|
Тема
|
Чайна в София
|
|
Автор |
Herpaмoтeн (непознат
) |
Публикувано | 26.12.08 14:23 |
|
На коледа бях у баба ми.Разказами как двама млдежи търсили някаква чайна близо до 5-те к-ьошета.Питала ги е да не би вътре да дават някакви наркотици/смятай/.По нейна информация има още една до колелото на 5-цата някъде.
Чудя се какви ли чайчета сервират вътре?Нека някои да сподели какво е това явление,да не би български вариант на кофишоп.Ще кажете като тие толкова любопитен върви и въж.Да ама външния ми вид е на софийски полицай живущ в Перник,сигурно ще ми сервират чай ''УТРО''
| |
Тема
|
Re: Чайна в София
[re: Herpaмoтeн]
|
|
Автор |
! (STRANGER) |
Публикувано | 26.12.08 15:18 |
|
Звучи супер интересно, ще потърся ги потърся тези места. Иначе дори един хубав чай си е оферта
I say high, you say low. You say slow and I say go go go!
| |
Тема
|
[re: !]
|
|
Автор |
psyromantic (somniferum) |
Публикувано | 26.12.08 22:34 |
|
Идеята за чайна,и без друго,си е интересна,местенце с чил мюзик и без цигарен дим,да се въргаляш на супер удобни дюшеци,канапета и мега възглавници,бродирани великолепно в хинду-арт деко-бароков стил,или нещо подобно...поне моят опит из европейските чайни и кофи шопове из Европата,докато пътувах и опознавах светс отблизо,оформят представата ми за тоя вид места..
Но,драги неграмотен,не се надявай,че ще ти сервират психеделичен чай,или капучино с психотропна подправка...все пак сме в БГ...тук всичко може само на външен вид да прилича на кофи шоп,може да висят транс картинки по стените и пердетата с избродирани листенца джойнт,но до там...
Единственото място,което помня,че се пушеше трева свободно (и то един вид ограничена свобода) и беше публична тайна,че хората се целеха с материал в кенефите,а амфетите (по това време някаква екзотика едва ли не) се шмъркаха е-така по масите на прихлупена светлина,беше едно малко кафе,дупка,по-скоро,с колоритното именце "Pandemonium" в Пловдив,в далечната 1997'ма,98'ма и малко след това,може би някой от тук го помни тоя клуб в една пресечка между университета и бул.Ив.Вазов...после го затвориха,когато започна много да се разчува...нормално просто за нашата абсурдна държава,в която тия дейности са публична тайна и обективността на полицаите,при "изпълнение на служебния им дълг" зависи от това колко пари им бутнеш...има и изключение,разбира се...
Мисля,че в България,на тоя етап е невъзможно да просъществува такова място,като истински кофи шоп,докато има случаи в които ченгетата хващат хлапета с половин фас,и ги затварят за една нощ в ареста,или други,които за няколко,буквално няколко, джойнта влизат в затвора за години,буквално за години..направо е възмутително как едно обикновено,миролюбиво,растафарайче се явява по-опасно и е потенциален затворник,в сравнение с крадци,изнасилвачи,изнудвачи и трафиканти,които с по дузина висящи дела,все се измъкват с условни присъди и продължават да си развяват байрака с пълен непукизъм...
Обикновено,не обичам да се паля по тия теми,но последното направо ме вади от равновесие,защото да си играеш така с живота на един млад човек,който просто е направил своя избор да пафка джойнт,без да пречи на никой,е наистина брутално,грубо и безмилостно..и безмислено..и плашещо...
Хех,малко се отклоних от темата...
Мисля,че съм била в тая чайна,ако става дума за онази,която е на една уличка,пряка на Ботев,на ъгъла,една двуетажна жълта къщурка,която се казва "Веда Хаус"...тя е собственост на едни много мили,одухотворени и спокойни хора,които са от неофициалното общество за Кришна съзнание в България,което е още едно доказателство за абсолютната липса на вероятност за сервиране на специални спейс чайчета или други екстрички...но там сервират страхотни сладости като индийски халвички и баларамчета (специален сладкиш направен от масло,пудра захар,мляко на прах и лешници,това разкошно кефче струва левче и нещо и е божествено),също и разни топчета напрвени от карамел и ядки,други със стафиди и каруб( нещо от рода на какаото,но без алкалоидните съставки на второто) и други такива индийски,чисти нещица.На втория етаж ходиш бос, има шарени матраци на земята,купища възглавнички,приглушена светлина,а тия "сепарета"-будоари",на които,ако желаеш можеш да се излягаш,да заспиш дори,да се гушкаш с гаджето до безкрай,са отделени от малки етажерки с всякакви духовни книжки,поезия,изкуство,красота...можеш да си избираш каква музика да си пуснеш..никой не ти досажда да те зарибява с каквато и да е религия,възгледи и философии,освен ако няма ентусиасти да завземат ефирното време,за да поспорят с другите или със себе си наглас,хах...
Май достатъчно реклама му направих,но мястото наистина си заслужава...без значение дали става дума за същото място,за което неграмотен споменава...
приятна вечер от мен
::ако не знаеш къде да отидеш,ела на себе си::
| |
|
Мерси за изчерпателния отговор.Обаче,чувствам,че се зарибявам от разстояние по тези индийски сладки без дори да съм ги пробвал
| |
|
Освен 'Веда Хаус' - ако тръгваш по Ботев от 5-те кьошета се пада в дясната страна, към Витошка, на ъгъла има магазин за някви странни мебели, е това особено след 5ч си личи понеже е с червени светлини)
та освен Веда има още 2 чайни, едната е печатницата, доколкото зная е най-старата, намира се в пряка на Дондуков, май втората или третата в посока към Сливница, влизаш в пряката и на около 20 крачки на левия тротоар има печатница Мадара или нещо такова, метални врати и малка табела за чайната
третата не я зная къде е, не съм ходил
Във Веда Хаус има винаги приятна музика, атмосфера, на втория етаж се свалят обувките, има супер удобни неща за облягане, има техни си книги които могат да се четат, за нещастие затварят към 22ч, има около 30 вида чай, сладките неща са страхотни (не само ладу и тези другите) има мляко с ралзични неща, има ароматни пръчици, кутии за чай, малки играчки, ръчно направени обеци и разни други украшения, има жестоки мацки които работят там
на долния етаж има 3-4 маси за около 10 човека, на горния са 3 по-големи и 3 по-малки, при добро желание и липса на други клиенти горе се събират 20-ина човека но повече от 10 не е най-комфортно
Умерена консумация 5-10лв
В чайната на Дондуков има галерия, 20-ина вида чай и също разни сладки неща, също понякога има представления на живо, цените са мъничко по-високи от Веда
| |
Тема
|
[re: cвoбoдeн]
|
|
Автор |
! (STRANGER) |
Публикувано | 27.12.08 03:15 |
|
бил съм на това местенце в печатницата, на мен лично много ми допадна.
I say high, you say low. You say slow and I say go go go!
| |
Тема
|
[re: psyromantic]
|
|
Автор | edin (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.12.08 12:16 |
|
във Варна имаше eдно Bizarre,където джойнта беше на почит.
сега на негово място има някаква ласкария пълна с идиоти и селяци
| |
|
Като си говорим а чайни се учудвам, че до сега никой не спомена "Магазинът за чай и време" - също много приятно местенце - мъничко е, но отвътре изглежда добре, има много и най-различни екзотични видове чай и смески, приятна музика, спокойствие, приятни момичета, които работят там и с които неминуемо се заговаряш и ставате почти приятели, посрещат те сякаш им отиваш на гости....
И името е много точно - защото времето върви сякаш по друг начин, с различна скорост...а, и освен чай човек може да си тръгне от там с някоя малка шукарийка, ръчно изработена, аз например си имам гривничка с рудракши....
Иначе други екстри няма - само чай, но най-различни видове чай, приготвени по най-различни начини и с най-различни продправки....опитвам се да се сетя какво последно пих там и много ми хареса, но засега не успявам.... освен чайовете съдържаше мляко, джинджифил, черен пипер....май се сетих - масала....или нещо дето звучи по подобен начин....
La Hija de La Noche
| |
|
Амме,::масала:: в превод значи комбинация от подправки,смесени така,че никоя от тях да не убива аромата на останалите,а заедно смесени,се получава нещо,което придава на чая,или ястието,невероятен вкус,и дава определен ефект на тялото при прием-например,засилва метаболизма,отпуска ендорфини-хормоните на щастието-,подпомага по-пълноценното примане на добрите хранителни вещества...
Аз си донесох от времето когато живеех в храма,и карах готварския курс за вегетарианска аюрведическа кухня,няколко пакетчета,готови,от Индия,но масала за чай съм си правила и сама-имам една рецепта за най-известния масала млечен чай,който се предлага на празниците,на Божествата на олтара:
МАСАЛА ЧАЙ
1л. прясно мляко
10 шафранови нишки (или една четвърт ч.л. шафран на прах,продава се на женския пазар,или в някой от арабските магазини в преките на същия пазар)*
3-4 карамфила
половин ч.л. канела
четвърт ч.л.смлян кардамон
3 с.л. мед (или 4 с.л. захар)
3 с.л.ситно настърган пресен джинджър (има го вече даже по шандовете на големите супермаркети,има го и на пазара)
1 щипка чер пипер
малко нарязана мента по желание
(*шафранът е рядко срещан на нашия пазар,може и да не намериш,пък и не е много ефтино,така че ако го пропуснеш няма да е беда.Най-важните съставки са кардамона,карамфила,пипера,канелата,джинджифила и млякото)
ами това е...
каня те на масала чай някой път
::ако не знаеш къде да отидеш,ела на себе си::
| |
|
|
|
|