|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
За измирането на иглолистните гори във Витоша
|
|
| Автор |
Cинeвa () |
| Публикувано | 18.09.04 02:43 |
|
|
Търся информация от всякакъв вид за опитите за спиране на измирането на иглолистните гори в биосферния резерват "Бистришко бранище" във Витоша.
По мои наблюдения от последните дни мъртви са по-голямата част от дърветата в цялата долина на Бистришка река от връх Голям купен до рида Погледец и от границата на смесената гора долу до поломената от смерча местност горе, а освен това причинителят на бедствието - короядът - вече се е прехвърлил по южните склонове на долината на Янчевска река, засега само в няколко участъка, и приближава северозападната граница на резервата и център "Алеко". Ако скоростта и обхватът на разпространение на бедствието се запазят и през 2005, според мен до есента на следващата година кошмарът може да премине център "Алеко" и да достигне Голи връх. През пролетта на 2004 пак по мои впечатления измирането обхващаше само периферията на смерчовата зона и навлизаше чрез отделни "езици" само до средата на склоновете над Бистришка река.
Какво е направено досега за спасяването на иглолистните гори във Витоша, какво се прави в момента и какво се планира?
Благодаря ви!
| |
|
Тема
|
Re: За измирането на иглолистните гори във Витоша
[re: Cинeвa]
|
|
| Автор | Cтeфaн (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.09.04 19:52 |
|
|
Вероятно имаш предвид смърчовите гори, а не иглолистните изобщо. За съжаление, не знам какво се прави по въпроса. Короядът едва ли е причина за измирането на дърветата. Той се настанява там където екосистемата е нарушена и имунната система на дърветата е отслабена. А за това факторите са два: първо - човешката дейност и второ - затоплянето на климата, свързано със задължително засушаване по нашите земи. Затоплянето на климата според някои също е свързано с човешката дейност, но според мен това си е поредната изява на слънчевата активност.
И така ако може да наредиме причините за загиване на смърча, те биха изглеждали така:
1. Замърсяване на въздуха със серни окиси и двуокиси и други газове от автомобили и заводи.
2. Първото води след себе си киселинните дъждове.
3. Затопляне на климата, водещо след себе си следващото:
4. Засушаване на почвата.
Засушаването на почвата задължително причинява суховършие.
5. Резултатът е отслабването на имунната система на дърветата.
6. И като последица от всичко започва настаняване на гъбни болести и вредители, които довършват дърветата.
Ти как мислиш? Какво може да се направи по въпроса? Къде може да се намеси човека? Да спре замърсяването на въздуха? Да се спре изсичането на горите? Абсурд. Природата трябва да се цеди докъто пусне и последното левче, и последната стотинка. Не че мисля така, ама такива са законите на икономиката. Да се пръска с пестициди против вредителите? Още по-голям абсурд.
Такава е според мен картинката. Някой ако има други възгледи, моля да ги сподели.
| |
|
Тема
|
Причините за бедствието
[re: Cтeфaн]
|
|
| Автор |
Cинeвa () |
| Публикувано | 21.09.04 03:16 |
|
|
според някои природозащитни организации, отрядите на ПСС и управата на Природен парк Витоша е именно короядът. Конкретната екосистема е увредена от смерч, преминал през горната част на смърчовия пояс преди няколко години. Мощната вълна на измиране на смърчовете според болшинството от занимаващите се с този проблем е следствие на решение да не се сече и изнесе поваленият от бурята дървен материал. Причината за избора на този вариант е както защитеността на местността ("Бистришко бранище" е биосферен резерват, част от програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО, в който изкуствено регулиране на екосистемата е забранено), така и опасенията от допълнителни увреждания на местността при работата на лесовъдите и опасението от поява на меркантилни апетити да се извърши нещо повече от санитарна сеч.
Тъй като не съм специалист, не излагам свое становище, а питам. На практика да се помогне на горите в резервата е невъзможно. По-голямата част от тях вече са мъртви. Въпросът е може ли да се спасят смърчовите гори извън неговите граници.
Благодаря за мнението!
| |
|
Тема
|
Re: Причините за бедствието
|
|
| Публикувано | 21.09.04 19:54 |
|
|
Въпросният корояд винаги е съществувал и ще продължава да съществува. Защо едва сега се превръща в опасност за смърчовите гори? Защо едва сега започват да загиват от него и "здрави" дървета? Короядът е част от екосистемата. Следователно липсва следващото звено - неприятелите на корояда. Според мен , "специалистите" ни манипулират, защото някому не му изнася да се чуе истината. От тук нататък, единствената възможна човешка намеса е да се издирят естествените неприятели на корояда и да се толерират. Дано се включат в дискусията и специалисти от ЛТУ.
| |
|
Тема
|
Въпросният корояд...
[re: Cтeфaн]
|
|
| Автор |
Cинeвa () |
| Публикувано | 22.09.04 02:45 |
|
|
По думите на споменатите лица и институции популацията на корояда се е развила взривно в повалената от смерча гора, като след изчерпването на ресурсите й се е прехвърлила и върху живите стволове встрани от бурелома в количества, които надхвърлят защитните възможности на смърчовете. Извинявам се за лаическото обяснение, което давам, но накратко това е най-често даваното обяснение на конкретната ситуация. Преди няколко години, когато се взе решението падналата дървесина да не бъде изнесена, от лесовъди чух предупреждение, че ще последва именно това, което стана през лятото на настоящата година. Нота бене - такъв процес не се развива едновременно и в аналогични размери в Родопите, Рила и Пирин например, тъй като бедствието не е глобално, а първопричината му е локализирана в горната част на гората в долината на Бистришка река според същите източници на информация.
Това, разбира се, не отменя съществуването на други проблеми в горите на цяла Европа, причинени от споменатите от теб фактори.
Все пак питането ми се отнасяше до конкретния витошки проблем. Виждал ли си в последно време "Бистришко бранище"?
| |
|
Тема
|
Новини
|
|
| Автор | Cинeвa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 22.09.04 22:04 |
|
|
Вече около 25% от площите, обрасли с иглолистни гори по южните склонове на долината на Янчевска река, представляват кафяви петна... Краищата на тези участъци почти са стигнали до самата река и границата на резервата.
| |
|
Тема
|
Re: Въпросният корояд...
|
|
| Автор |
Svetul (неопределен) |
| Публикувано | 27.09.04 20:03 |
|
|
Ако това е вярно, а поне звучи логично, още по зле. Биха могли да разчистят все пак Витоша не е Скалистите планини или Хималаите. Кофтито е че от една страна това се пази със закони и конвенции от друга страна ако ги няма тях, всеки (с конкретни възможности) ще си прави каквото иска и кажи сега какво да се прави. Виждах я няколко пъти гледката на мъртвата гора и наистина е потресаваща. И дано не се получи ерозия и да няма скорошна възможност гората да се възстанови. И аз не съм специалист, ама добре, че сте зачекнали тази тема.
Редактирано от Svetul на 27.09.04 20:05.
| |
|
|
|
Предварително ще кажа,че неразбирам от политика.И все пак ще кажа какво мисля.
Ако българските политици си вършеха работата съобразно един цивилизован начин на мислене биха намерили начин с който да решат този проблем.Мисля,че въпреки съществуващия закон,възпрепядстващ,в случая, рационалното и нужното за природата ни въздействие,съществува възможност(и юридическо положение) да се определи еднократно нововъдение в закон,за конкретен случай-например като този,който да разреши проблема.Политически прецедент.Това се прави,естествено,въз основа на анализ на ситуацията в чието заключение несъмнено ще е налице необходимостта от прекратяване на еволюиращия процес.
Много е просто,като идея.Имайки пред вид последствията върху природата от развиващата се човешка дейност,които са против нейните закони, а именно нейното буквално унищожение,този случай е идеалната възможност да се въздейства в обратна посока на унищожителния процес,въпреки (отново)разминаването с природните закони.
| |
|
Тема
|
Дискусии по въпроса в клуб Туризъм
|
|
| Автор |
Cинeвa () |
| Публикувано | 28.09.04 15:17 |
|
|
| |
|
Тема
|
Re: Въпросният корояд...
[re: fizifilmat]
|
|
| Публикувано | 29.09.04 21:44 |
|
|
Уважавам вашите мнения. Но все пак това е резерват. Късче естествена екосистема, оставена сама на себе си. Ако влязат лесовъдите да изнасят дървесината това вече е човешка дейност, която е забранена за резерватите.
Бедата на този резерват е, че е на 10 км от столицата. Че до там се ходи с градски транспорт и всякакъв личен автомобил. Че е на 20 км от Кремиковци. Там през зимата се карат сноубордове, върху хвойновите и клекови храсталаци. В другите резервати не съществува проблема с корояда, но при тях няма такова натоварване на околната среда от човешки дейности.
Жалко е наистина, че загива смърча. Но моето скромно мнение е , че просто една екосистема си отива, защото така и е писано. Просто там трябва да се появи нова екосистема ( и ще се появи с основен дървесен вид белия бор). Дано пък да е за хубаво.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|