Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:46 17.05.26 
Здравна
   >> За наркотиците
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Малък пътеводител за четливо писаненови  
Автор lgnoramus (Liria)
Публикувано20.01.11 01:24

Напоследък все повече зачестяват мненията, които са безкрайно трудни за четене. Наблюдава се една тенденция: колкото по-трудни за четене, толкова по-дълги и чести. Затова ще даря безценното си време, за да напиша едно малко пътеводителче за четливо писане. Благодарности приемам на лични бележки. В крайна сметка, чукча може и читатель да бъде, а?

Не претендирам за изчепаемост, нито за абсолютна вярност. Няма и да издребняваме, а само някои простички правила, които ще накарат хората да ви четат поне част от списванията.

Целта на едно мнение, освен да бъде изказано, е да бъде прочетено и разбрано. За да бъде разбрано, то трябва да бъде прочетено, а за да бъде прочетено, трябва да е написано четливо.

1. Абзац:

Дир.бг не предоставя възможност за форматиране на абзаци само с натискане на един ентер както е при програмите за текстова обработка.

Решение- натиснете два пъти ентер, за да има един свободен ред между всеки абзац. Така вашата мисъл може да бъде представена по подобаващ начин.

2. Изречение: (това направо ме е срам да го напиша)

- Изреченията започват винаги с главна буква
- Старайте се да пишете с възможно най-прости изречения. Никой не обича да се връща назад 15 реда, защото е забравил началото.

3. Пунктуация: (няма да се учим къде е точка и къде е запетая и аз не ги знам, ако някой иска, да заповяда)

След пунктуационен знак се слага празно пространство! Ето пример за унагледяване:

- Някаква мисъл, вмъкнато изречение, завършване на мисълта. Второ изречение... Трето изречение!

- Някаква мисъл,вмъкнато изречение,завършване на мисълта.Второ изречение...Трето изречение!

Кое ви е по-лесно да прочетете? А сега си предствете всичко това на 30 реда, ще довършите ли четивото?

Има си причина, за да се слагат пространства, дори между думите, защото иначе става етотакъвбълвочкойтоеневъзможензачетене. Човешкото око и човешкият мозък не могат да възприемат подобна информация. По същата причина се слага и празно пространство след препинателните знаци.

4. Няколко общи приказки

- Едно мнение е като писане на статия. Това не е чат, това е форум! Който не знае какво е форум, да се образова или да пита.

- Подреждайте мисълта си. Излагайте я последователно и стегнато. Избягвайте свръхемоционалността- тя си е ваша, но облива мнението ви и то се губи в изблици и излишни думи.

- Използвайте опцията "Искам да видя как ще изглежда моето мнение" преди да го публикувате. Форумът предоставя и възможността за редактиране на публикувано мнение, ако сте писали регистриран, до няколко часа след пускането му. Безплатно е, а и не боли .

- Използвайте почернянето и другите възможности за акцентиране предоставени от форума, но с мярка.

Предупреждение: От утре отварям официално война на всеки, който не си дава поне малко труд, да слага по един спейс в мненията си и един ентер между абзаците! Видя ли го, ще ставам зла! Ако случайно ви пропусна, не се чувствайте пренебрегнати, просто и аз съм човек.

Да не кажете че не съм ви предупредила! Уважавайте читателите и собствените си мнения! Ако не го правите, не виждам защо аз бих ви уважавала.

The constant realization of dominance results in fear

Редактирано от lgnoramus на 20.01.11 01:27.

Тема Re: Малък пътеводител за четливо писаненови [re: lgnoramus]  
Автор Tepпcиxopa (wood nymph)
Публикувано20.01.11 16:24

Някой(като визирам мода) ще се постарае ли да го сложи най-отгоре?

Тема Re: Малък пътеводител за четливо писаненови [re: Tepпcиxopa]  
Автор someboddy (своенравен)
Публикувано20.01.11 19:29

Ами то го има най-отгоре. Неразбрана го е написала много простичко, е....не е толкова подробно, но се подразбира

be happy

Тема Re: Малък пътеводител за четливо писаненови [re: Tepпcиxopa]  
Автор ARlZE (shallowgrave)
Публикувано21.01.11 01:09

Модът??!

Какъв мод?

Автор ARlZE (shallowgrave)
Публикувано21.01.11 01:12

Четливо могат да пишат единствено хора, които имат способността да предават мисълта си писмено, т.е. стегнато, синтезирано, аргументирано.

Да си хлевоуст не е достатъчно. Трябва да знаеш как лексикално да структурираш текста и трябва да си наясно със силата на думите, които са на място.

Тема Re: Малък пътеводител за четливо писаненови [re: ARlZE]  
Автор psyromantic (somniferum)
Публикувано21.01.11 02:28

Ей,прекрасна инициатива е това...

Ако има как освен пунктоацията (тази думичка била спорна между другото,защото не е решено дали идва от англ.или немски,някой казват,че се пише с две У),да се спазват и правилата за правопис,направо ще е супер...
Много често срещам думата "найстина"...тя се пише с И,а не с Й...
Също много често,и направо е абсурдно,но явно хората масово се бъркат,то даже не е грешка,а направо заблуда..та често пишат :отива ме:, :прави ме: и т.н.,което,убийте ме,си нямам идея по какви правописни,говорни,природни и човешки закони хората масово са си измислили това разделение на една съвсем цялостна думичка,а именно-пише се :отиваме,правиме,и т.н.-това са си просто цели думи,не може да се делят така...
Какво още..?
Ммм...много са смешните думи,но горните две положения,срещам най-често...
Според мен е много важно и красиво да се пише правилно...
(хах,сега остава някой да ми намери грешка в поста,и да ми затвори устата,дето много знае....хихик)

:: On sleepless road The sleepless go::

Тема Re: Малък пътеводител за четливо писаненови [re: psyromantic]  
Авторscavenger (Нерегистриран)
Публикувано21.01.11 09:59

Според мен някакви грешки са допустими, важен е формата. Много е ценно това за абзаците. Трябва да се слагат интервали между тях, че иначе става много натоварващо за четене, особено ако е по-дълъг пост.

Тема Re: Малък пътеводител за четливо писаненови [re: psyromantic]  
Автор lgnoramus (Liria)
Публикувано21.01.11 10:22

Правилата за правопис не ме интересуват, интересува ме да не си избождам очите като чета. Едното е раздразнение от нечие незнание, а другото напрежение в очите, за да разгдаеш написаното. В този смисъл, действай- прилагай написаното в началното ми мнение.

Аз не мога да имам претенции за правопис, да изисквам от хората подобни неща, защото самата аз не съм идеална. А дори и да бях, това е въпрос на лично решение. Четливото писане също, но аз лично реших да се заема с това, ако ще оставам в този клуб.

Иначе за пунтуацията, не съм видяла и един речник, помагало или учебник, в който да е пунктоация. Ако е дублетна форма, още по-добре. На немски не мислех че думата е изобщо близка, защото в английския е навлязла сигурно пред френски, коренът е латински в крайна сметка. Както и да е, ако ти се проверява, давай- аз нямам речник под ръка.

След малко ще пусна още няколко неща за по-добро форматиране на мнения. Лошото е, че емотиконите създават малко проблеми, но мисля че ще ги надживея.

Автор xexo (beast)
Публикувано21.01.11 10:45

А може би е понктуация ?

Така де, на френски е ponctuation.

I need no meaning

Тема Re: Малък пътеводител за четливо писаненови [re: xexo]  
Автор lgnoramus (Liria)
Публикувано21.01.11 10:57

На български знам със 100%-ва сигурност че е поне пунктуация, за друго не знам. Ако на някой му е интересно, да провери в някой речник. Може да видим как е и на латински, би било забавно

.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.