Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:57 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Тема Как се прави дюлева ракия?нови  
Автор andiwas (непознат )
Публикувано07.11.09 23:13

Здравейте всички!
Имам нужда от помощ

Как се прави дюлева ракия?Понеже времето застудява и сигурно няма да може да ферментира,какво трябва да направя за да запазя джибрито до пролетта?Слага ли се захар или не,запечатва ли се,какво да правя?
Благодаря!!!

Тема Re: Как се прави дюлева ракия?нови [re: andiwas]  
Автор ha! (дрисльо)
Публикувано08.11.09 04:33

Дюлите са за аромат. Самата ракия я прави захарта. Ферментацията е бавна и не можеш да я прекъснеш. Залагаш матариала и осигуряваш необходимата температура.
Или си купуваш готова ракия.
Ще я правиш ли?

прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ

Тема Re: Как се прави дюлева ракия?нови [re: ha!]  
Публикувано08.11.09 22:00

Просто пойсках съвет!
Аз знам,че е за аромат...,но сега питам как се прави такава ракия.Има хора,които я правят и се справят и искам съвет.Не съм купувала ракия години и сега няма да купя,просто ще я направя.Като не знаеш,по-добре не се хаби да пишеш,не е нужно да се правим на интересни.Всички сме велики,но ако имахме възможност да се видим от страни,щяхме да се смеем сами на себе си!!!
ПРОСТО ИСКАМ СЪВЕТ!!!
Няма нужда да пишат хора,които не са в час.Аз също не съм и затова питам!!!
Не смятам,че е срамно да попиташ,срамно е,когато немогат да ти отговорят,а се правят на интересни.
Тук всичко е хубаво,могат да се начуат много неща,да си помогнем,да бъдем хора,жалко,че има индивиди,които не са успели да разберат колко са жалки-има ги във всички клубове.ЖАЛКО!!!

Автор ha! (дрисльо)
Публикувано09.11.09 03:00

Ами аз знам как се прави дюлева ракия, но пък вече няма да ти кажа.
Нещо за първите 7...

прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ

Тема Re: Как се прави дюлева ракия? [re: andiwas]  
Публикувано10.11.09 23:30

Разбрах,че ги нямаш първите 7!Каква трагедия

Автор batDancho (самият той)
Публикувано11.11.09 06:23

Всяка ракия, не само дюлевата се прави по гореописания начин. Дюлята има много нисък процент на захарност, затова трябва да досложиш доста захар. Не виждам какво толкова има да се дървиш на ХА!, тя ти обясни процеса с две изречения. Какво толкова различно искаш да ти обяснят ? Не знаеш как да си измериш захарността в началото, да разбереш кога ферментацията е спряла или просто искаше да потракаш зъбки с някого ?

Питай конкретно, за да получиш конкретен отговор, на така зададени въпроси като твоя се получават такива отговори!!!

ПП За сведение - сварил съм СОБСТВЕНОРЪЧНО повече от един тон ракия от най-различни неща, така че смятам, че за мен няма тайни в този процес.

Тема Re: Как се прави дюлева ракия?нови [re: batDancho]  
Автор lSBUL (новак)
Публикувано15.11.09 21:38

Човека си пита нормално, но след такъв отговор на ХаХа всеки уважаващ себе си би отговорил по подобен начин. Като не знаеш нещо и питаш не означава, че трябва да лазиш и да търпиш всичко.
Някой хора явно са силно комплексирани и будят в мен само съжаление.
Предварително благодаря за охулванията от антуража.

Автор StillMan (непознат)
Публикувано18.11.09 17:35

Дюлата е плод с много ниско съдържание на захар.Ако се ползва само плод,от 100кг.дюли,ще се получат 2-4л.ракия.Използва се основно за аромат,като ароматните вещества се съдържат предимно в кората.
Аз съм я правил по следният начин.Отстранявам сърцевината и семките от плода.Останалата част може да се настърже на едро,да се нареже на дребно или да се намачка.На 8 кг.плод,слагам 20 л. вода и 4 кг. захар.При температура на водата 18-26 градуса,слагам 3 пакетчета (21гр.) суха мая. За да се подхрани по-добре маята,прибавям едно пакетче (10 гр.) амониев бикарбонат (от бакалията) и около 1 гр. магнезиев сулфат.(от аптеката).Водата трябва да се разбърка,за да се насити с кислород.Само тогава,маята ще започне да се размножава енергично.Бидона се затваря плътно и на капака се поставя сифон или маркуче потопено във вода.Ферментацията може да продължи 30-40дена и спирането на бълбукането е признак за завършена ферментация.Ако всичко е наред,в бидона ще има 12-14 процента алкохол.Оставя се няколко дена да се утаи маята и се отлива внимателно с маркуч.Следва дестилация. Наздраве!

Тема Най посленови [re: StillMan]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано18.11.09 17:38

нещо конкретно,а не общи приказки.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.