|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Как да си направим сами ябълков оцет
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 19.09.10 01:55 |
|
ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ
Продукти:
10 кг. ябълки
1 кг захар
1 водна чаша мая от стар ябълков оцет
10 л. вода
Ябълките се измиват добре, изчистват се от загнилите места, след което се нарязват на 4 или 6 , без да се отстранява семенната част и кората.
Поставят се в пластмасов бидон. водата се загрява до 30-40 градуса и в нея се разтваря захарта.
С получения разтвор се заливат ябълките. Прибавя се маята и се разбърква добре.
След това се оставя на стайна температура до извършване на необходимата ферментация, като се бърка два пъти дневно, защото при ферментирането, ябълките се насищат с въглероден двуокис и се изкачват на повърхността като шапка.
Трябва периодечески да се бърка, за да може всичките ябълки да имат достъп до въздуха и да става правилно ферментацията.
След като се получи киселата ферментация, разтворът се прецежда през тензух и се налива в стъклени съдове.
В получената течност се поставят 1-2 ч. лъжички лимонена киселина за избистрянето й.
Утайките отново се поставят в бидона. Отново се загрява 10 л. вода, в която се слага само 1/2 кг. захар.
рецептата се повтаря до получаването на втора доза оцет.
МОИ ВАРИАНТИ
Първи вариант :
Прави се от капали ябълки.
Независимо от съда - 1/3 от съда се пълни с възможно максимално натрошени ябълки - или много ситно нарязани, или смачкани, или настъргани. Някои практикуват поставяне на ябълките в плътен полиетиленов чувал и мачкане с крака или чукане с някаква бухалка.
150 гр. захар на литър вода
чаша оцет
вода догоре на съда.
Отворът на съда се покрива с марля и се завързва.
Стои на топло и ферментира докато ябълките изплуват отгоре.
Поне един път на ден се разбърква с бъркалка енергично.
Престоява така поне една седмица или до прекратяване на ферментацията.
Прецежда се.
Ябълките се изхвърлят.
Пак се завързва с марля и престоява, докато се утаи идеално.
Много внимателно, с маркуче, се отлива само бистрата част, над утайката и се пълни в бутилки.
Втори вариант :
( преписано от вестник )
Измийте добре 2 кг. негодни за друга консумация ябълки. Почистете ги от гнили и червиви части. Не отстранявате сърцевината им и не ги белите.
Настържете ги на едро ренде.
Получава се около 800 гр. смес.
Поставете в трилитров буркан.
Долейте съда почти догоре с топла, предварително преварена вода.
Прибавете 300 гр. пчелен мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация и 30 гр. мая за хляб и 60 гр. сух черен хляб.
Бурканът се оставя в тъмно помещение, при температура около 30 градуса.
Кашата се разбърква три пъти дневно с дървена лопатка.
На десетия ден прехвърлете кашата в марлена торбичка и я пресовайте в тавичка, поставена между две чисти плоскости. Отделеният сок прецедете още веднъж през марля и го прехвърлете в съд с широко гърло.
Завържете отгоре с марля и оставете на топло място.
Когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно, тогава може да сте сигурни, че ферментацията е завършила.
Източете бистрия оцет, прецедете го и го налейте в бутилки от тъмно стъкло.
Затворете плътно и съхранявайте на хладно място.
Получаването на оцета става най-много за два месеца.
Коментар:
От повече от 15 години правя ябълков оцет. Става при всякакви условия, оцетнокиселата ферментация е най-естественото нещо на света.
Целта е някакъв естествен растителен продукт да се надроби на много ситно, за да има максимална повърхност, да има МАЛКО захар, да стои на топло, да има достъп до въздуха.
На този принцип можете да си направите оцет от всичко, което ви дойде на ума.
Когато направих първия път оцет не можа да ферментира достатъчно, защото паднаха студове рано. Беше в квадратно бидонче, около 35-литрово.
Оставих го да презимува заедно с ябълките вътре цялата зима на терасата. Замръзна, размръзна се. Напролет, като изгря слънце и се стопли достатъчно пак започна да ферментира. От това количество разтвор направих около 27 литра първокласен, много силен ябълков оцет ( пак повтарям - може да стане и от праскови, кайсии, вишни и въобще, от всякакъв плод или зеленчук ).
След това няколко години се чудех на кой приятел да подаря по някоя 3-литрова бутилка с оцет.
Смело напред, няма начин да не стане.
Независимо от съветите, аз съм го държал и на директно слънце в прозрачни пластмасови бутилки и с гаранция нищо му няма.
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Lali (Усмивка) |
Публикувано | 19.09.10 02:38 |
|
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
*mila* (член) |
Публикувано | 19.09.10 09:27 |
|
Имам следния въпрос: от колко кг ябълки ще се получат около 2л оцет, защото за 1г. максимално толкова да ми е необходим?
Благодаря предварително за отговора!
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: *mila*]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 19.09.10 15:02 |
|
За да получиш чисто 2 л. оцет, необходимо е да предвидиш като "фира" масата на ябълките, утайките и изпаряването на част от течността.
Ако покриеш дъното на петлитрова пластмасова бутилка от минерална вода със слой нарязани или намачкани ябълки (обикновено говорим за абсолютно негодни за друго ябълки, да не хукнеш да купуваш здрави и качествени ябълки...), който да бъдат 1/3 от височината на бутилката и добавиш 2 чаши захар, 1/2 чаша качествен ябълков оцет (по магазините тотално е менте - оцетна киселина със синтетични аромати...) и долееш до началото на стесняването с топла вода, най-вероятно, след ферментирането, утаяването и избистрянето, ще можеш да получиш около 3 л. прекрасен оцет.
Не слагай повече захар, просто няма да стане оцет!
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
npubem (:-) |
Публикувано | 19.09.10 18:17 |
|
На мен ми кажи рецепта за кайсиева ракия, моля..
Не бързай да подозираш лош умисъл - може да е обикновена глупост!
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
*mila* (член) |
Публикувано | 19.09.10 19:52 |
|
Благодаря много, Сапи!
Тези дни ще потърся такива ябълки и ще направя опит, ... а представи си, че го докарам на калвадос оцета, ... ех, мечти, мечти!
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
*mila* (член) |
Публикувано | 19.09.10 21:13 |
|
Извини ме, но забравих да попитам: приблизително след колко време ще стане готов този оцет?
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: npubem]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 20.09.10 00:53 |
|
Хайде да не превръщаме клуб "Направи си сам" във филиал на клуб "Готварски рецепти", а...
Задай си въпроса там и ще видиш колко много отговори ще получиш...
А от мене, засега (да не си съвсем капо...) само ще ти издам една тайна - пресната кайсиева ракия има много слаб кайсиев аромат. Затова опитните правячи на кайсиева ракия поставят в пресната ракия торбичка със сушени кайсии. Така се постига разкошният аромат на кайсии...
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: *mila*]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 20.09.10 01:01 |
|
Всичко зависи от времето - ако е така топло още 15 дни, спокойно ще си имаш оцета.
Утаяването и избистрянето не зависи от времето.
Колкото по-дълго време след ферментацията оставиш бъдещия оцет да се утаява и избистря, толкова по-добър оцет ще имаш.
Не пречи и да стои през цялата зима на балкона и да си го прелееш пролетта.
Но влез в моя блог и погледни една новооткрита от мене рецепта за ябълков оцет, която е много елегантно решение и мисля, че ще стане доста по-бързо.
Основната идея е, че ябълките се смилат на машинка за месо и се поставят в широк съд с голяма чиния върху тях и тежест, така че отгоре изплува само сокът и само той ферментира, а смлените ябълки не изплуват постоянно нагоре и няма опасност да плесенясат.
Прочети подробно в блога.
Редактирано от Sapiens на 20.09.10 01:03.
| |
Тема
|
Re: Как да си направим сами ябълков оцет
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
*mila* (член) |
Публикувано | 20.09.10 12:09 |
|
Да, разгледах блога и наистина тази рецепта най-много ми харесва.
А като стане оцета добре - ще пиша, ... а може да ти изпратя и мостра.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|