|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
хобитска къща?
|
|
Автор |
morra (непознат) |
Публикувано | 28.04.12 12:21 |
|
Имам място и приятели ентусиасти за направата на една такава къща, но никой няма специалните знания за строеж на подобна конструкция, според вас откъде трябва да се започне подобен градеж и необходимо ли е да се ползват услугите на специалист? В духа на форума, може ли да си го направим сами?
Това е линк към подобна аматьорска постройка, която изглежда вълшебно, а според обясненията на създателя си е изградена едва ли не почти без никакъв зор
Редактирано от Хелина на 07.05.12 02:04.
| |
Тема
|
Re: хобитска къща?
[re: morra]
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 28.04.12 13:54 |
|
И все пак повикай за акъл строителен техник, не са дифицит
Успех с начинание, постни после снимки ще ни е интересно.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 30.04.12 14:21 |
|
Изглежда чудесно, като изключим интериора, който, лично на мене, не ми е по вкуса, въпреки, че е в напълно "хобитски" стил.
Всичко това, че и значително повече, можеш (-те, с приятели) да постигнеш, при това далеч по-интересно. Необходимите условия са - мерак, чувство за истинска креативност, нюх към нетривиалното, познаване на строителни технологии и похвати, много свободно време и все пак, пари...
Ако някога нещо си правил сам (освен да си бъркаш в носа...), значи известна част от необходимите условия са налице.
Първи важен съвет - или се довери на приятел, който има знания и нюх, или не позволявай на никого да ти се бърка. Алтернативата е - непрекъснати скандали и скарване с приятелите.
Втори важен съвет - прегледай за подобни къщи (не само и единствено "хобитски") в Интернет. Има страшно много, на Албиона и във Франция, както и в някои области на Германия и Швейцария, има големи традиции в правенето на "затревени или тревни" покриви, така че технологията от стотици години е избистрена.
Трети съвет - "Некадърниците имат мечти, героите - планове". Направи си план за всичко това, което искаш да направиш, покажи го на АРХИТЕКТ, не на инженер, след това го покажи на дизайнер. Вземи рационалното от съветите но слушай единствено съветите на архитекта, без да му разрешаваш да ти се меши в дизайнерската част.
Отново си направи план, вече по етапи и по стъпки - кое кога, как и защо ("защо"-то е по инерция, ясно е защо...), след това си направи сам или с чужда помощ, количествена и стойностна сметка - какво и колко ще ти трябва и колко ще ти струва.
Съвет от мене - здравите основи от бетон или камък са задължителни, а и те не се виждат. Провери много внимателно за подпочвени води. Не се увличай в "хобитския" интериор, все пак, ти не си хобит, а дете на ТАЗИ цивилизация.
От мене толкова. Ако искаш да си поговорим или повече съвети - l.dontchev@gmail.com.
Поздрави и успех в начинанието!
| |
Тема
|
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
morra (непознат) |
Публикувано | 30.04.12 15:40 |
|
В линка, който малко некадърно постнах, има подстраници с кратки разяснения и снимки от отделните етапи на строежа, затова избрах за пример тази къщичка. Прав си, че само ентусиазъм не е достатъчен, но и не познавам трезвомислещ архитект или конструктор, който би обърнал внимание на подобна идея, която няма нищо общо със съвременните техники на строителство. А точното това е целта ни всъщност, да се избегнат изкуствените материали и конвенционалното строителство, с всички негови условности и следствия. Къщата няма основи, изравнен с багер терен, върху който са поставени камъни, покрити с палети за изолация, а върху тях е дъсченият под. Най-сложното според мен е направата на стабилна конструкция от дървени трупи, които държат покрива, още повече че той впоследствие трябва да понесе и тежестта на пръстта, с която се затрупва...В нашия случай къщата ще бъде полувградена в хълм, имаме багер, камъни и трупи, НО при липса на ясна представа какво правим, мисля че се изпокараме още при първото вдигане на дървения скелет
| |
|
А как ще я узакониш???
| |
Тема
|
[re: kavarmata]
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 30.04.12 18:26 |
|
Ако не я събори вятъра ще я бутне Бойко, ако е землянка ще мине към басейнова дирекция.
Редактирано от Timo на 30.04.12 18:27.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 01.05.12 10:26 |
|
Точно тук доста сериозно не си прав... Всъщност, ти така или иначе, нито на теория, нито на практика, можеш да построиш истинска хобитска къща, която да не е макет, а да се използва пълнофункционално.
Затова просто не можеш да избегнеш съвременните технологии и материали.
Освен, ако не искаш да направиш всъщност една землянка на метър под земята и на още два метра над земята. Което ми се струва тъпо...
Затова ти писах да направиш сериозни основи, с противовлажна защита, с модерни технологии, и вече при наличието на стабилни основи, да изградиш това, което искаш и както искаш.
Друг вариант е да я направиш нещо подобно на полунаколно жилище - във вечнозамръзналите месности на Русия, Финландия и други страни, че дори и в Япония, подобни жилища се строят и досега.
Под "полунаколно" разбирам вкопани в земята дебели греди, просвет за проветряване от 20 см. до около метър, по желание, дървен гредоред като основен под, и нагоре - всичко, което решиш като дизайн и изпълнение. Помисли и върху това.
Имаш вече имейла ми, ако имаш въпроси - питай. Защото доста рядко влизам в загиващия отдавна ДИР...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
пpивeт (:-) |
Публикувано | 03.05.12 15:41 |
|
Линкът не е много подробен, но въпреки това идеята е интересна.
Освен багер, дърво и камъни, ще ви трябва и слама, глинеста почва,
брезент и някаква битумна или PVC мембрана.
Чук, тесла, трион, пирони, някакво елементарно повдигателно
съоръжение (въже, макара)...
Архитектурата ми е хоби, професията конструктор. Въпреки това не
бих казал, че тая землянка не е осъществима, пък ако ще и да не съм
трезвомислещ. Желая успех и мога да съдействам.
Съкращавайте фразите до размера на мисъл. М.Вайсберг
| |
Тема
|
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
morra (непознат) |
Публикувано | 03.05.12 21:46 |
|
Със сигурност ще имам по-адекватни въпроси щом започнем работата, може би през юли или август, когато времето е по-сухо и си напаснем отпуските
| |
Тема
|
[re: пpивeт]
|
|
Автор |
morra (непознат) |
Публикувано | 03.05.12 21:49 |
|
Много благодаря, ще питам като започнем, балите слама не са проблем и всичко останало с изключение на глината
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|