Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:03 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Правене на път - дарение НА общината.нови  
Автор Genesis (да ме знаете)
Публикувано17.06.10 18:49

Здравейте.
Случея е следния.
Живея в място близост до София, което се води вилна зона и няма стабилна пътна настилка. Единсвения ни път, който после се раделя на 6,7 (улици) е чиста земя с годините насипвана с камъняк. Кметството не си мърда и малкия пръст и всяка години всеки дава по малко или повечко за да закърпиме положението.
Миналата година събрахме малко пари. Тази година ще съберем повечко за да правиме този път, че са зейнали едни ями. И тъй като това ще бъдат пари хвърлени за общината (кметството) и ще е нещо като дарение към държавата, пътя е общински ме интересува дали и тя, ДЪРЖАВАТА не може да ни облекчи с нещо?

Тема Re: Правене на път - дарение НА общината.нови [re: Genesis]  
Автор shotik (локодог)
Публикувано18.06.10 06:43

Във така наречените вилни зони ,всеки е гледал да загради колкото може,за улици въобще не са мислили,в Симеоново улици 506,509 и други около тях като спре лека кола и отвори врати да слезнат или качат пътници,покрай нея не може да се мине,толкова са тесни.Чудя се как камионите са минавали да доставят материалите за тези постройки.Всичко е правено кой както си иска в бившите замеделски земи,а сега реват за улици и канализация.
Какво да кажат хора ,купили имоти в София още 1950 г на сегашната улица "Ярослав Хашек " ,на която никога не е правена настилка и дупките също са големи,а когато вали калта наистина е до глезени.

Тема Re: Правене на път - дарение НА общината.нови [re: shotik]  
Публикувано18.06.10 11:48

Да, има го този момент и доста се карам с кумшийте от майта улица. Даже тази зима като си заминат виладжийте на един двама ще им раздам справедливост.
Но основната ни улица, за която говоря няма такъв проблем - от едната страна е Искъра а от другата планина.

Автор dated (незапознат)
Публикувано18.06.10 12:53

Съмнявам се община или държава да ви помогнат с нещо...

Времето е подходящо да започвате ремонта. Попълнете ямите, сложете малко чакъл отгоре и настелете с отпадъчен асвалт. Става много добре и не е скъпо. Задължително ви трябва валяк - за чакъла и после за асвалта!

Ако пътят наистина е общински може да пробвате молба към общината да помогне с багер и валяк. 2-3 машиносмяни са, не е кой знае колко много като средства...

Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано18.06.10 13:15

Темата ти изобщо не е за този клуб.
Попитай в някой юридически клуб/форум, зашото това си е чисто правен въпрос, съвсем не е за клуб "Направи си сам", независимо, че искате да си направите нещо сами...

"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд

Тема Re: Правене на път - дарение НА общината.нови [re: Sapiens]  
Публикувано18.06.10 13:35

Отностно как да се направи пътя съм на ясно. Годините и труда ми ме научиха, кое как става и до колко човек сам може да се оправи.
Пуснах първо тук темата тъй като този форум добре го познавам и знам, че има хора с доста разнородни познания и все пак е направи си сам

. Ще изчакам още малко и ще търся и някой правен форум.

Публикувано18.06.10 21:33

Ако става въпрос само за знания, аз съм строителен техник с доста стаж точно в пътно и подземно строителство и съм съвсем наясно за какво става дума...
Затова и ти казвам, че в случая изобщо не е важно КАК ще се направи този път, а това, дали няма да предизвика правен проблем по отношение на това, че неправомерно навлизате в приоритетите на кметство или община, за което можете страшно много да си изпатите.
Вашият ход на мислене е приблизително такъв: Имаме пари и МОЖЕМ да си направим път, вместо да се мъчим с дупки, след като кметството или общината не искат да отделят пари за това. Да, но въпросното кметство няма да ви благодари за това, че сте го отменили, защото само то има правото да организира пътища на територията си като държавна институция и моментално ще ви врътне едно дело, което със 100% сигурност ще спечели.
За да не стане това, най-добре е да говорите лично с оторизираното лице - кмет или нещо подобно и да му предложите да направят пътя, а вие да спонсорирате кметството със сумата на ремонта, т.е., да дарите на кметството тази сума.
Иначе - лошо.
За вас...
Нещата съвсем не са толкова елементарни, колкото на вас ви се виждат.
Затова още в миналия постинг те посъветвах да не търсиш съвет КАК да построите път, а да потърсиш юридическо-правен съвет по въпроса.

Сега забелязах темата ти "Правене на път - дарение НА общината." и разбрах, че си наясно и по този въпрос, значи пак ти трябва юридически съвет как да се направи това дарение.
Изхождам от презумпцията, че ако сами си направите пътя, ще ви струва х лв., а ако мине през общината, това ще ви струва поне 3 х лв.

Тема Re: Правене на път - дарение НА общината.нови [re: Sapiens]  
Автор npubem (:-)
Публикувано19.06.10 14:32

...моментално ще ви врътне едно дело, което със 100% сигурност ще спечели.
---------------------
Смятам, че дяволът не е толкова черен. Преди да се тръгне към съда се вземат административни мерки. Ако се отвори примерно процедура за незаконен строеж - то според ЗУТ той трябва да се премахне. Е, ако незаконно са запълнени дупки на пътя, смятате ли, че някой ще пусне багер да ги изрови отново - нали ще стане за резил? Всъщност - дупките не са по проект там, значи са незаконни - те трябва да се премахнат :)
Смятам, че кметството с охота ще приеме подобно дарение, но ще тръгнат едни процедури да се търси проект, одобрения, търг за изпълнител (обществена поръчка) и.. наистина излишни разходи. (Не ми отива да говоря така, че съм проектант, ама е истина.)
Според мен най-краткия път е - събирате парички, намирате изпълнител и го правите набързо, както сте си наумили. Един неофициален разговор с някой в кметството не е излишен - да се направят на "разсеяни" за няколко дни. (Ако има някой заинтересован - най-добре.)

Не бързай да подозираш лош умисъл - може да е обикновена глупост!

Редактирано от npubem на 19.06.10 14:33.

Тема Re: Правене на път - дарение НА общината.нови [re: npubem]  
Публикувано19.06.10 20:05

Ъхъ, и после, постфактум, едва ли на някого ще му стиска да развали готов направен път...
Абе, това си е да си проектант, може и да не го проектираш, ама умен съвет при всички случаи ще дадеш...
Ще го разкопаят, ама после Бойко ще им разкопае задниците...

Тема Re: Правене на път - дарение НА общината. [re: Sapiens]  
Публикувано19.06.10 21:25

Ааа това с общината няма да е проблем. Всичко е съгласувано с кмета на района, лично той ще действа по време на операцията, а аз ще съм бригадира от наша страна

. Те самите ще ни дадък камъняка за насипването, ние плащаме машиносмените.
Просто ми се искаше щом ние правим нещо за държавата и тя да направи нещо за нас, поне да е фифти/фифти, а не всичко от нас.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.