Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:41 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Проблем с печкатанови  
Автор ivec6O (новак)
Публикувано30.09.10 10:36

Здравейте! Имаме печка "Gorenje" с 2 газови и 2 ел. котлони. Знаете, че за да се пусне газов котлон, трябва да завъртиш врътката наляво, натискаш, подаваш искра, газта се пали, задържаш 2-3 секунди, пускаш и готово. Но при малкия котлон, този последния момент се губи! Щом пуснеш и гасне веднага! И 1 минута да го държиш, все тая. Та въпроса ми е: на какъв принцип работи това, някое зъбче дето задържа ли се "изяло", или е нещо друго? Какви са ми шансовете да се оправя сам, горе-долу технически съм грамотен. Печката е на 3,5 години Благодаря ви предварително!

Тема Re: Проблем с печкатанови [re: ivec6O]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано30.09.10 11:57

Има една система която трябва да ти изключи газта когато ти изкипи тенджерата и ти загаси котлона, сам се сещаш че ако не се спре газта при угаснал котлон може да станеш известен.

Та тази "термодвойка" както я наричат то си е биметална пластина де, трябва да се смени. Дали можеш сам... ами сигурно ама си е зор а и ако не си се хващал с такава чудесия по-добре си отиди в сервиз където знаят какво правят.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Автор ivec6O (новак)
Публикувано30.09.10 12:09

Е добре де, ако е от биметалната пластина, не би ли трябвало въобще да не може да се задейства котлона? Аз лично имам чувството, че нещо някъде не задържа!

Автор Pioneer® ()
Публикувано30.09.10 13:56

Колегата ти е обяснил смисъла и предназначението на тази защита.
Когато държиш натисната врътката на котлона, ти елиминираш защитата, защото се предполага, че правиш това в момента на запалване. После термосондата следи за наличието на топлина/пламък и разрешава или забранява притока на газ от дюзата навън.
Има пламък - има приток на газ, няма пламък - спиране на газта за да няма изненади.
Вероятно биметалната пластина деформирайки се закача някакво "зъбче" и така отпушва дюзата. Обаче цялата тази машинария следва да е капсулована и калибрирана. Така, че за ремонт забрави.
Опасно е точно с тази част от газовата система на печката да се правят експерименти.
Ако печката е извън гаранция, запиши си точния и модел /цифри и букви/ и с тях в сервиза. Обикновено цената е почти еднаква със или без техен монтаж.
Изборът си е твой, но с газта шега не бива.

Успех !

Тема Re: Проблем с печкатанови [re: Pioneer®]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано30.09.10 14:47

Продават се, при някои модели е само сондата, при някои е с "кранчето за газта". Като се погледне горелката и се вижда отстрани как стърчат запалката и термосондата, едното хвърля искри от време на време а другото просто си стърчи.
Въпроса да се отиде на сервиз е двустранен 1- при монтажа може да започне да изпуска газ и 2- не знаеш от къде да купиш, ако започнеш да търсиш не се знае какво ще ти продадът и дали от обикаляне няма да изхарчиш повече време и нерви от колкото ще ти вземат в сервиз.

Има още 1 вариант - да се елиминира тази защита... не те съветвам защото ако случайно ти изкипи кафето и угаси горелката може да стане сериозна беля.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Автор Orcad (регистриран)
Публикувано30.09.10 16:13

не е би - метална пластина причината
включва защита, както ти казаха
викни си техник, елементарно е оправянето

.................
това, дето стои близо до пламъка, тръбичка със заварен край и "капка"
ти е датчика за температура
по една тръбичка отива "разширението" до една пластина, дето щрака
под котлона е щракането

викни си момче да оправи работата
купи му биричка

Тема Re: Проблем с печкатанови [re: Orcad]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано30.09.10 16:50

Бе май само с биричка няма да стане.На мен ми прилича на спукване и изтичане на флуида.Принципно не е проблем презареждането,но си струва пари.
Отдавна не ми е попадал такъв датчик.Гледал съм такъв,който не е на газов принцип,а на електрически с термодвойка.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Проблем с печката [re: Xoлдън]  
Автор Orcad (регистриран)
Публикувано30.09.10 17:30

ку е спукване и протичане...
каса биричкен

бе да си викне човек, който ще оправи
така...
през клубно питане?
заеби
.............
какво разправяше оня?, Попа?
пием с мярка, до нас....
хехе

Автор ivec6O (новак)
Публикувано30.09.10 18:02

Мисля, че се справих! Почистих хубаво термосондата, или датчика, или каквото и да е и стана. Засега работи, пък ако пак се втече, ще викам техник. Благодаря на всички!

Автор LaliМодератор (Усмивка)
Публикувано30.09.10 20:32

Аз самата имам такъв проблем понякога на някой от котлоните и с почистване се оправя.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.