Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:27 05.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Две питания  
Автор дядo (ентусиаст)
Публикувано06.09.12 20:50

Здравейте.

Лаик съм в строително-ремонтните работи, но съм гледал как се правят доста неща, а и съм пипал от време на време, та не съм съвсем безнадежден. Освен това двете дейности, за които са въпросите ми са толкова малки по обем, че няма как да търся майстор.

Първо.

Имам малко затворено външно помещение, което искам да покрия с гранитогрес. Не ми се ще да го режа с флекс. Какъв друг "подръчен" метод мога да използвам? В магазина има две "резачки" за теракот - от 24 и от 38 лева. Според магазинерката разликата е в дължината. Малката ще поеме плочките ми, но не знам дали ще може да ги "среже" поради здравината на гранитогреса. Ако все пак се наложи да купувам "резачка", как да я избера достатъчно евтина, но да върши работа?

Второ.

Пред това помещение има две стъпала. След повдигане на плочата, горното се получи доста високо. Освен това жена ми има проблем с височината дори на нормални стъпала. Искам да добавя едно стъпало на нулевото ниво и така да разделя височината на 3 вместо на 2. Старите стъпала са бетонни и доста здрави, с лек "шагрен" по повърхността от годините. Ще се хване ли здраво нов бетон върху тях? Как да подобря шансовете? Бетон ли е най добре или някакъв нов материал като например лепило за плочки? Цената не е важна, защото количеството не е голямо.

Тема Re: Две питания [re: дядo]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано07.09.12 10:03

предполагам, че във всяка работилница за рязане на мрамори разни, срещу скромно заплащане биха ти разкроили гранитогреса на нужните размери.

Тема Re: Две питания [re: Silverado]  
Автор дядo (ентусиаст)
Публикувано07.09.12 10:25

Не се обиждай, но ми изникна един спомен. Редактор/коректор съм на едно преводно списание. Та чета там следния оригинален съвет в статия за осигуряване на дърва за огрев: "Ако нямате пън за цепене на дървата, можете да го наемете срещу скромна сума от някоя фирма".

В Троян няма такива фирми. В Троян има самоуки домашни майстори, които къде за пари (все по-често) къде заради комшулука вършат услуги. Е, има и фирми, но там работят същите самоуки майстори, може би с повечко опит и за повечко пари.

Вече питах двама-трима да ми налепят плочките - по-малко от квадрат и половина срещу заплащане - малко било и не си струвало въртела, а от друга страна не е достатъчно малко, та да ми го направят за шише ракия. Не съм си и помислял да помоля да ми нарежат плочките, щото това пък съвсем няма да могат да ми го таксуват, а без пари вече никой не иска да работи.

Тема Re: Две питания [re: дядo]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано07.09.12 10:54

ма ти вече за постоянно ли си в Троян?
Или по точно Априлци?
Мислех че си И в София.
А там, бол такива и срещу едно цъкло сливова, предполагам биха се навили.
А иначе бях започнал да ти препоръчвам разни ел инструменти на Спарки, ма се отказах - не си струва за няколкото плочки.

Тема Re: Две питания [re: Silverado]  
Автор дядo (ентусиаст)
Публикувано07.09.12 11:44

В София съм (за съжаление) но потягам къщето в Троян докато още мога да мърдам, та като се върна, само да си дремя до печката. За Априлци нещата умряха - нема пАри. Останах си горд собственик на два парцела общо 5 дка. Само не ми казвай да продам единия - от три години съм го обявил и НИЩО.

Отпуските ги карам в Троян на трудова бригада. На последната през септември си направих 28 метра водопровод с над 30 фитинга и изкарване вода на три места. Наложи се да се науча как се лепят полипропиленови тръби, щото в района вече не продават метални. От "Вълев" взех поялник под наем - 5лв на ден. За пръв път врътвам кранчето и никъде не изби нито капка. Правил съм доста пъти ремонт с метални фитинги и калчища и все отнякъде капе, та се налага да преправям.

Реших най-после да сменя 50-годишната зидана мивка с ръждясало чугунено корито с нормален шкаф. Махнах и плочките около нея. Баща ми ги беше лепил като че ли те ще носят къщата - дробил съм ги на четвъртинки - отделно плочките, отделно цимента, с който са лепени. После ми се наложи да се уча как се измазва с варо-циментова замазка, а после и гипс за изравняване. Стана сносно. Само дето като махнах мивката, под нея пода пропадна в мазето - текло с години и гредата отдолу станала не на вафла, ами на тор. Та правих и гредоред с подпорни греди и дюшеме.

Изобщо забавлявам се и поради недостиг на финанси и дребното и неочаквано естество на задачките, се боричкам сам.

Та все пак питането ми е най вече за цимента за стъпалата - само да го ливна върху стария или да му осигурявам някак по-добро сцепление и дали да е цимент или е по-добре с циментово лепило. Трябва да се има предвид, че е външно, та слънце, влага, мръзнене...

Иначе плочките, ако не получа друг акъл, ще ги минавам откъм гърба леко с ъглошлайфа и ще ги чупя по прореза. Надявам се да стане.

Тема Re: Две питаниянови [re: дядo]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано07.09.12 12:12

в такъв случай не бих могъл да ти бъда полезен.

Само за плочките имах мнение, а то се оказа неприложимо.

Автор normalnoe (новак)
Публикувано09.09.12 08:57

Начукай старите стъпала с чук - да увеличиш "шагрена".
Набий тънки арматурни желяза в старите стълби.
Захвани за тях мрежа за замазка (или градинска мрежа, все тая).
Така новият бетон ще хване достатъчно здраво.

Тема Re: Две питания [re: normalnoe]  
Автор дядo (ентусиаст)
Публикувано09.09.12 10:34

Благодаря!

Мислех за нещо такова, но се надявах на по-мързелив начин. В нета намерих някакви добавки за бетон, които увеличавали сцеплението стар-нов бетон.

Може би ще опитам с бетонни добавки/модификации ако получа конкретен съвет в магазина.

Автор ha! (дрисльо)
Публикувано10.09.12 13:54

Има грундове за върху стар цимент. Мини с това стъпалата преди новия. Проблемът не е че е гладко, а че е замърсено.
Циментовите лепила са точно това - лепила, за тънко полагане. Забъркай си цимент с пясък и ребен чакъл и така.
Не знам защо не искаш плочките с флекса. Аз не мога, щото са ми слаби ръцете. Купих си машинка за рязане на гранитогрес за 85лв. То си е циркуляр. Малко на брой плочки разкроявам с молива и нося на някой строеж, никой не ми е отказвал сряз
За колко продаваш мястото в Априлци?

Тема Re: Две питаниянови [re: ha!]  
Автор дядo (ентусиаст)
Публикувано10.09.12 16:41

Благодаря за съвета. Ще питам в магазина за такива лепила или добавка към цимента.

Не искам с флекса, щото миналия път рязах какво ли не с флекс и като си представя какъв е шум и мръсотия е, а и като си мисля как се реже камък с флекс, щото гранитогреса си е твърд като камък... Но най вероятно ще го режа с полусрязване в дълбочина с флекса и чупене.

Отдавна не живея в Троян и нямам достатъчно познати, а да занеса в непозната фирма да ми срежат двайсетина гранитогресни плочки (петнайсетина са само за цокъла)... не вярвавам да се навият.

Мястото е 2.9 дка. Купих го на 24 лева от приятели (тогава сделките вървяха на 30) със заем. Реално ми излезе по 27. Бих го продал на 12, макар, че съм го обявил на 14. По-надолу не мога да сляза, защото парите няма да ми свършат работата, за която ми трябват.

Мястото граничи с пътя Априлци-Габрово на 700 метра от центъра на Острец. Води се ливада, като 800 кв. метра откъм пътя са преобразувани в "градина" с последваща стъпка към регулация за строеж.

Ако се интересуваш, мога да ти пратя снимки.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.