Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:06 09.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Автоматизациянови  
Автор Клико (непознат )
Публикувано04.11.12 12:35

Здравейте. Разработвам иновативна система за автоматизация чрез смартфон. Накратко, идеята да се заместят дистанционните за СОТ, гараж, кола и т.н. с телефон. Така де, вместо едно кече ключове и дистанционни, човек да си носи само телефона в джоба. Освен това да могат да се включват лампи, климатик, общо взето почти всяко електрическо оборудване само с приплъзване един бутон от екрана на телефона. Самата цъкалка, която работи по Bluetooth е голяма колкото палец и ще бъде позиционирана в ниския ценови сегмент, достъпна за всеки. За мен идеята е страхотна и до месец се надявам да излезе първата работеща партида от завода. Незнам обаче как би се възприела една такава иновация от любителите на tech джаджи. Имате ли идея как бихте използвали такова нещо в апартамента, офиса, или колата и намирате ли смисъл в такава апаратура?

Тема Re: Автоматизациянови [re: Клико]  
Автор Pioneer® ()
Публикувано04.11.12 21:09

За каква иновация точно става дума ?
Питам, защото използването на смартфон за подобни цели не е новост.
Комшиите ми могат да си отключват входната врата на входа, освен с RFID транспондерите, и с телефоните. Това е опция към заключващата система, която ако искаш добавяш. Хардуера е същия, софтуера за допълва.

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано05.11.12 01:15

Буташ се в територия където с доста евтин снифер (да не кажа прост телефон) ще можеш да "копнеш" сигнала за деактивиране на СОТ или отваряне на врата и после да се "прави кот' трябва". Поне се замисли за някакъв "скачащ код" или нещо подобно - за климатик или лампи не е проблем.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: Автоматизациянови [re: Диaн]  
Автор Клико (непознат )
Публикувано05.11.12 09:24

Тук не съм съгласен, нали точно това ми е идеята - да има по-голяма сигурност от обикновено дистанционно. Bluetooth модула е v2.1. Сдвояването се извършва чрез SSP (Secure Simple Pairing) посредством асиметрична криптография елиминираща точно Man In The Middle атаките, за които говориш. Не мисля, че е лесно да се хакне. Може би имаш в предвид устройства с Bluetooth 2.0 и Legacy Pairing, да, те са уязвими. Освен това, след като пусна устройствата с Bluetooth v2.1, ще произведа и с Bluetooth 4.0, които са дори още по-сигурни, но за тях трябват по-нови телефони като iPhone или Galaxy S III.

Тема Re: Автоматизациянови [re: Pioneer®]  
Автор Клико (непознат )
Публикувано05.11.12 09:31

Ами иновацията е размерът, универсалността и цената. Съгласен съм, че има много решения, но те са специфични за различните устройства и се продават от самите производители. Новото, което предлагам е универсален превключвател, който работи с почти всичко и е много малък. Освен това с цена от 30лв на едро (45 на дребно) е достъпен за всеки любител.

Иначе съседите може би използват NFC за отключване, което не е точно дистанционно управление, защото телефона трябва да е много близо до ключалката.

Автор Pioneer® ()
Публикувано05.11.12 12:44

Да, съседите използват четеца за чиповете и трябва да доближат телефона до него, за да влязат. Но това е само един конкретен случай.
Китайците отдавна продават смешно евтини подобни джаджи за дитанционен контрол.
Например това, което е с 200 метра обхват, с фиксиран код:

е на цена от $5.99, с безплатна доставка. Едноканално е, но има и дву- и четити- и т.н. канални, пак на сходни цени.
Все са малки, евтини и универсални.

Но пък адмирирам всяко родно производство и ти желая успех.

Тема Re: Автоматизациянови [re: Pioneer®]  
Автор Клико (непознат )
Публикувано05.11.12 13:45

Мерси за снимката и информацията за дистанционните. Моята идея е не да правя дистанционни, а да ги заменя с телефона. Когато имаш 3-4 обекта, управлявани с дистанционни, тежестта на ключовете набъбва и става много неудобно за носене, особено в летните месеци. Освен това, с такова просто дистанционно, няма как да разбереш дали алармата е включена и можеш да се объркаш. С моя модул на екрана на телефона се показва дали алармата е включена, или не. Освен това, при забавено включване се показва колко време ти остава до включването на алармата. А и на телефона не се сменят батериите толкова често, колкото на дистанционното. Сигурността на тези дребни дистанционни е доста ниска, за разлика от Bluetooth 2.1, който използва асиметрична криптография (PKI) при сдвояване.

Автор Timo (собствен ник )
Публикувано05.11.12 15:08

RFID -> Един за всички и всички за един.

Мислех да не ти чупя хатъра но просто не се сдържах.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Тема Re: Автоматизациянови [re: Timo]  
Автор Клико (непознат )
Публикувано05.11.12 18:01

Може аз да съм пропуснал развитието на тази технология, но представи си следната ситуация. Аз съм спрял колата на 5м пред гаража и не ми се мърда в студа навън. С това RFID, което работи за всичко, как ще му кажа кое по-напред да направи - дали да отвори гаража, или да заключи колата, без да излизам от нея?

Автор Timo (собствен ник )
Публикувано05.11.12 18:13

Направи така: Гаража когато ти види колата да се отвори вратата и ти паркирва колата, представи си ако си пил ракия! А после те катаплотира през шибидаха на кота апартамент.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.