Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:14 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Измазване на стенинови  
Автор Chernoka-208062 (непознат)
Публикувано24.05.12 13:39

Здравейте,
Имам такъв казус - стандартно мазе в блок, тухлени стени, с доста дупки. Решила съм да измажа стените, за да затворя дупките, основно защото не искам плъховете да влизат. Съседите са решили въпроса с пяна, но не ми харесва. Хем е грозно, хем ще трябват поне 10 флакона.
Майсторът ще съм аз, никой друг не се нави. Опит никакъв, но не съм с вързани ръце

. Четох в нета инструкции как... мастари, котета, засичания по вертикал и хоризонтал, но ми е сложно, пък и не ми трябва да е равно, гладко и т.н. Само да са покрити тухлите и здраво запълнени процепите. И мазилката да не пада.
Дали някой би могъл да ми каже как да се справя:
– какво да избера - най-добре да е готова смес, вероятно хоросан?, или има нещо по-добро
- продава ли се готов хоросан, добавя ли се нещо към него, вероятно цимент, колко... нямам голяма вяра на консултантите в магазините и ми се иска да знам предварително
– отгоре ли се започва измазването или отдолу
– има ли някакъв чалъм да не пада или е въпрос на инат - да хвърлям повече отколкото има време да пада
– кога точно се пердаши (заедно с измазването или като свърша стената) и трябва ли ми за моята цел.

Много благодаря предварително!

Тема Re: Измазване на стенинови [re: Chernoka-208062]  
Автор walkman™ (advanced lamer)
Публикувано24.05.12 14:19

основно защото не искам плъховете да влизат

Хоросанът няма да ги спре. Мааалко само може да ги забави. Навремето на село в стопанска постройка бетонирахме пода на две стаички - със същата идея. Хем с добър бетон, не сме жалили цимента - имаше бол... Е - след две години кракът ми пропадна на едно място. Като поразкъртихме - имаше цяла система тунели, изровени в бетона. След време ми казаха, оправих едната стая.. и вече няма ровено. Счукано стъкло. Буркани, бутилки, всякаква стъклария - начупено стъкло, на парченца по 1-2 см. Е - с пода беше лесно, просто посипахме, и отгоре наляхме бетона, като по ръбовете насипвахме и в дебелината на плочата. Та - измисли как да го направи в мазилката, иначе след време плъховете пак ще си влизат...

Автор ha! (дрисльо)
Публикувано24.05.12 17:03

мистрия, кофа, мастар (суха права дъска с един добър ръб, моят е от каса на врата или "нивелир" от магазина за левче, трябва да е дълъг). пожелателно дрелка с бъркалка. хоросан продават в торби, прибавя му се цимент.
помиташ стената да падне каквото му се пада и омокряш. майсторите пръскат с баданарка или метла, на мен ми тежи и май хвърлям повече пода зад себеси... ползвам пръскало от препарат ...
загребвам с върха на мистрията и мятам материала. ще отнеме време докато ръката ти свикне да го мята където искаш. подът винаги да е чист за да си събираш нападалото и да го пребъркаш и ползваш. по стената се слага тънко, по малко, особено като нямаш уменията. аз първо запълвам дупките, после заглаждам леко с мистрията. на втора ръка, като стегне, покривам тънко всичко и изравнявам с мастара, все си виждала как, а и има клипчета. слаби са ми китките и не мога дълго време и с пълна мистрия да го правя. нямаш бърза работа. една кофа, друг път друга кофа
дричкосването се прави задължително, защото с това въртеливо вибриращо движение се запълват дребните пукнатини и в дълбочина на мазилката. като приключиш с мазнето за деня, мокриш новата мазилка и с дървена дричка (дъска със заковано труче за дръжка ;-))леко въртиш, замазваш
задължително с гумени ръкавици работи, че изгарят ръцете. после пак си ги изплакни с оцетена вода

Тема Re: Измазване на стенинови [re: walkman™]  
Публикувано24.05.12 20:22

Страхотна идея, знаех, че тук трябва да питам.
Май ще стане ако натъпча процепите със стъкло и отгоре мазилка.

Тема Re: Измазване на стенинови [re: ha!]  
Публикувано24.05.12 20:36

много благодаря, ха.

колко цимент се добавя... на око? а пясък?
гледала съм няколко клипчета, знам за изравняването, но се чудех дали ми трябва - щеше ми се да мина само с първата ти ръка
но ако кажеш, че няма как...
време имам
дричкосването ме стъписа, що е това?
да не е пердашене? не че и пердашенето ми е съвсем разбираемо...
въртеливо движение ясно, ама как и вибриращо?

Автор ha! (дрисльо)
Публикувано25.05.12 02:39

движението е въртеливо, а резултатът е вибриращ :-)))) не много цимент. на торба хоросан две шепи /канче цимент. ако е много, ще напука. ако няма, ще се рони. пясък не добавяш, хоросанът е пясък с вар, предполагаме, че пясъкът е тамън.
не знам на кое викаш първа ръка, след като не си го правила. моята ръка е малка.
а ти защо мислиш, че има плъхове?

от 3тата минута<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от ha! на 25.05.12 02:44.</EM></FONT></P>

Редактирано от ha! на 25.05.12 02:48.

Публикувано25.05.12 11:43

така те прочетох:
първо запълвам дупките, после заглаждам леко с мистрията
на втора ръка, като стегне, покривам тънко всичко и изравнявам с мастара

има плъхове, чувам ги, а веднъж дойдоха да видят какво правя там долу

... но обикновено са срамежливи, бягат като чуят, че някой слиза
доколкото знам домоуправителят вика от време на време от ХЕИ да пръскат, но не знам да има ефект

вече ми е ясно за мазането, много благодаря

имаш ли други плъхогонни идеи
това със стъклото ми хареса, ще го направя, но може и още нещо

Автор ha! (дрисльо)
Публикувано26.05.12 02:50

пръска се против комари, пръска се против хлебарки. за плъхове си трябва друго. в кой град са тези?

Автор expert /ne vinagi / (член)
Публикувано26.05.12 09:29

Като се заприказват две жени, не остава време за мазане

Публикувано26.05.12 10:58

В отчета на домоуправителя миналата година имаше "Дератизация", пък дали са пръскали или ръсели отрова... явно не е било достатъчно

София

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.