|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Залепване/поправяне на реотан
|
|
Автор |
Phillip (-; свежъ :-) |
Публикувано | 07.11.10 10:54 |
|
Здравейте,
Даден е тостер с един счупен реотан. Реотанът е керамична тръбичка с размери 5 на 200 мм. Не може да работи така, понеже се мандахерца и все ще опре някъде, където не трябва.
Как се оправя това нещо? Предполага се решението, освен евтино и лесно, да е и термоустойчиво и електро-непроводимо. Освен това добре би било да издържа на известни вибрации и подмятания. Последното се налага поради наличието на по-чевръсти ръчички (не моите!), които извършват понякога дейности под благовидния предлог "разтребване", както и душманско почистване на уреда.
Най-лесно и елегантно би било да мога да си резна едно керамично парче с подобни размери и форма, но не се сещам откъде мога да се сдобия с него.
| |
Тема
|
Re: Залепване/поправяне на реотан
[re: Phillip]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 07.11.10 12:41 |
|
Малко бъркаш в обяснението.Реотана е вътре в керамичната тръбичка,а не е самата керамична тръбичка.Керамичната тръбичка е изолатор на реотана и същевременно крепежен елемент за него.Бъркаш за електронепроводимото решение.Самата керамична тръбичка е достатъчно добър електроизолатор. Трябва керамичната тръбичка да се прикрепи на подходящо място към конструкцията на тостера,за да се фиксира механично.Най добре е със стоманена отвърната(загрята предварително до червено) тел,но става и с тънък меден проводник.
Доколкото разбирам, не си наясно с електротехниката и най добре го дай на някой приятел електротехник да го поправи.Иначе самоделността може да струва човешки живот на някой от семейството ти.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
|
Около керамичната тръбичка е намотан спираловидно проводник. Аз измуших лекичко тръбичката, по точно двете парчета, на които се беше счупила.
Ако ги залепя, предполагам лепилото едва ли е термоустойчиво. Мина ми и идеята да мушна в тръбичката нещо, което да я държи права. Арматура, един вид. Примерно подходящо отрязана спица от колело, но ме е страх, че тя може да мръдне и да се допре в някой от краищата, където идва проводникът.
И сега?
| |
Тема
|
Re: Да поясня.
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 07.11.10 18:27 |
|
Не спица, няма да окачваш нищо, за да гониш голяма якост...
Достатъчно е каквато и да е тел, за предпочитане е медна, костатъчно дебела, за да не хлопа в отвора, отрязана на 90% от дължината на тръбичката.
За да стои плътно вътре я огъваш като прабългарски лък - две леки дъгички в двата края и една, обратна на тях по средата.
Така ще имаш идеална устойчивост и телта няма да изпадне при никакъв случай.
И аз, като Холдън, бих ти препоръчал да го дадеш на "специалист" (кавичките са, защото отдавна няма истински специалисти) или поне на човек, който му иде отръки да майстори нещо.
Но, въпреки всичко, аз винаги съм уважавал свободната воля и интереса към всякакво майсторене, затова бих ти препоръчал да се справиш сам, в крайна сметка, това изобщо не е сложна машинка, а просто един тъп тостер...
И, както е казано :Уважавайте много лаиците и неспециалистите, защото "Ноевият ковчег е направен от неспециалист, а "Титаник" - от суперпрофесионалисти..."
| |
|
Е, тази идея ми трябваше - леки огъвки на телта, да не се мандахерца вътре.
А споменах спици, понеже имам в изобилие и нови, резервни и скъсаните стари често не ги изхвърлям, точно за подобни случаи.
| |
|
Щом като пък ти е на сърце, и спица можеш да употребиш...
Но пак на 90% от дължината. Като уплътнител по вътрешния диаметъра на тръбичката можеш да използваш навита медна тел върху спицата или изцяло, или на три места - по малко в двата края и повече точно под счупеното място.
| |
|
Стара скъсана спица резнах и я кривнах подходящо, както ти каза и влезе стабилно. Така ги напаснах 2-те парчета, че трябва доста да се загледаш, за да видиш пукнатината.
А ако ти кажа откъде я взех спицата, ще паднеш. Въргаляше се няколко години захвърлена в ъгъла на антрето (там си ремонтирам колелото).
Пробвах го тостера, обаче се яви неочакван ефект. Чува се отчетлив шум като леко съскане и бръмчене докато загрее на работна температура и утихва. Преди го нямаше това. От спицата ли идват "термични вибрации" или нещо такова?
| |
Тема
|
Re: Готово, станА!
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 08.11.10 10:10 |
|
Тези т.н. "термични вибрации", най-вероятно идват от това, че при монтажа и демонтажа леко си разтегнал реотана.
Ако е допустимо, притегни реотанчето да бъде плътно по керамичния си носач.
Такъв ефект се получава при конвекционните печки, тип "Тропик".
Ако някога се е допуснало покриване на горния отвор и прегряване на реотана, то той се отпуска и започва да бръмчи по време на работа.
"Лечението" е демонтиране, притягане и монтиране на стегнатия вече реотан (става, защото е във вид на спирала).
При тебе не е ясно в какъв вид е реотана - на спиралка или на жичка.
Ако е на спиралка, нямаш проблеми.
Жив и здрав!
| |
|
На спиралка е, около керамичната тръбичка. Ще я притегна (тия дни ) и ще видим.
| |
Тема
|
Re: Готово, станА!
|
|
Автор |
walkman™ (advanced lamer) |
Публикувано | 08.11.10 12:45 |
|
Ами спиралата на нагревателя си е бобина, през която тече немалък ток; спицата си е желязна сърцевина... Получава се електромагнит - при променливия ток сърцевината си вибрира :). Като се изчерви - минава над точката на Кюри, и вече не е електромагнит... и не бръмчи.
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|