|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
салвията ми има проблем
|
|
Автор |
the_bomb (няма пък) |
Публикувано | 18.01.05 19:36 |
|
преди 2-3 седмици някои от листенцата й почнаха да се подвиват и да завехват на върха. засега това завехване е спряло на определено място, но се притеснявам, че може да се разпространи по цялото листо и листата да опадат. завехналото място първоначално запазва еластичността на листото, а най-накрая се свива и става чупливо. цветът му е зеленикавокафяв. съжалявам, че в момента не мога да покажа снимки.
в същото време продължават необезпокоявани да растат нови листа и най-младите листа не са засегнати от проблема. най-зле изглеждат най-старите листа, от първата двойка, която поникна. едно от тези листа има малко завехнало както на върха, така и отстрани по един от ръбовете.
малко детайли за гледането:
държа я на светло, но не изложена на пряка слънчева светлина. температурата в стаята през цялото денонощие е 18-25 С. поливам тогава, когато изсъхне почвата. поливам толкова, колкото да попие добре и земята да остане леко влажна и пръхкава отгоре. растението ми определено е натежало и малко се беше свело надолу, но днес го изправих. влажността се опитвам да я докарам, като пръскам периодично (няколко пъти на ден) вода върху и около листата с малка помпичка.
държа да отбележа, че гледам по този начин салвията откакто съм я взел, но някакъв отчетлив проблем забелязах чак след Нова Година.
а да, слагах два пъти - по веднъж месечно - малко течен тор за цъфтящи растения, който хора, занимаващи се с градинарство, ми препоръчаха като съвсем стандартен за всички растения, които цъфтят. съставът му е както следва:
Азот - 5.5 %
Фосфор - 3.0 %
Калий - 3.5 %
Бор - 0.2 %
Микроелементи: Манган, желязо, молибден, мед, цинк
този месец смятм да пропусна торенето.
писах в няколко форума, но никой не можа да ми даде точен отговор.
някой от вас може ли да ми даде поне някаква бегла идея къде може да съм сбъркал и какво да правя?
my soul swims gently in her pool
| |
Тема
|
Re: салвията ми има проблем
[re: the_bomb]
|
|
Автор |
mitrich (the same) |
Публикувано | 18.01.05 21:09 |
|
така, така, и моята салвийка има същите проблеми. листенцата съхнат по краищата - това нещо се разпространява и става нещо като петниста хиена. листата съхнат от долните нагоре, т.е. - първи падат долните. иначе расте неудържимо - условията й са перфектни, разклони се... смятам, че най-доброто, което може да се направи в случая, е да се смени пръстта с много чиста и май без естествени торове, защото те развъждат разни микрогадинки. аз я смених веднъж вече без да внимавам много за чистотата й, сега на пролет ще я пресадя пак. иначе гледах в нета някакви снимки и забелязах една салвийка в естествени условия, със същите такива едни изсъхнали по краищата листенца. може това да й е специфичен проблем. истината е, че нямам идея. моята от самото начало си беше така, но само на едно две места, сега е цялата, не искам да те плаша, но това се разпространява.
| |
|
съхненето на листата е абсолютно в реда на нещатата - нормално е старите листа да изсъхват и да падат (по този начин няма нужда и да се бере, тя сама си дава листата ;)
Проблем може да бъде само ако листата съхнат с по-голяма скорост от колкото растат нови - в този случай или има инфекция или нещо не е наред с условията.
Аз лично не препоръчвам пръскането тъй като по този начин нивото на влажността се променя - ту високо (кате се напръска), ту ниско (като изсъхне)... ако не може да се поддържа постоянон ниво на висока влажност, по добре да се остави да се приспособи към дадените условия.
Тове, че растението е натежело може би значи, че няма достатъчно светлина и расте твърде много на дължина?
Торенето е хубаво да се избягва на такъв ранен етап от растежа.
| |
Тема
|
[re: synaesthesia]
|
|
Автор | petridish (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.01.05 10:45 |
|
absoliutno podkrepiam dolnoto:
"съхненето на листата е абсолютно в реда на нещатата - нормално е старите листа да изсъхват и да падат (по този начин няма нужда и да се бере, тя сама си дава листата ;)
Проблем може да бъде само ако листата съхнат с по-голяма скорост от колкото растат нови - в този случай или има инфекция или нещо не е наред с условията.
Аз лично не препоръчвам пръскането тъй като по този начин нивото на влажността се променя - ту високо (кате се напръска), ту ниско (като изсъхне)... ако не може да се поддържа постоянон ниво на висока влажност, по добре да се остави да се приспособи към дадените условия.
Тове, че растението е натежело може би значи, че няма достатъчно светлина и расте твърде много на дължина?
Торенето е хубаво да се избягва на такъв ранен етап от растежа."
i moite sa taka!
gledam salvia ve4e 4-5 godina i tezi izsuhvania se poiaviavat glavno zimata,
kogato ia gledah pod HPS (150W) lampa raste6e neveroiatno burzo,glavno oba4e na dulzina na stubloto,no mnogo har4 za tok.
| |
|
synaesthasia: боя се, че листата почват да увяхват веднага щом достигнат нормалните си размери. не знам дали това е добре, но засега няма опасност растението да остане без листа - непрекъснато растат нови.
ще спра торенето и пръскането.
petridish: значи това, дето салвията мразела пряката светлина, не е вярно? ами тогава и аз ще я сложа на лампа (не от тия, дето гълтат ток, а на обикновена лампа за бюро с крушка от 100 W и боядисана в бяло отвътре, така че да дава ярка осветеност).
за съжаление, през зимата единствената стая с южно изложение у нас не се отоплява и мога да гледам растението само в мойта стая, която е обърната на Север. иначе ще измръзне много яко.
като цяло стигам до извода, че малко повече светлина и по-малко пръскане биха се отразили добре на растението.
my soul swims gently in her poolРедактирано от the_bomb на 19.01.05 11:39.
| |
Тема
|
[re: mitrich]
|
|
Автор |
the_bomb (няма пък) |
Публикувано | 19.01.05 11:38 |
|
ами разтревожи ме, но поне ме успокои, че салвията ми няма да загине скоропостижно през следващата една седмица и има време за взимане на дългосрочни мерки.
успех в градинарството!
| |
|
Салвията не обича директна слънчева светлина. Не съм чувал за растение, което не обича флуресцентни лампи. На всяко растение колкото повече светлина му дадеш, толкова по-бързо и здраво ще расте.
| |
|
а ако осветлението не е флуоресцентно, това пречи ли?
| |
|
обикновените крушки не вършат почти никаква работа, иначе по-мощните трябва да се внимава, защото те отдават и много топлина и може да си изпържиш цветята... или най-малкото много да се изсуши въздуха, затова с пури става най-добре.
| |
Тема
|
[re: the_bomb]
|
|
Автор |
timmyyy (fr33r1d3r) |
Публикувано | 20.01.05 10:35 |
|
И на моята салвия са и поизсъхнали краищата на листата. Подобна на твоята ситуация: расте си, развива нови листа по-бързо, отколкото съхнат старите. Доста е дръпнала в сравнение с бебето, което беше :-)
Условията ми са малко по-различни: южна стая, непряка слънчева светлина, температурата обаче е по-скоро към 15 градуса, влажността е няква стандартна (да не ти изсъхва гърлото и същевременно да не дишаш тежко като в тропически условия) не я пръскам въобще, гледам почвата и да е много леко влажна и досега съм я торил веднъж точно с тоя течен тор, дето го описа (беше завяхнала много леко и торенето я оправи).
Дали напролет ще е готова за разсаждане?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|