Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:35 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Сваляне на стар латекс.нови  
Автор bmi (непознат)
Публикувано08.04.11 00:28

Здравейте. Имам нужда от вашата помощ. Ще поставяме тапети в спалните,но преди това трябва да сваля латекса от стените,защото е натрупан няколко слоя. Жилището е старо и е боядисвано многократно. На мой познат преди 10 години пишман майстор му залепи тапетите върху латекса и след месец-два те започнаха да падат,отлепвайки се със стария латекс. Желанието ми е да го сваля по някакъв по-механизиран начин,а не по познатия начин със шпатолата и стържеш цял месец до полуда! Разгледах в Баумакс ел.инструментите и се спрях на ексцентрик шлайф. Не знам обаче дали ще ми свърши работа. На картинките го дават да шлайфа дърво. Консултантите в магазина не можаха да ми дадат смислен отговор дали ще ми свърши работа. Има също и виброшлайфове.
Моля дайте ми съвет! Някой свалял ли е стар латекс? По какъв метод? С какви инструменти? Ексцентрик шлайф ще ми свърше ли работа? Мога ли да го свържа със стара прахосмукачка за да обира праха при шлайфането? Прахосмукачката да не се запали???!!!
Знам за съществуването на химически препарати за стари бои,но ме предупредиха,че за стена не са подходящи ,защото попиват и след това не могат да се отмият нацяло.Остават по малко и после новия слой боя или друго шупва,подува се и се рони... Мисля след като поизшлайфам латекса да направя частична шпакловка,кърпежи-само там където се налага и след това да обработя стените с грунд за тапети. Разчитам на съветите Ви.Благодаря Ви предварително за отговора.

Тема Re: Сваляне на стар латекс. [re: bmi]  
Автор rapraмeл ()
Публикувано08.04.11 10:07

Свалял съм латекс от таван и е гадна работа.Където латекса не е хванал добре се сваля лесно с шпакла но там дето е здраво споен с мазилката е ад.Ползвах препарати за сваляне на боя(смивка), Терминатор, Дунав и др. подобни Дунава е по-добър но е опасен защото е със сода каустик и дразни кожата като пръсне.Дори и с препарати пак не е лесно.С шлаиф машина мисля че ще стане много неравно ще направиш "дупки" и може да се наложи да шпакловаш.Според мен е по-добре да слагаш тапетите направо в-у латекса ако е здрав.На товоят познат просто преди латекса не е мазано с грунд и е бил слабо хванат към мазилката затова пада лесно.Може да пробваш да напоиш латекса с вода да омекне и после с шпакла( не съм го правил) но ако е стар няма да помогне много.

Тема Re: Сваляне на стар латекс.нови [re: bmi]  
Автор бaбa 3aйka ((бившия Заек))
Публикувано08.04.11 15:54

Лепила съм тапети , включително и тежки върху латекс , па макар и да е бил няколко пласта . До сега нямам случай да ми е паднал или да не е искал да се залепи тапета . А латекса нали е водоразтворим , ако пробваш да го измиеш с мече дали няма да стане ?
Що не пробваш със гъбите за миене на чинии , дето от едната страна са грапави и както е суха да почнеш да чистиш стената . Само си вземи от по-големите гъби дето са по 3 в пакет .

Редактирано от бaбa 3aйka на 08.04.11 15:58.

Тема Re: Сваляне на стар латекс.нови [re: бaбa 3aйka]  
Автор ha! (дрисльо)
Публикувано08.04.11 16:02

Пиша зад теб, че си последна. Нищо лично към никой, ноо по-големи глупости надали скоро ще прочета. Всички отговори са за витринка.

Тема Re: Сваляне на стар латекс.нови [re: бaбa 3aйka]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано08.04.11 16:09

Латексът е водоразтворим само за кратко време, докато го намажеш. След като постои на въздуха, полимеризира и става напълно неразтворим с вода и много малко с ацетонови разтворители. След един ден вече с нищо не се разтваря.

"Добрите хора лесно се обичат, магията е да обичаш лошите..."

Тема Re: Сваляне на стар латекс.нови [re: Sapiens]  
Автор walkman™ (advanced lamer)
Публикувано08.04.11 19:04

Хм... По-точно казано - латексът не е водоразтворим, а водоразредим. Представлява суспензия на твърди частици (най-често - синтетични каучуци) във вода. Докато е в тази фаза - може да се разрежда с вода. Но след изсъхването (по-скоро не полимеризация, а коагулация?), полученият слой полимер е неразтворим във вода. Е - вероятно има разтворител, който ще може да го разтвори. Но - това зависи и от вида полимер, който е емулгиран.

Тема Re: Сваляне на стар латекс.нови [re: walkman™]  
Публикувано08.04.11 21:32

Уточнявам - ако латексът е на полимерна основа, закономерно е да полимеризира.
Иначе си прав, че латексовите бои за водоРАЗРЕДИМИ, а не водоразтворими, защото всички латексови багрила принципно са на базата на латекс (вид природна или синтетична каучукова суспензия) и вода или латекс и мазнина. Всеки, който е боядисвал с латексова боя прекрасно знае, че може да я разрежда в известен процент с вода.
Каучуците се разтварят перфектно в бензол или бензин.
За съжаление, една изсъхнала 24 часа латексова боя, колкото и да я третираш с бензол или бензин, няма да можеш да я отмиеш, най-много да свалиш част от пигмента, но не и самия латекс.
Засега не е известен разтворител - смивка за латексови бои.

Редактирано от Sapiens на 08.04.11 21:35.

Тема Re: Сваляне на стар латекс.нови [re: Sapiens]  
Автор walkman™ (advanced lamer)
Публикувано08.04.11 22:03

Уточнявам - ако латексът е на полимерна основа, закономерно е да полимеризира.

Ами... той е дисперсия на вече полимеризирали вещества. Фин прахообразен полимер, диспергиран във водна среда. И може да са синтетични каучуци, може да е, например, поливинилацетат... А ПВА се разтваря добре в оцетна киселина, май. Ама е опасна за ползване, дори да върши работа.

А за това, че не е известна смивка - ами трябвада се знае материалът, ползван за производство на боите, и да се търси какво го атакува... без да атакува стената под него, де. Щото да не речеш да си свалиш боята от стената, пък на практика да си отвориш прозорче към комшийката...

Тема Re: Сваляне на стар латекс.нови [re: bmi]  
Автор koza42 (непознат )
Публикувано09.04.11 16:43

Не ми се иска да ти отговарям така,но мисля че интелигентен начин за сваляне на латекс няма само груба сила,но бих ти препотъчал лентов шлайф с много едра шкурка-40 или нещо такова,но колкото е по ситна толкова повече ще се се запълва.

Тема Re: Сваляне на стар латекс.нови [re: koza42]  
Публикувано09.04.11 18:50

Всъщност, по тази логика, би могло и да се използва стоманена четка - на ръка, която едро ще надере, а после може и с шпакла или като накрайник за бормашина, което може да спести много труд.
При всички случаи - механично.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.