|
Тема
|
Почистване на метал
|
|
Автор |
MC2010 (непознат) |
Публикувано | 04.04.12 15:06 |
|
Да питам и тук
Трябва да почистя една голяма зъбчатка (50 см диаметър) до метален блясък, но с химикали, а не механично. Някой да е пробвал такова почистване на метал?
Пробвал съм с повечето налични при мен киселини - сярна, солна, азотна и фосфорна, но резултатът е НУЛА
И електролиза пробвах.
| |
Тема
|
Re: Почистване на метал
[re: MC2010]
|
|
Автор |
wiz (змей) |
Публикувано | 04.04.12 21:31 |
|
познати работят в цех за поцинковане и разправят че първо обезмасляват в коресилин след това в киселина.
по добре дай на такъв цех да свършат работата
People just don't make sense anymore
| |
|
Да почистиш от какво ?
Аз си представям нещо ръждиво, със спечена стара грес по него.
Най-вероятно ще стане само с пясъкоструйно почистване. По химичен способ - едва ли.
Но има тука специалист /ка/ по редуктори, може да те ощастливи с по-полезна идея
| |
|
Точно така изглеждаше зъбчатката, ръждясала и омазнена, но химията е голяма сила
Сигурен съм, че има начин, който не знам - тези, които никелират как почистват и полират детайлите преди нанасяне на покритието?
| |
|
Тези, които никелират, със сигурност не използват ръждясали и гресирани по-рано заготовки. Обезмасли колкото можеш с органичен разтворител и го отнеси на пясъкоструйна машина, другото е губене на време, което можеш да употребиш за по-полезни неща
Е, за ентусиасти има и такъв вариант
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 05.04.12 08:47 |
|
Пробвай с доместос остави го няколко часа добре намазан и после с водоструйка. Когато премахнеш мазното го потопи в солна киселина.
Другия начин е да го нагрееш с бензинова лампа и после солна киселина.
| |
Тема
|
[re: Timo]
|
|
Автор |
Lenor (Прасето) |
Публикувано | 08.04.12 03:40 |
|
(think)
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ivanov- (непознат
) |
Публикувано | 08.04.12 13:15 |
|
Извари в сода каустик ,а след това за 30 мин. в азотна киселина.
| |
|
Пробвай всичко, което колегите са ти предложили и като не получиш очаквания блясък - вземи една абразивна четка със синтетичен косъм и лъсни метала.
| |
|
|
|
|