|
|
|
Тема
|
Престъпление ли е това? (клонирана от клуб Право)
|
|
| Автор | For Safety Reasons (Нерегистриран) |
| Публикувано | 13.01.06 09:42 |
|
|
Наскоро безмалко да стана жертва на американски измамници, ловящи шарани из интернет. Въпросът ми е престъпление ли би било аз да копирам тяхната схема и да се възползвам от подготовката, която те са направили. Ако в България това деяние не е наказуемо, възможно ли е, ако ужиля някой чужденец, да бъда подведен под отговорност в неговата държава?
Схемата е подобна:
Пуска се обява за продажба на стоки на привлекателно ниски цени в интернет от името на измислена фирма. Евентуалните жертви се свързват с мен по и-мейл и евентуално правят поръчка. Уговорката е, че ще се използва за доставка фирма, която първо взема стоката от мен, после клиентът, след потвърждение от нейна страна, изпраща парите на неин сътрудник, после фирмата доставя стоката и чак ако клиентът е доволен, фирмата ми дава парите. Иначе, ако клиентът не е доволен, стоката ми се връща, а клиентът си получава парите обратно.
Всъщност фирмата за доставки не съществува, интернет сайтът й също е с цел заблуда (той е направен от тези, които се опитаха да измамят мен). "Сътрудникът", на когото се изпращат парите, съм аз със своето истинско име и адрес. Стока няма. Цялата комуникация се извършва чрез и-мейл, аз не подписвам нищо.
Та в правен смисъл аз измамник ли съм или добросъвестен получател на няколкостотин долара?
[url="http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=pravo&Number=1945026471&page=0&view=collapsed&sb=5=5&part="]Cъщата тема в клуб "Право"[/url]
| |
|
Тема
|
Re: Престъпление ли е това? (клонирана от клуб Право)
[re: For Safety Reasons]
|
|
| Автор | Safety (Нерегистриран) |
| Публикувано | 13.01.06 09:44 |
|
|
Нещо не се справих с метаезика...
| |
|
Тема
|
Re: Престъпление ли е това? (клонирана от клуб Право)
[re: For Safety Reasons]
|
|
| Автор | Safety (Нерегистриран) |
| Публикувано | 13.01.06 10:42 |
|
|
Да поясня. Информацията ми трябва, за да разтълкувъм един свой сън в съновника. Нямам намерение да прилагам каквито и да било схеми. Просто ме интересува казусът.
| |
|
|
|
Измама си е от всякъде
[16:40] <Jair> i am always online, but noone ever needs me :(
| |
|
Тема
|
ти болен ли си нещо или четеш още хари потар
[re: БOЛbШAЯ ЧEPHAЯ MAШИH]
|
|
| Автор | 1O 1OO1 1O1O (Нерегистриран) |
| Публикувано | 15.02.07 03:01 |
|
|
Измамата е измама независимо как е направена или къде се прави. Току що попадна в списака на кибер полицаите. Вместо да се занимаваш с глупости помисли как да продадеш реален продукт за да изкараш пари.
| |
|
|
|
|