Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:12 20.05.26 
Здравна
   >> За наркотиците
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови  
АвторA3 (Нерегистриран)
Публикувано26.10.11 22:17

30 хил. българи ползват хероин, сочи официалната статистика

Около 30 хил. българи използват хероин. 11 хил. души употребяват редовно амфетамини и екстази по официална статистика.

По неофициални данни обаче бройката им е три пъти повече и достига до 47 хиляди редовно употребяващи дрога и 100 хил. души, които употребяват лека дрога. 80% от тях са хора на възраст до 29 години. Само 1,4% от всички са заявили желание да лекуват наркотичната си зависимост.

Стряскащите данни обяви депутатът Калина Крумова по време на съвместна пресконференция с експерти от Норвегия на тема: „Терапевтичната общност - ефективен модел за възстановяване при зависимостите.

В пресконференцията участваха и директорът на терапевтичната общност „Феникс" д-р Петър Василев и двама норвежки експерти по въпросите с наркоманите и зависимостите. Калина Крумова посочи, че изключително важна е превенцията сред подрастващите.

Тя предложи да започне информационна кампания сред младите хора, в която да се включат вече бивши зависими наркомани, които да излязат от анонимност и с лицата си да застанат и да разкажат своята история. Особено важна е и работата с близките и семействата на зависимите от наркотици, тъй като те са ключово звено в общуването им с външния свят.

За справяне с проблемите на зависимите наркомани е необходимо и обществото да успее да ги приеме и да им даде шанс да е развиват личностно и професионално.

Депутатът предложи да бъде направена анкета в цялата страна, която да се разпространи сред подрастващите. Данните от нея могат да послужат за изготвяне на по-ясна картина за това къде и в кои възрастови групи младежите са податливи на използването на наркотични вещества.

Д-р Петър Василев сподели своя опит като психолог в терапевтичната общност „Феникс" и посочи, че центърът вече има 10-годишна практика. Терапевтичната общност „Феникс" се намира в община Годеч, село Бракьовци. Василев обясни, че първият етап при работата със зависими хора е промяна на поведението и самоосъзнаване, както и осъзнаване на проблема. Следващата стъпка е проверка и прилагане на научените умения в реалния живот, като последната е зависимите сами да се интегрират в нормална социална среда чрез работа, стажове и обучения.

Програмата е ориентирана към личността и покрива всички европейски стандарти - за квалификация на персонала, терапевтична среда и връзки с други институции, както и за качество на терапията.

Експертите от Норвегия приветстваха идеите на Крумова и Василев като ги предупредиха, че една информационна кампания трябва да бъде много добре подготвена, за да достигне до всеки един от хората, изложени на риск от пристрастяване или вече зависим. Те дадоха и някои съвети за това как програмата да бъде по-успешна и да постигне резултат. Общо е мнението обаче, че в обществото не се говори достатъчно за проблемите на хората със зависимости. И Калина Крумова, и д-р Петър Василев упрекнаха медиите, които не обръщат достатъчно внимание на хората с подобни проблеми и не ги информират.

Депутатът посочи, че една от успешните кампании е свързана със събирането на средства за деца сираци чрез известни личности, които застават зад каузата и решават да танцуват с професионалисти във вечерно телевизионно шоу.

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: A3]  
Авторblitz (Нерегистриран)
Публикувано26.10.11 23:21

ееебахти статистиката!!! И кой участва в пресконференцията? Феникс , където се качваше материал и както съм чувал било групов секс??(е , и аз си мечтая за такова местенце в гората , но в никакъв случай като място за лечение!!)

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: blitz]  
Автор Ети ()
Публикувано27.10.11 10:41

Аз работя в сфера, която е свързана косвено с организирането на подобни мероприятия и мога да ти гарантирам, че за организирането на подобна глупост, за наемане на залата за пресконференции, впоследствие за самата конференция, кафе-паузите, материалите и задължителните след това коктейли са отишли сигурно петдесетина до сто бона. Точно толкова пароци биха били достатъчни за купуване на някакви постройки не в идеален център, в които да се турне толкова чаканата втора държавна безплатна програма. Метадонът струва стотинки, може и пациентите да си го плащат, а да не говорим, че се избиват да ни го даряват - Английското посолство винаги е казвало държавата ни да си направи всичко, а те ще осигуряват първите пет години меда - после ще се договарят.. Трагедия... пълна трагедия...

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: Ети]  
Авторabv (Нерегистриран)
Публикувано27.10.11 16:15

Не знам... Истината е, че когато за пръв път започнах да търся как и къде да спирам - значи некъде към 2001 - четох статистка и цифрата беше същата 30 000. МА откъде Калинка знае как стоят нещата - идея си нямам. Иначе - да, истина е,че трябва да се прави нещо сериозно. Но какво точно - ей това, според мене, на никой не му е ясно. Знаете ли, че един в метадонова програма струва на държавата 1000 лева месечно. Заклевам се - вчера четох едни доклади за отваряне на програма в провинцията. 1000 лева. Значи - ако аз си отворя програма и събера 30 човека - ще ми отпускат по 30 000 лева месечно. Готина сметка.
Яд ме е, че само се печат некви листовки, правят се концерти , Наско от БТР се дере като магаре, депутати обясняват кое-как-що. А резултатите са почти нулеви. защо ми искат всеки месец по 90 лева. И защо една среща с психолога ми е 15.
Защо метадоновите програми не са безплатни.
Идва ми да взема една сопа и да отида да почна с нея да им удрям у главата (както казваше баба ми, бог да я прости)

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: abv]  
Автор Kaschey (seer of visions)
Публикувано27.10.11 18:35

начи по официална статистика - 30 хиляди. по неофициална - 3 пъти повече - 47 хил. е ка' така?

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: abv]  
Авторmedman (Нерегистриран)
Публикувано27.10.11 21:58

6toto 6te prodavate metadona, ne 4e sega ne go pravite

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: Kaschey]  
Автор lili_belqta (Кучка)
Публикувано27.10.11 23:04

И математиката ти куца. 47 000 не е 3 пъти повече от 30 000.

Суетата е смъртен грях. Като нищо ще ме умори някой ден.

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: lili_belqta]  
Автор Ети ()
Публикувано28.10.11 10:21

Именно де.. Лилка, нещо не сме се разсънили..

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: lili_belqta]  
Автор Kaschey (seer of visions)
Публикувано28.10.11 17:48

мда, не се е разсънила в 11 нощеска. толко й е акъла, просто.
лили, азвършил съм математическа гимназия с отличие, университет и от 10 години бачкам техническа професия. математиката не ми куца баш никак, шъ знайш.

Тема Re: 30 хил. българи ползват хероин, сочи статистикатанови [re: Kaschey]  
Автор lili_belqta (Кучка)
Публикувано28.10.11 17:57

Тогава би трябвало да знаеш колко е 3 по 3.

Суетата е смъртен грях. Като нищо ще ме умори някой ден.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.