|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Здравейте Еви
|
|
Автор |
[bbourgas] (restate) |
Публикувано | 02.03.06 17:40 |
|
утре е трети март и искам да направя малка провокация с текста от една тема .
Моля споделете и вашите мнения по въпроса.
| |
Тема
|
Re: Здравейте Еви
[re: [bbourgas]]
|
|
Автор | kredora (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.03.06 18:23 |
|
TNX, [bbourgas], за хубавите размисли. Аз не смятам, че къде живееш е нещо кой знае колко определящо. Национализмът и националната обвързаност са нещо което вече не е на мода пред глобализацията, която все повече ще става доминатна. Но че нашите си български характеристики понякога са много шокиращи и специфично определени в негативен аспект /понякога, но все пак не винеги, и да сме благодарни от и на изключенията/ е ясно.
Всеки има право да потърси своето щастие....
И на мен празника ми е странен. Макар, че всяко време си има...специфичности. Тогава е имало нужда от свобода и национално съзнание....хората са се борили да го има, за свободата, и за правото си да бъдат свободни хора, да не бъдат подтискани и т.н. Сега сме в друго време. Сега целите и стремленията са други.
Но историята си е история. Бихме могли да я забравим. Защо не. И да живеем в настоящето....и да се борим дружно то да е по-добро. Не мисли, че на запад всички си стоят със скръстени ръце и се радват на благоденствието, не, и там работят, дори повече от тука, и за това са добре, в това е разликата......
Струва ми се....
Може би и с времето празниците ни ще се поизменят, не знам, всеки да празнува каквото си иска. АЗ празнувам деня на благодарността. Това ми е любим празник. В края на краищата празникът е в душите, а пък другото...........
| |
|
Здравей, Адаме:)
Няколко въпросчет само:
1. този мазохизъм свързан с родолюбието на българите, който ти е толкова интересен, на мен ми е интересно къде го съзря, понеже у българите друго освен ксенофобия не съм чувала и не съм срещала някъде и някога Ако ти можеш да ме опровергаеш с конкретни примери, ще ми бъде интересно (дори и псевдонационалистическата партия "Атака" и нейните сподвижници яко си крадват от идеите на хитлеризма от-до, което си е ксенофобия от класа!)
2. "Според статистиката около милион и триста хиляди българи са забегнали в чужбина поради една или друга причина."=> забегнали? от какво? от кого? изобщо терминът "забегнал"ми е много смешен-въведоха го по комунистическо, като от него са се възползвали най-често хора, които не са могли да се реализират в страната по едни или други причини...а причини винаги има. както и човек винаги може да си намери приина да бяга от нещо си, а при евентуална липса на такава, може да си я измисли ...и ако това е начин за някого да си уреди живота и избяга от собственото си неможене да се уреди в живота, то аз също съм склонна да уважавам такъв човек, защото "Основният стремеж на човек е да оцелява, да търси начин да направи живота си по-добър и по-спокоен". И все пак,, от какво бягат българите днес? от мизерията? От калпавото си управление-от себе си?...Защото ние сме огледало на това, кето е държавата и държавата е огледало на това, което сме ние и знаеш ли защо? Защото НИЕ сме ДЪРЖАВАТА!
Колкото до" Да, ама не. Аз нямам време да се изживявам на "борец", защото животът е твърде кратък"-ако ще стягаш куфарите за "на запад", добре е да се подготвиш за голяма борба.
3. Хомофобията и простотията я има навсякаде....за каква хомофобия говорим у нас? ти имаш ли представа каква е хомофобията в Щатите? В Германия? ами в другите "западни" страни?за колко убийства заради хомофобия си чувал или чел напоследък в България?Или хомофобията са смехотворните изказвания на някой дупнишки царвул в пресата, примерно? Защото на запад хората не пишат за хомофобията-те стрелят, пребиват, изкормват и това се случва всеки ден. Това, че ти четеш за сватбата на Елтън Джон не означава, че това е, което реално се случва...в живота на "обикновените" хора.но...
3.Да така е, но там някъде на запад, не се забелязва толкова, условията за живот са д в пъти по-добри. аааааааааааааа, дойдохме си на думата! Повярвай ми, когато "бих потърсил щестието някъде другаде." стане: "потърсих/намерих щастието някъде другаде", може би ще разбереш някои неща за стандартите...и за щастието....защото когато прекалено много пингвини забегнат по палмите на Латинска Америка, стават много маймунки на клона...и няма банани за всички... нито щастие. А и дори да стигнат бананите, един живот не винаги стига, за да направи пингвините щастливи от яденето на банани.
и последно, терзанията ти са ми напълно ясни и познати - и аз съм минала през същите мисли и съм говорила същите приказки....когато бях по - малка. Само не ми е ясно, защо точно в навечерието на 3-ти март, който, не, че нещо друго, но просто такива малоумни глупаци като Левски, Ботев, Стамболов и други лапни-шарани са си дали живота, за да го има. За да те има и теб, може би....Знаеш ли, често съм си мислила, че тези хора наистина са били големи идиоти - да си дадат живота...за да се казваме "Република България"...а не "Губерния България", примерно...И кво? Мен пък щеше да ми е по- топло да сме "руска/турска/американска/гръцка(..............) губерния България, ама да си имам кола на 14! И да ходя на почивка на Бахамите!... Дали наистина е така?...Само аз мога да си отговоря. И начина, по който ще изживея живота си. Същото важи и за теб. Защото ние сами ковем съдбата си. Където и да се намираме. Защото това е наше право. И задължение. защото сме свободни хора. И за това право са се борили лапни-шараните...за да го има този ден...на който ти да можеш да заявиш колко мразиш страната си. Това също е избор. И не е никак малко!
На всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие
| |
|
да, може би с времето празниците ни ще се поизменят...преди празнувахме 9. септември като национален празник, след време може би ще празнуване Присъеднияването ни към НАТО...а защо не към ЕС като национален празник...празниците се променят, но едно остава - историята. И нея не можем да заравим. Защото сме осъдени да си повтаряме едни една и съща история. Докато не си научим уроците от нея.
На всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие
| |
Тема
|
Re: Здравейте Еви
[re: Markizata]
|
|
Автор |
eлия (Out & Proud) |
Публикувано | 03.03.06 12:55 |
|
И историята си забравяме! Как да не можем! Можем.
Турското присъствие в България е показателен факт. Не било робство.... хората на гости ни постояли... присъствали тук... па си отишли след 500 години.
Сега присъствалите в продължение на над 20 поколения искат автономии, искат официален турски... искат човек освен паспорт да има и тескере... напомнят ни, че сме били рая и че рая си оставаме...
Нищо чудно след 10 години да започнем да учим за... "150 годишното българско присъствие в северозападна Турция от Одрин до Видин"
Македония също не е българска - да ти напомня... Един наш Президент побърза да я обяви за отделно съществувала държава, принадлежаща на... македонците. Самуил вече стана македонски цар... и не знам.. може би трябва да пишем вече за "македонското присъствие в България по времето на Самуила"...
За Добруджа да не говорим... Не само че сме загубили по-голямата част навремето... но сега чувам румънците имали претенции разни за Добруджа....
Всичко живо ни граби... но ние си мълчим... защото ни очаква огромния гърч на някакъв евросъюз, от който ще изпукаме от глад....
Някой ходил ли е скоро в Чехия примерно? Да пие кафе от 3.50 евро и кола от 5 евро? Приеха ги преди две години... преди това можехте да пиете кафе за 0.5 евро....
Но както вика един италианец... "Имате хубави жени - ще ги продавате и гладни няма да останете..."Редактирано от eлия на 03.03.06 12:58.
| |
|
Точно така, 500 годишното присъствие... Нека не забравяме какво означава 3 март все пак - освобождението от едно такова "присъствие". И те си искат да им се признае официално малцинство. Аз нямам нищо против. Аз ще съм първия българин, който ще се съгласи това да се признае, когато Турция признае кюрдското малцинство. Нали се сещаш кога ще се случи това - ЖАМЕ!
Колкото за това как ни грабят и какви сме мълчаливи кутки всичките, никога няма да забравя един случай. Бяха ни завели една сериозно голяма група от курса ни по визуален анализ да разгледаме тайните на бременската катедрала. Естествено, имахме си и гид от персонала към музея на катедралаат - германка. Западна германка - държа да го подчертая това. Така. И в един хубав момент в криптата се оказваме пред репродукция на православна икона на св. св. Кирил и Методий. Искам да отбележа, че в групата бяхме около 10 души българи. В един момент гидът ни казва, че това били гореспоменатите светци, които били РУСНАЦИ, видите ли, и написали РУСКАТА азбука!!! Просто полудях. 5 секунди мълчание и 10 души българи, които се правят, че не са го чули. Нали вече са в Германия, що да не се претопят хората. Добре. че си отворих устата. Това беше преди 2 години.
Съвсем наскоро в един друг курс пък ми показваха, забележете, репродукции на македонски икони, намиращи се в македонски църкви от 9ти и 10и век!!!!!! Този път за жалост не можах да се обадя .
Отвратително. Това само като илюстрация на казаното от теб, другото елементарно нещо е - защо всички така упорито пишат български на латиница в българия дори?!? Да се учуди човек, хем има и фонетична кирилица!
Като нищо след година две ще пишем на латиница, те нали така или иначе св. св. Кирил и Методий са руснаци, пицали руската азбука. А българите ... ъъъ, тея пък кои са?
Честит празник, честита годишнина от освобождението на всички!!!
- Моят блог
| |
|
Не съм посочвал конкретно някакви държави, незнам как стоят нещата в Америка. Правя преценките си според това, което ми е известно на мен.
Двама приятели избягаха в Канада. Единият се омъжи и сега е щастлив от живота, който живее там-добра работа, хубав мъж, спокоен живот. Другият замина да работи там, защото му плащат 15!!! пъти повече месечно от колкото в България, за специалността в която е вещ. Дори и за тамощните стандарти това е доста! Той няма планове да се омъжва там, но няма и планове да се връща, животът бил прекрасен и едно евентуално връщане тук означавало да се върна назад във времето с десетина години. Холандия няма да я давам за пример, но Англия ще я дам, Германия също. Вероятността да те пребият, заради това, че се държиш за ръка с приятеля/приятелката ти е минимална. А ако наистина си го търсиш, може да се поразходиш из някои нарицателни кварталчета, я някои скинари, я някои серсем... Затова просто ги избягваш. А тук, дори при мисълта да направиш нещо подобно на публично място, те побиват тръпки и вероятността да те сполети нещо е навсякъде.
Ако имаш възможност да живееш по-добър и спокоен живот навън сега, би ли останала в България? Би ли се борила тук или би предпочела предходното?
Все пак никой не отговори на въпроса ми чувстват ли се гей българите щастливи на празника? Чувстваш ли се като лесбийка - щастлива българка?
| |
|
Честно казано, Бургаски, напоследък често ми идва да си хвана шапката, като че ли една голяма група хора се овълчиха и почнаха да си показват нрава - чрез Атаки и пр. наци формацийки, в пресата и тн.т., обаче няма да я хвана, защото съм вече на едни годинки, дето ще ми е трудно да започна отначало, пък и вече нещо съм постигнала тук, то едното нещо, ама нейсе.
Но иначе определено бих заминала, като че ли допреди година-две хората бяха по-спокойни и толерантни.
Иначе България си я обичам и нищо не може да ми замени вечерите в София, нито летата в Созопол, нищо... ма де да знам...
Аз пък лично гледам с оптимизъм към присединяването ни в ЕС, за много неща, като за начало могат да забранят месото, бъкано с хормони колкото за един щангист на олимпиада...
| |
|
Отношението към родината е нещо като отношението към родителите ни-не ги избираме, в тях има неща,които не ни харесват, та дори ни осакатяват психически за цял живот,има и неща,на които се възхищаваме,но до голяма степен това,което сме,дължим на тях...
| |
|
Англия ще я дам /зда пример - б.м./
Обаче британските гейове мислят различно. Виж това:
Група професионални гей правозащитници люто се обидиха на Би Би Си, съобщи британският "Телеграф".
Неправителствената организация Стоунуол, защитаваща британските сексуални малцинства, обвини телекомпанията във формиране на негативно отношение към хомосексуалистите. По искане на организацията било проведено изследване, според което на 168 часа ефирно време в праймтайма на каналите BBC1 и BBC2 едва 38 минути са отделени за живота на хомосексуалистите.
По-голямата част от това време върви по развлекателни програми, при това 32 минути съставляват презрителни или оскърбителни изказвания, като само в разстояние на 6 минути телевизията дава "реалистичен портрет" на съвременния хомосексуалист.
В изследването се посочва, че два от основните канали на корпорацията Би Би Си практически не показват хомосексуалисти, имащи стабилни отношения и водещи семеен живот. Вместо това в ефира се леят "клишета и стереотипи".
В специално обръщение представител на телекомпанията заяви, че подходът, използван от изследователите, е твърде ограничен, доколкото мониторингът обхваща праймтайма само на два от основните канали, а останалото съдържание, в това число информационното, практически е игнорирано.
"Освен това авторите на изследването много се заблуждават, ако смятат, че гейовете и лесбийките са готови да гледат само тези програми, в които се разказва за хомосексуалисти" - отбеляза представителят на Би Би Си.
Любопитен е фактът, че името на организацията - Stonewall, е термин от политиката и на български означава "правя обструкции, протакам дебати". Използва се също и в смисъл "говоря много, но не отговарям на въпросите".
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|