Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:05 24.10.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Тема Спукване на греданови  
Автор paysan (непознат )
Публикувано04.11.13 11:35

Имам на една постройка счупена греда на ръба на покрива (майсторите и казват "маИа", как и е научното име не знам). Миналата година по това време купих една нова 4 м. греда от чам за да я сменя. Но възникнаха по-спешни задачи и новата греда презимува на тавана на постройката, лежейки в хоризонтално положение. Сега я погледнах и видях, че се е появила в единия и край цепнатина около 0.5 сантиметра и дължина около 80 см. Какъв зор е видяла гредата, та се е сцепила? От замръзване през зимата, от бързо съхнене или друго?

Тема Re: Спукване на греданови [re: paysan]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано04.11.13 11:53

На счупената греда можеш да я подпреш с хидравличен крик и да пробиеш 3 дупки от едната страна през 30-40 см и същото от другата, поставяш странично друга гредичка и ги захващаш и двете с шпилки 10 мм.
Махаш крика и от долу правиш същото, така ти се разминава смяната на гредата която е много работа и нерви.
Другият вариант е да разкриеш покрива да сложиш новата греда и да се окаже суров материял и да се нацепи както е в твоят случай.
Извикай друг майстор не се доверявай на един!

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Тема Re: Спукване на греданови [re: Timo]  
Автор paysan (непознат )
Публикувано04.11.13 12:40

Това с ремонта на счупената греда вече е правено. Майстора го нарече "теслимене" или нещо подобно. Но старата греда е мокрена с години и поизгнила, та искам да я сменя изцяло. Знам, че суровия материал се свива при изсъхване, но не предполагах, че оставен свободно (без да се закован никъде) ще се сцепи. Значи това сочиш за причина на сцепването- купена сурова и оставена неправилно да съхне?

Тема Re: Спукване на греда [re: paysan]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано05.11.13 01:36

Не че е оставена неправилно да съхне а не са ти я обработили правилно.
Няма страшно, ако е спряла да се цепи слагай смело. Щом е майстор той си знае от работата но ако купиш нова може и да е по зле.
Ако все пак искаш да минеш номера по леко можеш да монтираш два яки U-образни винкела или направо H успоредно на гредата и номера пак става даже вечен ако мястото позволява.
Другата година ми предстои и на мен такъв ремонт и мисля във винкела да монтирам гредата за да мога да накова шипките.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.