer 3V kam RS232.

MAX3232 e tocno cipa koito ti triabwa, moze da go namerish w Komet, nai weroiatno s poracka ot Farnell. No pak ti ostawa problema s konektora, ako reshish da se fanesh za poialnika.

Apropo takiwa kabeli ne se powrezdat kato shemi tolkowo lesno. Obiknowenno se kasat zicite ili se precakwa konektora. Na shemite watre niama kakwo da im stane.

Тема Re: Kabel trudno ste namerishнови [re: Ceco]  
Публикувано07.04.04 00:06

Мерси за инфото!

Всъщност, най-интересното беше захранването от COM порта на компютъра. Намерих няколко схеми за целта, но принципа е еднакъв - взима се от нивото от DTR и RTS пиновете, стабилизира се и готово! Сега ми трябва някакъв стабилизатор за 5V, който да не гълта много ток - за препоръчване 2-3 mA (max 5 mA), защото иначе ще се претовари UART-a в PC-то. В краен случай и ценеров диод ще свърши работа. Освен MAX-a, намерих и една схема на Dallas - DS275 която също смятам, че може да ми свърши работа, защото е малка и не изисква допълнителни елементи. Най-вече ще избирам по физическите размери, защото ми се ще да набутам цялата тая работа в конектора към PC-то (виждал съм по-големи, кухи отвътре). Само да намеря къде се продава DS275 у нас ...

Тема LM78L05 [re: Misho]  
Автор Mircha ()
Публикувано07.04.04 09:22

Много е хубаво, нищо да не правиш и след това да си починеш. Исп.нар. поговорка

Тема Re: LM78L05нови [re: Mircha]  
Публикувано07.04.04 16:48

Да, това май е най-добрия вариант. Консумацията не е най-ниската възможна (достига до около 4 mA), но ще свърши работа. Намерих и дискретни схеми, които харчат по-малко ток, но те биха заели прекалено много място на платката. Сега ми се ще да намеря и DS275, но не знам къде се продава в София. Ако някой знае магазин или кой внася Dallas, нека драсне два реда!

P.S. Мерси за линка!

Тема Re: LM78L05нови [re: Misho]  
Автор coolman ()
Публикувано07.04.04 17:14

принципно comet /www.comwt.bg/ внасят dallas

Тема DS275нови [re: coolman]  
Автор Dr. Feelgood (слабо умен)
Публикувано07.04.04 19:09

Честно да ти кажа, много се съмнявам да намериш DS275, преди 2 години и аз я търсих, защото исках да ползвам готова платка публикувана в net-а, но в крайна сметка ми се наложи да си трасирам платката наново за MAX232. Иначе тогава се обаждах по телефона и до Comet, но........ НЯМА! Дано сега да е по-различно положението, но не ми се вярва. Иначе може да провериш в Конрад. Най-вероятно и те няма да имат но ще ти я докарат бързо и на приемлива цена (Скоро си поръчвах LF398 от тях та знам).

Най мразя да мисля, но често ми се налага

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.