|
|
|
Тема
|
Как да оправя АТХ захранване да не пищи?
|
|
| Автор |
bsb_2 () |
| Публикувано | 21.04.03 17:43 |
|
|
Преди известно време купих пет компютърни кутии със захранвания АТХ, 300W, марка JNC. На всичките по едно или друго време почнаха да им пищят захранванията. Особено добре се чува, когато компютърът е изключен, но и когато е включен, пак се усеща. Носих две-три да ги оправят, докато бяха в гаранция - оправиха ги.
Та въпросът ми е как да спра това пищене? По-скоро дали е толкова просто, че да мога да го направя сам - все пак от електроника разбирам точно колкото да знам от коя страна се хваща поялникът (е, добре де, познавам елементите, т.е. като ми кажете импулсен трансформатор, знам кое е) - или трябва пак да нося захранване до сервиз.
Благодаря!
Боян
--
What are you afraid of?
| |
|
Тема
|
Re: Как да оправя АТХ захранване да не пищи?
[re: bsb_2]
|
|
| Автор |
Mr.Nqkoj (?!?) |
| Публикувано | 21.04.03 20:06 |
|
|
Магнитопроводите на АТХ трансформатора.може и да се се разхлабили или някой кондензатор да прави проблеми.
Мен ако питаш ако не си много наяско с ситоацията носи го в сервиз.

| |
|
|
|
най-евтиния вариант си остава да си купиш нови захранвания не се стряскай ама като гледам че си купил 5 кутии със захранванията вероятно имаш компютърна зала а едно ново захранване е около 30-40 лева то помисли си дали ако още 2 пъти ги занесеш на "ремонт" и не ти работят комповете за един ден после си платиш за ремонта и така нататък... а бе купи си нови.
А повредата... ми просто са ти са се разхлабили импулсните трафове но не се опитвай да ги натягаш по простата причина че ако са еднополярни шим трафчетата трябва да имат въздушна междина да не се насищат а бе добрите хорица от сервиза го знаят това нещо и чисто и просто ги заливат със силокон /термо от пистолет разбира се най-лесно е / и като се понагрее силикона се разтопява и.... пак почва да свири :) е това е дано да не съм секнал далаверата на някой колега ама това си е купувай нови НО предварително вземи и отвори некой дето не свири и потърси същото захранване и моля те не се хвърляй на най-евтиното ако е за зала моля те излиза много скъпо ако е за в къщи май ще ти отрови нервите :)
| |
|
Тема
|
Re: най-евтиния вариант :))
[re: dian_dimitrov]
|
|
| Автор | VlLO (Нерегистриран) |
| Публикувано | 22.04.03 02:36 |
|
|
Zalivai go s nitrocelulozen lak, trafa de, ne cialoto zahranvane :) A ATX zahranvaniata /za PC vinagi/ sa vinagi po mostova shema, shtoto moshtnostite sa golemi. T.e. trafovete niamat vazdushna mejdina.
| |
|
Тема
|
Re: :))
[re: VlLO]
|
|
| Автор | +TrlK- (Нерегистриран) |
| Публикувано | 09.05.03 03:31 |
|
|
vij ATX zahranvanijta normalno rabotjt s chestota nad 40Khz takache ne trjbwa da se chuwat problemati e edin kondenzator w puskowij generator toi winagi rabotiu nezawisimo dali pc-to raboti ili e w standby namira se tochno sreschtu sredata na wentilatora 100mikro f na okolo 50 volta sloji neschto na 100volta pak razbirase na 100mikro farada ako neschto ne e jsno propeler25@abv.bg
| |
|
Тема
|
Re: :))
[re: +TrlK-]
|
|
| Автор | VlLO (Нерегистриран) |
| Публикувано | 11.05.03 01:54 |
|
|
Izviniavai da te pitam, kakuv e toia kondenzator s dvijeshti se chasti?
| |
|
Тема
|
Re: Как да оправя АТХ захранване да не пищи?
[re: bsb_2]
|
|
| Автор | mihotd (Нерегистриран) |
| Публикувано | 14.05.03 13:10 |
|
|
Проблема наистина е в един кондензатор, участва в честотнозадаващата схема на STANDBY захранването. С времето капацитета му намалява защото работи в много тежък импулсен режим. От порядъка 10-22uF/50V e , но сложи такъв на 100V. Пищенето идва от резонанс в трафа при повишаване на честотата вследствие намаляването на капацитета на тоя C. Друга причина може да е ПРЕКАЛЕНО некачествен импулсен траф...
Успех!
| |
|
Тема
|
кондензаторите все пак пищят :)
[re: VlLO]
|
|
| Автор |
dian_dimitrov (ентусиаст) |
| Публикувано | 14.05.03 13:27 |
|
|
ми то не че е със движещи се части ама при по-големи натоварвания се получават някакви структуерни промени в диелектрика/не ма питай това си е само теория/ и диелектрика се "охлабва" в последствие се получава ефекта на електростатичното привличане и отблъскване на плочите т.е. ефекта познат ни доста добре от кондензаторните тонколони
| |
|
|
|
|