Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:33 07.07.25 
Здравна
   >> За наркотиците
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Нова сбирка за наркозависими в Пловдивнови  
Авторlaverita (Нерегистриран)
Публикувано29.12.10 15:55

Бивш наркозависим отваря дома си в Пловдив за сбирки с настоящи (активни и пасивни) наркозависими, които искат да намерят подкрепа, общение, споделяне на проблеми и успехи в борбата със зависимостта и нейните разновидности.
При интерес и желание от ваша страна за повече информация се свържете с:

E-mail: Laverita@abv.bg

Тема Re: Нова сбирка за наркозависими в Пловдивнови [re: laverita]  
Автор lgnoramus (Liria)
Публикувано29.12.10 16:20

Какво чудо че има пуснати две теми, така няма да цапотя нещо важно

.

Значи, проклинам си съзнанието и всичко в този момент. Какво не бих дала да НЕ съм такава, продавам си душата на място направо, но.. Повярвайте ми хора, няма да мога да заспя спокойно, ще се сещам месеци наред, ако не получа отговор и не разнищя нещата докрай. Това ми създава големи проблеми в живота <- обяснение на защо бих си продала душата.

Та право куме во очи. Какво значи пасивен наркозависим?

След уплаха който получих от "съзависими", сега мисля че вече ще трябва да осмисля света и в светлината на този нов термин, а някакво мъничко гласче в мен ми шепне, че ще ми е адски трудно.

ПОМОЩ! Не се шегувам (на напълно де )

поправка: един лапсус

The constant realization of dominance results in fear

Редактирано от lgnoramus на 29.12.10 16:26.

Тема Re: Нова сбирка за наркозависими в Пловдивнови [re: lgnoramus]  
Автор ARlZE (shallowgrave)
Публикувано29.12.10 19:37

Какво значи пасивен наркозависим?
....................

доколкото съм компетентен да ти отговоря, теорията дели зависимите на активни и пасивни, както и алкохолиците - на пиещи и непиещи. Концептът е - веднъж зависим, завинаги зависим. Т.е. ако спреш, то тогава от активен, ставаш пасивен наркоман. Но си си наркоман, то си е в теб и постоянно "дебне" да посегнеш към първата доза след дълга ремисия, от която "нищо не може да ти стане, със сигурност няма да се подкарам пак".

Психичният механизъм, съчетан със склонността към зависимости, просто е овладян, когато си пасивен зависим. Което, както и да го погледнеш, си е голям успех за всеки дългогодишен самоунищожаващ се активен зависим или хроничен алкохолик.

"Tolerance and apathy are the first signs of a dying society."
-Aristotle

Тема до Ignoramusнови [re: lgnoramus]  
Автор psyromantic (somniferum)
Публикувано29.12.10 20:09

"....Повярвайте ми хора, няма да мога да заспя спокойно, ще се сещам месеци наред, ако не получа отговор и не разнищя нещата докрай. Това ми създава големи проблеми в живота..."

Хах,виждам,че си надъхана за нещо,но от поста ти не разбирам за какво?Какво по-точно те мъчи?

:: On sleepless road The sleepless go::

Тема Re: Нова сбирка за наркозависими в Пловдивнови [re: ARlZE]  
Автор xexo (beast)
Публикувано29.12.10 20:29

Да, болеста ще да е виновна, по-лесно се понася.

За мен е избор на живот, не болест. Всеки си прави равносметката и решава как иска да живее. Най добрия начин да си преебеш живота е да го оставиш в ръцете на някаква болест.

You are more than the sum of what you consume

Тема Re: до Ignoramusнови [re: psyromantic]  
Автор lgnoramus (Liria)
Публикувано29.12.10 20:31

Arize, мерси аз това го знам, ама тук ще обясна изцяло мисълта ми, защото psyromantic си ме е попитала директно.

psyromantic, чак надъхана не съм, хиперболизирах защото ми беше весело.

Предположих какво имат предвид под този термин, това което не знам е защо го използват. Защо е това неистово желание да се слагат ограничения на хората. Аз не виждам по друг начин използването на активни/пасивни наркозависими или съзависими, освен лепене на етикети. Ще си кажа и защо не разбирам, че и според настроението понякога откровено ме дразни.

Такива неща стигматизират хората, меко казано. Мисля че има достатъчно проблеми в човешкия живот, за да се налага да си измисляме нови и нови стигми. Значи първо не съм изцяло съгласна с идеята "веднъж зависим, цял живот зависим". Не казвам че е невярно, а просто всички си имаме потенциала за това, пък колко зависими към какво ли не има, всички ли сме пасивни или активни? Такива клишета не ме кефят. Още пореди години сме си говорили тук на тази тема, никой не знае от какво му е изградено бъдещето. Да се подмята под носа на един човек какъвто и да е етикет, има тенденцията да ме обрива. Особено ако е направено с "добри чувства"- там паля веднага.

Не само че е стигматизация, ами е и ограничение. Значи цял живот един човек ще бъде определян с една дума. Направо ме побиват тръпки. Просто има по-неограничаващи личността начини да се опише една ситуация от етикетите. Представяш ли си? Какво описва един човек? Ами.. пасивен наркозависим и после може да подредим още няколко такива и ето- личност в целия и блясък

И да подхвана и съзависимите. Това пък хептен вече ме потриса, пасивния наркозависим ме развеселява, а съзависимия ме изкарва извън кожата ми. Това е.. по дяволите, бедем ми е речника да опиша какво мисля! Идват ми думи като: глупаво, невярно, извинение, измислена болест за хора търсещи грижи (или каквото там търсят) и т.н.

Да се върна на причината да се чудя.. Специално този термин "съзависим" е тръгнал от анонимните алкохолици и няма да се учудя ако от там е тръгнало и това с пасивните и активните зависими. Чудя се кому е нужно и защо. Ето тази мисъл няма да ми даде мира, защото не разбирам, искрено не разбирам.

Иначе със спането и сещането месеци наред, това си е черта на характера ми- ако нещо ме накара да си задам въпроса "защо", просто мира не намирам докато не стигна до максимума на това което мога (преди да ме домързи )

Тема Re: до Ignoramusнови [re: lgnoramus]  
Автор xexo (beast)
Публикувано29.12.10 20:35

Не забравяй че живеем в свят в който всички сме категоризирани като "жертви". Никой не търси причината за проблемите в себе си защото така и така все ще се намери на кой да е жертва ... Я на болест, я на някой друг човек.

Тема Re: до Ignoramusнови [re: xexo]  
Автор lgnoramus (Liria)
Публикувано29.12.10 20:43

Ами това си е естествено човешко държание според мен. Първо човек се чувства жертва и чак след това, евентуално успява да анализира, да потърси грешката в себе си, за да стигне най-накрая до максимума на който е способен заради невъзможността да излезе от собствения си мозък и да открие какво е собствена грешка и какво е външен фактор върху който има малко влияние.

Така де, отплеснах се. Лошото е с етикета точно това което казваш- дава се "отговорът" под формата на етикет (по възможност някоя мнима болест, а ако е човек е още по-ужасно) и мисленето спира.

Тема Re: до Ignoramusнови [re: lgnoramus]  
Автор xexo (beast)
Публикувано29.12.10 20:54

Не отричам, и аз себе си като гледам забелязвам че от време на време се вкарвам в състояние на жертва. Знам от къде идва това чувство - от неспособноста ми да се защитя в дадени ситуации.

И това май е нормално защото още от малки ни тъпчат в главата как видиш ли нас все някой ни пази. Как може човек да си изгради адекватна защита ако очаква сигурността за неговия живот да дойде отгоре (държавата например) ?

Отишла една кифла в един хотел, влезнала в душа и се опарила с топла вода. Явно до такава степен са и притъпени инстинктите за самосъхранение че не се е сетила да провери топлината на водата. Кифлата осъдила хотела. Няма как да си признае че просто е една "тъпа плоска кифла" - къде по-лесно е да се прехвърли вината върху другите.

Резултат - табелки до всеки душ с надпис "Warning - Hot Water" !

"Objects in the mirror may appear smaller than they are"

"Warning wet floor"

No shit ???

Тема Re: до Ignoramusнови [re: xexo]  
Автор lgnoramus (Liria)
Публикувано29.12.10 21:19

Хихих да, забавни са такива неща.

Аз също се чувствам жертва когато се усетя нападната и не съм могла да отвърна. Всички сме така. И това много ме дразни в себе си понякога. Просто се стига до такива висини в раздразнението, че то понякога надделява по сила върху "горката аз" . А ако точно тогава се появи някой който да ми даде етикет, ще ми трябват 10пъти повече усилия да стигна до поставянето под въпрос, отколкото ако я нямаше тази самаритянска дейност.

Кой учи зависимите, че не е това определящо за това кои са и какво могат да правят в живота? Че това че в даден момент от живота им, зависимостта им е влияла както на вижданията, така и на реакциите, но не ги е съставяла, не е отговорна за всички "злини и добрини"?

Много често се прави май точно обратното. Слага се описанието и то после действа като ос около която се гради човекът, който се опитва да се справи с проблемите си.

Примери (бегли и далеч не твърдя да са истинни, давам ги само за описание):
(+) живееш добре, защото не взимаш
(-) не се справяш с нещо, защото си пасивен/активен наркоман
Всичко се върти, цялата (само)оценка се върти около това

Не знам дали се разбира написаното, не съм спала много и е малко хаос в главата.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.