Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:17 15.07.25 
Любители на животните
   >> Екзотични животни
*Кратък преглед

Тема игуана-с какво да се храни през зиматанови  
Автор unarisa (устремена)
Публикувано02.08.06 14:41

Бихте ли ми казали с какво да храня през зимата игуаната, която мисля да си купя съвсем скоро. Например замразен грах, праз, банани..........или нещо друго, много обичам тези животни и искам да полагам максимално добра грижа за това което ще имам!!!

Редактирано от unarisa на 02.08.06 14:43.

Тема Re: игуана-с какво да се храни през зиматанови [re: unarisa]  
АвторGeorge (Нерегистриран)
Публикувано04.08.06 01:25

И през зимата както и през лятото.Сега пазарите предлагат целогодишно плодове и зеленчуци, само че цените на тези , които са извън сезона си са малко солени.Тераристиката е скъпо хоби.Имай предвид, че след няколко години игуаната ти ще стане над 1 метър дълга и ще яде до 4 кг. плодове и зеленчуци на ден - провери си банковите сметки дали ще издържат

.

Тема Re: игуана-с какво да се храни през зимата [re: unarisa]  
Автор onion (лютив)
Публикувано10.08.06 12:14

можеш да зададеш всичките си въпроси свързани с екзотичните животни и тук:

както и да попрочетеш тук:

сайтът за екзотични животни и тераристика

Редактирано от onion на 10.08.06 11:14.

Тема Re: игуана-с какво да се храни през зиматанови [re: George]  
Автор ~Snowwhite~ (имбецил)
Публикувано18.08.06 07:38

Игуаните ядат основно листни зеленчуци - повече отколкото плодове - не трябва да преобладават те - даже не трябва и да са по равно със зеленчуците. Но не купувай марули и лапад от пазара - нитратни са, а дори най-малката доза може да убие животинката ти. Имало, чувам, някакви еко-пазари ли, еко-магазини - някаква модернистична добавка към милата ни столица - там се гарантира, че продуктите са отгледани в екологично чиста среда и нямат никаква химическа намеса - ако си намериш някой от тях - зареждай се. Иначе спокойно можеш да си набереш листа от глухарчета и жълтурчета(много ги обичат и са страшно полезни за игуаните) и да си имаш и през есента прясна храна, ако успееш да си съхраниш малко за зимата във фризера пак ще е добре.

Можеш да й даваш и моркови, но и с тях внимавай, че доста попиват и те химикали от почвата - ако имаш кой да ти донесе "от село" два-три - ще имаш за доста време. Но му ги режи на много тънки колелца - по половин милиметър, да прозират, защото са много твърди и плътни и ще затормозят стомахчето на животинката ти. Ябълките, крушите и прасковите се режат на доста по-дебели резенчета, защото са по- меки и месести. Не забравяй, че игуаните имат ситни зъбки само по ръба на челюстта и с тях не могат да дъвчат, а само да отхапват и откъсват храната си - те са като перфораторче и само режат листенцата и тънките резенчета плодове, но не ги смилат, с езичето си помагат да глътнат отхапаното и след това само стомахчето върши цялата работа. Има друга хитринка - почти навсякъде в околоблоковите пространства има необлагородени рози(от обикновените, иначе казано - парцаливичките) - откъсни му един цвят и му дай от венчелистчетата(цветните листенца) - може и да ги хареса, а са много полезни за храносмилането. Дето се вика - ако няма полза, то пък и не вреди. Но не му купувай от цетарски магазин или сергия - там химията е толкова, че не мож' я осмисли човек

Но най-полезното, което можеш да направиш за себе си, е да се поинтересуваш коя е родината на зелената игуана и да видиш кои са "кореняк" растенията там, защото картофите виреят почти навсякъде, но благодарение само на човека. Виж кои растения са се развили автономно и прецени кои от тях могат да са ти полезни за менюто на твоята игуана. Успехи и ако нещо не се сетя да отговоря, пък имаш питане - драсни една лична бележка, че съм яко прещракала тия дни в жегата

Докукане и успех с игуанката! ! !

. . . . . . .

Тема Re: игуана-с какво да се храни през зиматанови [re: George]  
АвторSteev (Нерегистриран)
Публикувано03.10.06 23:11

George:
Без да се сърдиш,ама от 4-5 години отглеждам няколко игуани (наи-разпространения у нас вид-зелената игуана,за които предполагам е и по-горното питане).
Имам един чифт,като животните са саответно 1.4м и 1.7м (в полза на женската,щото по време на размножаване мъжкаря е голям побоиник,ама природа). И тия 4кг,не ги изйждат двете животни заедно,пък за сама игуана дума да не става.
Ако си пропуснал запетаиката (4кг =>0.4кг) някак по-мога да се съглася,ама иначе,си свери с дебелите книги.
Единственния период в които тези животни ядат наистина здраво спрямо собственното си тегло е 2-4 месеца от излюпването,като тогава може да менюто им за един ден да е 80%,до 100% собственното им тегло,и то при условие,че температурата е над ~28 градуса,и относително вискока влажност.Като за капак храненията са поне 6,като стигат до 8-9 пъти дневно в периода на първия месец от излюпването.С времето намаляват като след 1-вата година може да се ограничи до стабилна закуска,и едно небрежно хапване късно слетобед.И задължително достатъчно пространство.
Щото съм ставал свидетел на 2-3 годишно животно,затворено в смешен 100-ина литров терариум,и наблъскано витре с играчки все едно има хамстери.

Гореописаното е в следствие на мои лични наблюдения,и в отделни случеи е възможно различие.Все пак йивотните не слизат от конвеира.
Колкото до опита,за 5-те години имам 2 успешни размножавания от единия чифт,и едно от другия.за жалост все още нямам достатъчно условия за правилно развитие на малките и затова процентът на надхвърлили 35-те см,не е голям,но времето учи.
ЗА едно зряло животно поне 4-5 квадратни метра пространство.
ЗА чифт 8-10 квадрата,а ако някои реши да размножава,50-ина см,чист пясък на дъното,и 30-ина градуса.И мнооооооого вода (на определено място де).
Успех на всички.

STEEV_R@abv.bg

Тема Re: игуана-с какво да се храни през зиматанови [re: Steev]  
АвторGeorge (Нерегистриран)
Публикувано05.10.06 22:12

Steev, аз не умея да се сърдя, още повече на такава информация, която си споделил.Личният опит си казва думата и аз ще се съобразя, пък и това, което си написал за игуаните не можеш да го намериш в дебелите книги, особено в написаните на достъпен за мен език - български.В българските сайтове положението е същото.Това за четирите килограма плодове и зеленчуци го казаха в някво американско филмче за един приют за изоставени домашни любимци и за мен това беше достоверната информация до този момент.Освен това в България все още са рядкост Зелените игуани над 1.5 м., така че струва ми се ти си първия, който споделя такава информация, за което мога да ти изкажа само специални благодарности.
Относно малките през първата година от живота им, според това което съм срещал из писанията, трябва да се набляга на храна богата на белтъчини - по възможност насекоми.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.