Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:36 16.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Train hornнови  
Авторme (Нерегистриран)
Публикувано01.03.04 14:57

Търся схема на влакова сирена за малко електрическо влакче.
Намирах една из нета с 556 ама не свири добре.
Ако може по елементарна схема.
Благодаря

Тема Re: Train hornнови [re: me]  
АвторVlLO (Нерегистриран)
Публикувано02.03.04 00:15

Tova e dosta slojno da se sintezira. 2-te 555 ne stigat da se dokarat harmonicite, zada zaprilicha na vlakova svirka, to i za tova ne ti haresva. Seshtam se za edno drugo reshenie , no to ne e prosto. Ima chipove za zapis na zvuk do niakolko sekundi. Moje da polzvash neshto takova i da mu zapishesh istinska vlakova svirka :)

Тема Re: Train hornнови [re: VlLO]  
Авторme (Нерегистриран)
Публикувано02.03.04 08:28

Какви са тези чипове.
Скъпи ли са, има ли ги в България, колко струват.

Тема Re: Train hornнови [re: me]  
Авторxor (Нерегистриран)
Публикувано02.03.04 09:53

мисля че не са много скъпи. Виждал съм ги в Комет.
Но при тях проблема е че си губят записа при отпадане на напрежението.
Поне така мисля, ама де да знам може да има и флаш варианти, трябва да се пита.

Тема ima:)нови [re: me]  
Автор dian_dimitrov (пристрастен)
Публикувано02.03.04 10:03

в интерес на истината ги има например ISD1416 за 20 секунди запис ама цената от 24 лева ако не те притеснява (инфото е от http://www.mladkonstruktor.bg/e-shop/shopping/product_details.php?id=56&product_id=66) при положение че цените там са си нормални... а конкретна схема имаше някъде из списанията на Млад Конструктор.
Друг вариант за който се сещам е да ползваш 16f84 като се рових преди време из "app. notes" na Microchip имаше генератор на звук. Май същия генератор с програмата и описание на български и кое за какво е го има описан на 2 страници в книгата "PIC микроконтролери част 1" на Кенаров

Тема Re: ima:)нови [re: dian_dimitrov]  
Публикувано02.03.04 21:31

Da, stava s PIC i rezistorna matrica za DAC, po-evtino shte doide, mnogo dobra ideia! Bravo, az ne se setih.
Obache......... shte triabva i vunshen ROM, ia i po dobre edin I2C ili SPI DAC, tai ili inache shte se polzva serien EEprom. A tia sampli shte tirbva da se vzemat ot neide.... otivame i kum PIC s ADC, pone za 1-vata versia :)

Тема Re: ima:)нови [re: VlLO]  
Публикувано02.03.04 21:34

A sega se setih, che zvuk moje da se izkara s PWM, bez DAC, znachi ostava samo vunshnata pamet.

Публикувано02.03.04 21:44

Az se prisetih i oshte neshto.... vreveto za zapis v eeprom e mnogo goliamo, dori pri 4ksamples/sec niama da smogne da pishe direktno v eproma :( a PICa niama RAM za bufer. Stana i da ne stava kva da e pamet, varianta koito mi idva e paralelna NV-SRAM, mnogo skupo stava, ili feroelectrichna ima i seriini takiva, www.ramtron.com. Tvurde Hi-tech za edna prosta vlakova svirka, zabelejete, pri tova igrachka.

Автор Milenn (ентусиаст)
Публикувано03.03.04 06:05

за напъхването вътре, може да ползва РС.
не можеш ли да накараш ПИКа да свири направо Уеивчета?

Тема Re: ima:) [re: Milenn]  
Публикувано03.03.04 22:54

moje, shto da ne moje, ama sha triabva i kimunikacia s PC-to....

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.