|
Тема
|
По-особен сериен кабел
|
|
Автор | Misho (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.04.04 11:27 |
|
Имам устройство, работещо на 3 волта, което може да комуникира с компютър през стандартен сериен интерфейс, с помощта на 3-жилен кабел (Rx, Tx, GND), който в единия от конекторите има схема за преобразуване на нивата (0V и 3V към -9V и +9V). Кабела е купен от вън. За съжаление никъде тук (София) не мога да намеря подобен. Имате ли представа дали и къде се продават подобни кабели? Или някакви схеми, които могат да извършват това преобразуване без външно захранване? Предварително благодаря! 
| |
Тема
|
Kabel trudno ste namerish
[re: Misho]
|
|
Автор | Ceco (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.04.04 12:50 |
|
Predwid specificnostta na wsiako ustroistwo (konektora). Inace wseki "markow" kabel za GSM (po now ot 2 godini) e naprawen tocno za transfer 3V kam RS232.
MAX3232 e tocno cipa koito ti triabwa, moze da go namerish w Komet, nai weroiatno s poracka ot Farnell. No pak ti ostawa problema s konektora, ako reshish da se fanesh za poialnika.
Apropo takiwa kabeli ne se powrezdat kato shemi tolkowo lesno. Obiknowenno se kasat zicite ili se precakwa konektora. Na shemite watre niama kakwo da im stane. 
| |
Тема
|
Re: Kabel trudno ste namerish
[re: Ceco]
|
|
Публикувано | 07.04.04 00:06 |
|
Мерси за инфото!
Всъщност, най-интересното беше захранването от COM порта на компютъра. Намерих няколко схеми за целта, но принципа е еднакъв - взима се от нивото от DTR и RTS пиновете, стабилизира се и готово! Сега ми трябва някакъв стабилизатор за 5V, който да не гълта много ток - за препоръчване 2-3 mA (max 5 mA), защото иначе ще се претовари UART-a в PC-то. В краен случай и ценеров диод ще свърши работа. Освен MAX-a, намерих и една схема на Dallas - DS275 която също смятам, че може да ми свърши работа, защото е малка и не изисква допълнителни елементи. Най-вече ще избирам по физическите размери, защото ми се ще да набутам цялата тая работа в конектора към PC-то (виждал съм по-големи, кухи отвътре). Само да намеря къде се продава DS275 у нас ...
| |
|

Много е хубаво, нищо да не правиш и след това да си починеш. Исп.нар. поговорка
| |
Тема
|
Re: LM78L05
[re: Mircha]
|
|
Публикувано | 07.04.04 16:48 |
|
Да, това май е най-добрия вариант. Консумацията не е най-ниската възможна (достига до около 4 mA), но ще свърши работа. Намерих и дискретни схеми, които харчат по-малко ток, но те биха заели прекалено много място на платката. Сега ми се ще да намеря и DS275, но не знам къде се продава в София. Ако някой знае магазин или кой внася Dallas, нека драсне два реда!
P.S. Мерси за линка! 
| |
|
принципно comet /www.comwt.bg/ внасят dallas
| |
|
Честно да ти кажа, много се съмнявам да намериш DS275, преди 2 години и аз я търсих, защото исках да ползвам готова платка публикувана в net-а, но в крайна сметка ми се наложи да си трасирам платката наново за MAX232. Иначе тогава се обаждах по телефона и до Comet, но........ НЯМА! Дано сега да е по-различно положението, но не ми се вярва. Иначе може да провериш в Конрад. Най-вероятно и те няма да имат но ще ти я докарат бързо и на приемлива цена (Скоро си поръчвах LF398 от тях та знам).
Най мразя да мисля, но често ми се налага
| |
|
|
|
|